Русија и ЕУ подржале СЗО у сукобу са Трампом

Русија осудила покушаје САД да „разбије” СЗО, а Европска унија позвала све земље да подрже СЗО након што је Трамп запретио да ће САД трајно прекинути финансирање те организације

СЗО (Фото ЕПА ЕФЕ – М.Т.)

Русија осудила покушај САД да угрози СЗО

МОСКВА – Русија је данас осудила покушаје САД да „разбије” Светску здравствену организацију, пошто Вашингтон оптужује ту организацију да је благонаклона Кини и прети да ће јој укинути финансијска средства.

„Ми смо против разбијања (СЗО), који би се односио на политичке или геополитичке интересе једне државе, а то су САД”, рекао је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков и додао да постоје начини побољшања рада позивајући на реформе.

Рјабков је рекао да Русија у тим позивима приступа на одговоран и конструктиван начин и да је спремна да активно учествује у таквом раду.

Званичник је додао да се Москва противи политизацији „било чега што је повезано са епидемијом корона вируса”, „слабљењем СЗО и претварањем те организације у платформу за политичке обрачуне”.

Амерички председник Доналд Трамп оптужио је СЗО да је „марионета Кине” у којој се крајем 2019. године појавио корона вирус.

Трамп је дао СЗО рок од месец дана за добијање значајних резултата у окончању борбе против вируса, а у противном прети да ће САД, традиционално највећи давалац финансијске подршке, напустити ту светску организацију, јавља АФП а преноси Бета.

(Политика, 19. 5. 2020)

Европска унија подржала СЗО у сукобу са Трампом

БРИСЕЛ – Европска унија је позвала све земље да подрже Светску здравствену организацију (СЗО) након што је председник САД Доналд Трамп запретио да ће САД трајно прекинути финансирање те организације. Портпаролка Европске комисије Вирџини Бату-Хенриксон рекла је да је глобална сарадња „једина ефикасна и одржива опција за победу у овој бици”.

„Ово је време за солидарност. Није време за упирање прстом или подривање мултилатералне сарадње”, навела је она, преноси Бета.

У писму председнику СЗО Тедросу Аданому Гебрејесусу, Трамп је навео да су се „поновљени погрешни кораци” СЗО у одговору на пандемију показали „веома скупим за свет”.

Трамп је јуче запретио да ће трајно ;прекинути финансирање СЗО, осим ако не обећа „значајан напредак” у наредних 30 дана.

Портпаролка Светске здравствене организације рекла је да за сада неће коментарисати Трампово писмо.

(Политика, 19. 5. 2020)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Изгледа да је председник Доналд Трамп остао једини борац против Глобализма и његових разних „Светских … организација“. Захваљујући и великој бризи СЗО вирус Корона из далеке Кине се проширио широм Света.

Оставите коментар