Израел: Нетанијаху прогласио изборну победу, нема већину за састав владе

Пристигли резултати су показали да Нетанијаху нема парламентарну већину и да, по свему судећи, овај резултат води у политички ћорсокак

Фото: Бета/АП

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху води на неизвесним, парламентарним изборима, али још нема потребну већину за формирање владе, на трећим изборима у последњих годину дана.

Према иницијалним прогнозама три најутицајнија израелска ТВ канала, лидер десничарског Ликуда, Нетанијаху, прогласио је изборну победу над својим главним ривалом на јучерашњим изборима, бившим начелником израелских оружаних снага, Бенијем Ганцом, лидером центристичке странке Плаво и бело.

У међувремену, пристигли резултати су показали да Нетанијаху нема парламентарну већину и да, по свему судећи, овај резултат води у политички ћорсокак.

Најутицајније израелске ТВ станице су иницијално прогнозирале да би Ликуд и странке сличне политичке провенијенције, могли да освоје 60 од укупно 120 места у Кнесету.

У најновијим прогнозама тај број је спао на 59, чинећи Нетанијахуов задатак да формира коалицију још тежим.

„Победа је нарочито слатка јер је извојевана упркос свим потешкоћама”, оценио је ипак Нетанијаху у седишту своје странке у Тел Авиву, јавља Ројтерс, преноси Танјуг.

Ганц је у седишту своје партије изразио разочарење. „Ово није резултат који смо хтели”, рекао је он.

Победа би омогућила Нетанијахуу да потврди своју политичку дуговечност упркос оптужбама за корупцију, али и да му отвори пут да након избора оствари своје обећање о изградњи нових израелских насеља на окупираној Западној обали, а у складу са мировним планом који је предложио амерички председник Доналд Трамп.

Палестинци су категорички одбацили овај предлог, јер не оставља простор за успостављање палестинске државе у појасу Газе и на Западној обали, које је Израел окупирао након кратког израелско-арапског рата 1967. године.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 3. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар