Вечерње новости: Како је црква код Мојковца постала муслимански вакуф

Ово решење, упозорава адвокат Миладин М. Јоксимовић, одличан је показатељ како ће се примењивати Закон о слободи вероисповести

Црква у Пољима код Мојковца (Фото: Раде Пушоњић/Вечерње новости)

Црква у власништву Епархије будимљанско-никшићке СПЦ у Пољима код Мојковца, одлуком државних органа Црне Горе, постала је исламски вакуф?! Овај невероватан податак, међутим, послужио је режимским медијима да жестоко нападну епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, којег су оптужили да је покушао да „присвоји“ цркву у Пољима, и то само зато што је у листу непокретности број 268 КО Горња Поља, на катастарској парцели број 81, уписана као „Вакуфски посед Црква Горња Поља“, без посебно означеног титулара, односно власника.

Члан Правног савета Епархије будимљанско-никшићке адвокат Миладин М. Јоксимовић објашњава за Вечерње новости како је уопште дошло до оваквог замешатељства, односно очигледног покушаја да се од Српске православне цркве отме имовина:

„На захтев месног пароха, као правни заступник Епархије будимљанско-никшићке, 15. новембра 2019. Управи за некретнине – Подручна јединица Мојковац, поднео сам захтев ради исправке уписа на објекту. Зато што приликом излагања података премера, нико од представника Епархије није позван да учествује у поступку утврђивања својинских права. Захтевом је зато тражено да се црква у Горњим Пољима упише на Епархију у В листу као зграда број 1, што је логично и једино могуће.“

Епископ Јоаникије, Савиндан 2020. (Фотографије: Епархија будимљанско-никшићка)

Јоксимовић објашњава да је Управа за некретнине Црне Горе – ПЈ Мојковац решењем усвојила захтев и дозволила тражену промену, али је жалбу изјавио пуномоћник Општине Мојковац и председник Савета МЗ Поља, извесни Радиша Пејовић, који је, према неким информацијама, члан ЦПЦ. Министарство финансија у чијем саставу је Управа за некретнине, Решењем број 07-2-1812/1-2019 од 30. јануара 2020. године, усвојило је жалбу и поништило решење свог органа!

„Неспорно произлази да Епархији будимљанско-никшићкој приликом израде катастра непокретности није омогућено учешће у поступку идентификације и уписа права на верском објекту – цркви у Горњим Пољима, а да је Комисија идентификовала као ‘вакуфски посед’, односно објекат у својини Исламске заједнице“, истиче адвокат Јоксимовић. „Због тога је једино тражена исправка очигледне грешке уписа, а не промена власништва.“

Ово решење, напомиње Јоксимовић, одличан је показатељ како ће се, уколико остане у примени, усвојени Закон о слободи вероисповести примењивати и какве ће последице имати по имовину СПЦ у Црној Гори.

Лове свештенике, а не лопове

„Сви сте сведоци – гони се Црква. Наводно се глуми припрема за неке преговоре и договоре, а они пописују имовину Цркве. Сада су уместо лопова и криминалаца почели да лове свештенство.“

Свештеник Дарко Пејић на служби (Фото: Вечерње новости)

Ово је приликом беседе после литургије у храму Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, у недељу казао парох бјелопољски, протојереј-ставрофор отац Дарко Пејић, а поводом одлуке власти да са аеродрома у Подгорици врате монаха острошког Станка, који је годинама у Острогу.

„Молим вас да у ове молитвене ходове изађемо сви, и стари и немоћни, да се сутра поново, не дај боже, не би десиле овакве поделе у народу“, казао је отац Дарко.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 9. 3. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар