Јерусалим: За почетак – клање оваца у оквиру поновног успостављања Пасхалног жртвоприношења (2017)

Свештеници у белим одеждама трубе, у присуству стотина људи који са ентузијазмом очекују поновно успостављање ритуала који је вршен унутар зидина древног града

Овца која треба да буде заклана у оквиру показног приношења Пасхалне жртве у јерусалимском Старом граду, 6. априла 2017. (Фото: Alexander Fulbright/Times of Israel)

(Times of Israel, 6. 4. 2017)

Са свештеницима који су дували у сребрне трубе, група религиозних Јевреја заклала је овцу у јерусалимском Старом граду, како би принела традиционалну Пасхалну жртву. У протекле 2 хиљаде година, то је прва реконструкција таквог чина унутар градских зидина.

Догађај су организовали активисти „Храмовне горе“, под надзором полиције и државне ветеринарске службе. Догађају је присуствовало приближно 200 мушкараца, жена и деце, укључујући и посланика Кнесета Јехуду Глика.

Овца је искасапљена на главном тргу Јеврејске четврти, поред синагоге Хурва.

У складу са древним обредима, крв је попрскана по модуларном олтару, који је привремено подигнут за ту намену. Затим су учесници обреда овцу одрали, испекли и појели.

Свештеници произносе библијски свештенички благослов након показног Пасхалног жртвоприношења. Јерусалим, 6. април 2017. (Фото: Alexander Fulbright/Times of Israel)

Коенови, чланови свештеничког сталежа, носећи белу одећу посебно израђену за ту прилику, дували су у сребрне трубе и певали псалме док се одвијао обред. Такође су произнели библијски свештенички благослов.

Заједница је изјавила да ће спровести стварно жртвоприношење у понедељак, дан уочи празника Пасхе, како би испунила верску заповест која од Јевреја захтева приношење жртвене животиње у оквиру прославе.

Међутим, мало је вероватно да ће им полиција то дозволити.

Више од десет година заједница реконструише ритуално клање Пасхалне жртве, жртвене овце или козе, изван Старог града.

Овца која је заклана у оквиру показног приношења Пасхалне жртве у јерусалимском Старом граду 6. априла 2017. (Фото: Alexander Fulbright/Times of Israel)

Сваке године активисти траже дозволу да то ураде на Храмовној гори, или у њеној близини, где су се вршила обредна жртвоприношења у време Храма, а полиција и судови сваке године одбијају њихов захтев, говорећи да би то могло изазвати немире управо уколико би се одржавало на Храмовној гори или у њеној близини. То је најспорније место у израелско-палестинском сукобу.

Са енглеског посрбио: Иван АћимовићКатегорије:Посрбљено

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s