Вечерње новости: Од Срба праве нове нацисте уз евре из Берлина

Иницијатива младих за људска права покренула портал о наводним злочинима у логорима у нашој земљи од 1991. до 2001.

„Доказ“: Позивају се на тврдњу Сулејмана Тихића да су у КПЗ Сремска Митровица затварани Хрвати и Бошњаци

Иза обнављања кампање да се докаже „историјска кривица“ српског народа за дешавања током деведесетих година на простору бивше Југославије и Срби поново оптуже за многобројне наводне злочине, на које је и Хашки трибунал ставио тачку – стоји интерес западних центара моћи да прекроје истину и на овај начин изврше додатни притисак на Београд, у јеку важних и регионалних и глобалних гибања.

Овако већина саговорника „Новости“ тумачи покретање портала ratusrbiji.rs, иза којег стоји невладина организација Иницијатива младих за људска права, али и донације немачког Министарства спољних послова. Сајт, како наводе његови креатори, садржи „све релевантне информације о ратним злочинима и другим тешким кршењима људских права на територији Србије у периоду од 1991. до 2001. године“.

Порталом доминира интерактивна „мапа злочина“ Србије, без територије Косова и Метохије, која садржи више од 70 локација на којима су, како се тврди, чињена убиства, отмице, прогони Хрвата, Бошњака и Албанаца, од Суботице до Прешева.

Тако се, на пример, на сајту говори о логорима за Бошњаке у Шљивовици и Митровом Пољу, иако и сами аутори портала наводе да се у судским поступцима пред Хашким трибуналом није утврђивала одговорност за та места. Наводи се и да се логори за Бошњаке у Србији не помињу ни у пресуди у предмету „Босна и Херцеговина против СР Југославије за геноцид извршен на територији БиХ“, који се водио пред Међународним судом правде од 1993. до 2007. године.

У делу где се износе подаци о мучењима и лошим условима у овим логорима, наведена је само смрт једног неименованог логораша, који је у Митровом Пољу „преминуо због болести црева“. На порталу се наводи и да је Тужилаштво у Србији закључило да није било ратног злочина против ратних заробљеника, као ни злочина против човечности на нашој територији. Чак је и Европски суд за људска права у Стразбуру одбацио представке које је Фонд за хуманитарно право поводом наводних злочина у логорима поднео против Републике Србије.

Извор: ratusrbiji.rs

Такође, у покушају да „докажу“ постојање логора за Хрвате на територији Србије, креатори сајта се позивају чак и на сведочење Сулејмана Тихића, бившег члана Председништва БиХ, који је у Хагу тврдио да су у КПЗ Сремска Митровица били затварани и Хрвати и Бошњаци. За постојање логора у Србији пред Хагом су били оптужени Слободан Милошевић и Горан Хаџић, али ови судски процеси нису добили свој епилог, јер су оптужени преминули.

Саговорници „Новости“ кажу да се већ на „први поглед“ види да у изнетим подацима о наводним злочинима, логорима за Бошњаке и Хрвате и масовним гробницама на територији Србије постоји низ нетачних и тенденциозно интерпретираних података.

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже, за „Новости“, да би радо видео да западне амбасаде покрену сличне пројекте када је реч о страдању Срба у „Олуји“ или њиховом прогону са КиМ:

– Нажалост, не очекујем да ће се то десити. Зато и покретање портала видим само као вид политизације теме ратних злочина и смутних покушаја да се на таласу уходане матрице о српској кривици дође до новца из иностраних фондова. Уосталом, Хашки трибунал и домаћи судови су се бавили тиме и никаквим младим назови истраживачима ту није место.

Немања Старовић, спољнополитички аналитичар из Центра за друштвену стабилност, сматра да успостављање портала „ratusrbiji.rs“ представља још једну у низу активности које се могу подвести под феномен тзв. антиратног профитерства, којем је циљ провоцирање домаће јавности, а зарад привлачења донација из иностранства:

– Већ летимични преглед садржаја на поменутом порталу открива низ нетачних и тенденциозно интерпретираних података, пласираних у сврху формирања наратива о некаквој историјској кривици Србије и српског народа. Имајући у виду добро познат образац деловања Иницијативе младих за људска права, покретање оваквог портала с њихове стране не представља изненађење, али је свакако жалосно то што је поменуту акцију финансијски подржао МСП Немачке. Мада се на самом порталу наводи да изнети ставови не одражавају нужно ставове немачке дипломатије, евидентно је то да је званични Берлин својом донацијом утицао на креирање још једног крајње једностраног, искривљеног и суштински злонамерног приказа ратних збивања у бившој Југославији. Било би далеко боље када би европске престонице попут Берлина посветиле једнаку пажњу промовисању целовитих приказа о ратовима деведесетих, који би обухватили и трагичне судбине Срба на просторима бивше државе, али тако нешто је, нажалост, тешко замисливо.

И за историчара Александра Раковића нема дилеме да је покретање сајта „ratusrbiji.rs“ наставак кампање окривљавања Срба за све што се на овим просторима дешавало:

– Очигледна је намера да се подрије Србија тиме што стално покушава да се наметне кривица коју српски народ у целини не може да прихвати, зато што није крив. Сада они који заиста сносе кривицу за разбијање и СФРЈ и СРЈ покушавају да упиру прстом у онога ко је чувао ту државу.

Сличну поруку има и историчар проф. Милош Ковић, који каже, за „Новости“, да би волео када би немачки МСП финансирао истраживање улоге Немачке у разбијању Југославије, наоружавању хрватских терориста и подршци албанским терористима:

– Земља која је најодговорнија за разбијање Југославије и злочине над Србима у Крајини, Сарајеву, на КиМ, сада оптужује Србију за злочине. Овде је на делу покушај да се народ који је претрпео геноцид оптужи за геноцид и ратне злочине. Тако су немачки нацисти оптужили Јевреје за сва зла овог света, да би после тога покушали да их униште. Исто то радили су немачки нацисти и хрватске усташе са Србима. Овај пројекат Иницијативе је покушај најбруталније инструментализације историје у циљу оптуживања једног народа који је на силу политички распарчан, а затим и физички уништаван. Нама не треба немачка, хрватска или српска историја, нама треба историјска истина.

Д. Милинковић

(Вечерње новости, 4. 6. 2020)

Амбасада Немачке: Зашто смо подржали портал ratusrbiji.rs

Имајући у виду незапамћене, стравичне злочине које су Немци починили за време Другог светског рада, и овде у Србији, сматрамо да је управо суочавање са свим аспектима историје изузетно важно, наводи немачка Амбасада

Немачка Амбасада образложила је мотиве за подршку порталу ratusrbiji.rs и одговорила на коментаре који су се јавили након тога.

Само ако смо спремни да дозволимо да се чују различити гласови, можемо се приближити „објективној“ истини, поручују из Амбасаде Немачке у Београду након питања Танјуга о мотивима подршке.

Фото: Depositphotos/Steve_Allen

Сајт је, иначе, покренула Иницијатива младих за људска права, као платформу за коју кажу да ће пружати „све важне и релевантне информације о ратним злочинима и другим тешким кршењима људских права на територији Србије у периоду од 1991. до 2001. године“.

Министар Ивица Дачић реаговао је чуђењем што је такав сајт покренут, када су се, како наводи, Хашки трибунал и национални судови годинама уназад бавили тим питањем, и сматра да је то још једна политизација теме ратних злочина.

Коментар тим поводом објавио је и један београдски лист под насловом „Од Срба праве нацисте уз евре из Немачке“, који немачка амбасада одбацује као тенденциозне.

„Имајући у виду незапамћене, стравичне злочине које су Немци починили за време Другог светског рада, и овде у Србији, сматрамо као Амбасада Немачке да је управо суочавање са свим аспектима историје изузетно важно“, наводи Амбасада у допису Танјугу.

Искрено, па често и контроверзно суочавање са властитом историјом темељ је, како се наводи, на којем почива помирење и на којем се гради боља будућност.

То за земље бивше Југославије посебно важи, истичу из Амбасаде, за период ратних сукоба после распада Југославије 90-тих година.

„При том се, по нашем дубоком уверењу, не ради о једној јединој истини, већ је неопходно да схватимо и да прихватимо да постоји више различитих субјективних сећања и ‘истина’ везаних за исти историјски догађај. Само ако смо спремни да дозволимо да се чују различити гласови, можемо се приближити ‘објективној’ истини“, оцењују у Амбасади Немачке.

У том смислу се, како се додаје, надају да ће Иницијатива младих за људска права, која је уз њихову подршку креирала портал „ratusrbiji.rs“, дати допринос тој, по њиховом убеђењу важној, дебати о односу према ратовима на тлу бивше Југославије, наводе из Амбасаде, те додају да се та подршка не може квалификовати као „кампања“.

На питање да ли је пракса да дају подршку сличним иницијативама и у другим земљама и које су то конкретне сличне иницијативе којима пружају подршку, немачка Амбасада каже да је њихов циљ да прате Србију на путу ка ЕУ.

„Наш циљ јесте да пратимо Србију на путу ка ЕУ, пружајући подршку јачању цивилног сектора, унапређењу демократије и владавине права, слободи медија и говора, регионалној сарадњи и помирењу међу народима на овим просторима“, објашњавају у одговору и додају да све ове области играју велику улогу у преговорима у приступању ЕУ.

Амбасада Немачке као донатор подржава реализацију разних пројеката и у том контексту сарађује са различитим партнерима, међу којима су државне институције, међународне организације и невладине организације у Србији у које спада и Иницијатива младих за људска права, наводе још у Амбасади Немачке.

(Танјуг/Б92, 4. 6. 2020)

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствариCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Najmladji u toj inicijativi mladih ima 40 godina.

 2. Иницијатива систематског пописивања и приказивања ратних злочини на територији Србије је за поздравити и подржати.

  За почетак, у двадесетом веку, биће довољно усредсредити се на следеће:

  (1) погроми над српским цивилима, децом и масовним вешањем жена од аустроугарске солдатеске у Мачви
  (2) необјављени напад Немачке на Краљевину Југославиу и бомбардовање цивилних циљева у Београду
  (3) бомбардовање цивилних циљева у Београду, Нишу и Лесковцу од стране британско-америчке “савезничке” авијације
  (4) насиље и злочини албанских нацистичких колаборационаста над српским живљем на Косову и Метохији
  (5) Стрељање 300 деце у Крагујевцу и још 2500 цивила у Крагујевцу од стране немачке војске (Вермахт)
  (6) Стрељање преко 5000 цивила у Краљеву и околини од стране немачке војске
  (7) Погром Срба у Новом Саду и околини од стране мађарских нацистичких колаборатора
  (9) Масовна убиства српских и јеврејских цивила у оквиру система логора “Сајмиште”
  (10) Други погроми широм Србије по формули 100 Срба за једног убијеног Немца а 50 за рањеног

  (11) Злочини шиптарских терориста против српског становништва на КиМ деведесетих година
  (12) Убиства припадника полиције на КиМу од стране шиптарских терориста
  (13) Бомбардовање Србије 1999-те укључујући цивилне циљеве и убиство 2500 цивила
  (14) Окупација КиМ-а од стране НАТО

  Немачка се може препознати као главни а често и једини злочиначки чинилац у побројаним неделима (мада има два велика конкурента, прекоокеанског и преко-ламаншког)

  Зато је за поздравити спремност садашњих делатника на немачкој политичкој сцени да се суоче са злочинима које су њихови претходници починили над недужним милионима људских бића на територији Србије и шире Југославије.

  Само једна примедба, методолошки је погрешно цедити комарца а прождирати камилу.

 3. Је л то оно што онај деда морон у црном пропагира и очекује да се открију Вулинови злочини из 90их?

Оставите коментар