Војислав М. Станојчић: „Ваљевска подвала“ СНС-а или Вучићева трансфузија

Да председникова замисао о замени „заморених“ кадрова није празно слово, показало се и пре него што је изборе расписао

Фото: Н1

Kако се приближавао датум расписивања избора посланика за Народну и покрајинску скупштину и одборника за локалне самоуправе, АV је све чешће најављивао идеју да се уместо досадашњих заступника СНС-а у будућим органима нађу неки нови и млађи људи, како би заменили оне који су се „заморили“ и више нису у стању да дају пун допринос општем напретку земље, па ће из тих разлога у будућој Влади („ако СНС победи на изборима“, како је објаснио са лажном скромношћу) бити само четири министра напредњака.

Ако је његово право као председника странке да одређује страначке кандидате за посланике и одборнике, то никако није случај и са постављањем или разрешењем министара, јер су такве одлуке искључиво право председника или председнице Владе, али пошто не треба сумњати у њену послушност и захвалност Аци Србину, јасно је да неће имати никакву примедбу на обећање Малог Алека да ће у будућој Влади (ако победи СНС) бити само четворо чланова ове странке.

Промене, али не и бројчане, наговештава он и у Народној скупштини и локалним самоуправама, при чему посебно истиче потребу да се младима укаже поверење и омогући да покажу шта знају и дају свој допринос.

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Ако би неки новинар и успео да му постави питање „због чега би се мењао тим који добија“ (а јер је све што напредњаци чине доведено скоро до потпуног савршенства, пошто све или скоро све гране одлично раде и постижу изврсне резултате, често боље и од знатно развијенијих држава Европе – бар према речима њиховог председника и ономе што се чује или чита у његовим строго контролисаним медијима) вероватно би његов одговор гласио да су промене неопходне како би одлични резултати били још боље, а Србија наставила да убрзано престиже најразвијеније земље света.

Да његова замисао о замени „заморених“ кадрова није празно слово, показало се и пре него што је изборе расписао.

Медији су објавили како је у Ваљеву већ усвојена напредњачка изборна листа, која је изазвала изненађење и у редовима СНС-а, а вероватно и осталих странака. Ако је и било претпоставки да ће је предводити неки од млађих вођа сендвичара, показало се да су потпуно неосноване, јер носилац листе уопште није члан СНС-а а ни неке друге странке, нити се икада досад бавио политиком.

И поред тога, Градски одбор ваљевских напредњака одлучио је да Лазар Гојковић, професор физичког васпитања и кошаркашки тренер буде носилац изборне листа СНС-а и кандидат за градоначелника Ваљева.

Лазар Гојковић (Фото: Саша Џамбић/SrbijaDanas.com)

Ваљевски Градски одбор СНС-а тиме је послушао препоруку свога председника да странка кандидује нове и млађе људе, али изгледа да није имао одговарајућег кандидата међу својим млађим члановима, већ је морао да се ослони на нестраначког кошаркашког тренера.

Можда је занимљиво и то што се изборна листа, чији је носилац Гојковић, разликује од претходне које је саставио досадашњи градоначелник Слободан Гвозденовић. Он је, пошто му је то изгледало природно и најкорисније – сматрао да од њега у Ваљеву нема бољег кандидата па је себи доделио прво место на листи.

Из београдске централе, стигла је, међутим другачија порука. После ње је досадашњи први човек напредњака Ваљева доспео на треће место на, изборној листи за следеће изборе, па није много тешко замислити како му је и на који начин подноси ову нешто блажу шут-карту.

Некадашњи кошаркаш, а данас тренер, свакако је омиљен међу млађим становницима Ваљева и напредњаци су повукли одличан потез када су га позвали да – иако је ванстраначка личност – предводи њихову изборну листу и привуче младе и неодлучне бираче да дају глас напредњацима (а после ће Гојковића, када постане градоначелник Ваљева, већ лако сврстати у своје редове).

Овогодишњи избори за локалну самоуправу у Ваљеву показују, с једне стране, велику спремност СНС-а да се бори за очување своје власти и, са друге, готово потпуну незаинтересованост и неспремност опозиционих странака (које бојкотује изборе) да напредњаке угрозе и победе.



Categories: Судбина као политика

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Да јесте подвала јесте, достојна сваког презрења и бојкота… Оцвале кусе и репате следе стасали празилуковићи… Јефтина простота продаје магле снс секте… Тужно и јадно Ваљево…

  2. Вучић оваквим потезима не може да привуче нове гласаче. Ово је намењено унутрашњој дисциплини у његовом клану. Намењено је показивању потенцијалним новим члановима да се брзо може напредовати. Намењено је маркетингу према онима који су склони саучешћу у превари. Таквих је много, али су потрошени. Нема се шта понудити већем броју оних који би тражили нешто за узврат. А без тога нема ни нових чланова секте, ни нових симпатизера секте. Од сад за одржање власти и извора пљачке користиће се гола сила.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading