Аљбин Курти: Гренел жели споразум Приштине са Београдом до септембра

Ричарду Гренелу се журило за постизање историјског споразума, фокусирао се мање на садржину текста, рекао одлазећи премијер тзв. Косова

Сусрет Аљбина Куртија и Ричарда Гренела, 23. 1. 2020. (Фото: Висар Криезиу/АП)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Одлазећи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је специјални изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел пожуривао постизање споразума мање се фокусирајући на садржину текста, као и да жели да споразум две стране буде постигнут до септембра.

Курти је у понедељак током видео конференције са албанским студентима америчког Универзитета Харвард, говорио, између осталог, о улози САД у решавању проблема Приштине са Србијом и постизању коначног споразума, пренела је „Коха диторе”.

Упитан о разлозима због којих администрација америчког председника Доналда Трампа жели нормализацију односа са Србијом, Курти је рекао да сматра да Гренел не жели тиме да нанесе штету грађанима Косова, већ његов захтев за убрзавање споразума види као „историјско достигнуће самог Гренела”.

„Гренел је затражио брзи споразум и мој утисак је да није желео неко зло Албанцима и Косову. Кад нешто желите да урадите брже, онда се повећава притисак. Њему се журило за постизање историјског споразума, фокусирао се мање на садржину текста”, рекао је Курти.

Према његовим речима, споразум је Гренелу главни циљ, преноси Танјуг.

„У октобру ми је речено да жели споразум у фебруару, а сада жели да споразум буде постигнут у септембру”, навео је Курти.

Курти тврди и да Трамп није знао када је у Хелсинкију срео свог руског колегу Владимира Путина „да ће ојачати руски утицај на западном Балкану”, пренео је синоћ Косово онлајн.

„Била су два неуспела покушаја са државним ударима, у Северној Македонији и Црној Гори, а трећи на реду је Косово или Босна. Трамп је заокупљен оснаживањем Кине, а Путин покушава да ту ситуацију искористи на западном Балкану”, оценио је Курти.

Курти је у разговору са албанским студентима навео и да од успостављања мера реципроцитета према Србији, које су уведене 1. априла, „тај процес функционише добро”, преноси Косово онлајн.

„Србији се не свиђа реципроцитет. И Гренел је, такође, био против. Рекао ми је да укинем таксе и ја сам укинуо, али смо им рекли да ћемо успоставити реципроцитет. Рекао сам му да је реципроцитет била Трампова омиљена реч”, наводи Курти.

Он је албанским студентима рекао и да жели нормализацију односа са Србијом, уз међусобно признање и оценио да би дијалог требало да се настави, али „без мапа на столу”.

„Не постоји дијалог са мапама на столу, нити има председника око мапа. Коначни резултат разговора требало би да буде обострано признавање”, рекао је Курти на видео конференцији са студентима америчког Универзитета Харвард.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар