Аљбин Курти: Укида се такса према Србији и БиХ, реципроцитет у односу на Србију

Мере реципроцитета неће бити примењене у односима са БиХ, рекао вршилац дужности премијера тзв. Косова

Аљбин Курти (Фото: КоССев)

Премијер Косова Аљбин Курти је објавио је вечерас да је Влада Косова донела одлуку о укидању таксе на производе из Србије и Босне и Херцеговине и увођењу мера реципроцитета у односу на Србију.

Мере реципроцитета неће бити примењене у односима са БиХ, рекао је премијер на ванредној конференцији за медије.

Одлука ступа на снагу вечерас у 24 сата и важи до 15. јуна ове године када ће бити сагледани резултати примене ове одлуке.

Премијер је поменуо многе међународне документе који су основа за међусобне трговинске односе док је посебно подвукао да два документа који се односе на трговинске односе између Косова и Србије треба да буду у складу са уставним и законским решењима на Косову.

„Прво фитосанитарна уверења и друга пратећа документација за прехрамбене и непрехрамбене производе да се подведу под фитосанитарну контролу на граници са Косовом. И друго, ветеринарска уверења и пратећа документација за прехрамбене и непрехрамбене производе животињског порекла да подлежу ветеринарској контроли на граници са Косовом“, казао је Курти и објавио да је таква одлука донета вечерас од стране Владе Косова.

Институције Косова као што су гранична полиција, царина, Агенција за храну и ветеринарство, Агенција за производе и медицинску опрему као и друге одговарајуће институције треба да почну са применом одлуке чим она буде потписана.

„Мере реципроцитета односно међусобних односа су институт односа између суверених држава који је признат основним принципима међународног права“, казао је Курти помињући конкретна међународне документа и принципе који то уређују.

Рекао је да од ступања на снагу споразума ЦЕФТА Србија успоставила низ трговинских нетарифних баријера према Косову као што су биле баријере у транзиту, техничке и политичке баријере, чиме је нанела велику штету извозницима и увозницима са Косова и изазвале велики трговински дефицит у односима две земље.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 31. 3. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар