Индипендент: Кад на Твитеру у претрагу укуцате појам „расиста“ прво излази Трампов налог

Представници Твитера кажу да ако се нечији налог често помиње уз неке кључне речи сасвим је могуће да се он потом појављује приликом претраге заједно са тим конкретним појмом

Када се у претрази укуца реч расиста на енглеском, први резултат је налог америчког председника (Фото: Твитер)

Када се у претрагу на друштвеној мрежи Твитер укуца појам расиста на енглеском језику први резултат у категорији „људи“ је налог америчког председника Доналда Трампа, пише британски „Индипендент“. Зашто је то тако није сасвим јасно, наводи лист али констатује да ово није први пут да алгоритам Твитера неки негативни појам повезује с Трампом.

Представници Твитера кажу да ако се нечији налог често помиње уз неке кључне речи сасвим је могуће да се он потом појављује приликом претраге заједно са тим конкретним појмом, преноси РТ.

Ово није први пут да се овако нешто дешава – 2018. године генерални директор „Гугла“ морао је пред америчким Конгресом да одговара на питања зашто се велики број слика председника Трампа појављује у категорији „слике“ када се у претрагу убаци појам идиот.

Иначе, између Трампа и Твитера последњих дана бесни својеврсни рат, након што је та друштвена мрежа позвала кориснике да провере чињенице изнете у неким Трамповим твитовима.

У први мах, Трамп је чак запретио да ће затворити друштвене мреже јер се Твитер, према његовим речима, умешао у његову политичку поруку.

Крајем маја амерички председник је потписао је уредбу о ограничавању заштите друштвених мрежа од законске одговорности за садржај који постављају њихови корисници.

„Имали су неконтролисану моћ да цензуришу, ограничавају, додају, креирају, сакрију, мењају виртуелно сваки облик комуникације“, рекао је тада Трамп.

Након тога Твитер је поставио сценографију за нови обрачун с председником Трампом, тако што је пред његову објаву о нередима у Минеаполису поставио упозорење да „велича насиље“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 5. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар