Филип Вујановић: Срби у Црној Гори сами да виде шта је њихов интерес

Влада и Митрополија црногорско-приморска су отпочеле дијалог и треба оставити Црну Гору да сама унутар Црне Горе решава то питање, рекао је Филип Вујановић

Филип Вујановић (Фото: Зоран Жестић/Танјуг)

Бивши председник Црне Горе Филип Вујановић изјавио је на Копаонику да не би требало повући Закон о слободи вероисповести у Црној Гори, јер његова примена још није ни почела, и очекује да се преговори између владе и Митрополије црногорско-приморске што пре заврше, тако што ће се дати додатне гаранције.

„Решење је у дијалогу, влада и Митрополија црногорско-приморска су отпочеле дијалог и треба оставити Црну Гору да сама унутар Црне Горе решава то питање”, рекао је Вујановић синоћ, одговарајући на питања новинара.

Истиче да држава и црква имају различито виђење, али да то што се дешава у Црној Гори јесте озбиљан проблем пошто литије окупљају много људи и дуго трају.

„Држава треба да објасни да није угрожено ни коришћење цркава и манастира, нити вршење верских обреда. Црква и држава се морају понашати тако што ће поштовати одвојеност државе и цркве. Нас у Црној Гори очекује озбиљан посао, пошто су литије бројне и дуго трају. Мора се примењивати закон уз додатне гаранције које ће се дати, да се неће одузимати коришћење верских објеката и да то неће утицати на вршење верских послова”, казао је Вујановић.

Важно је да финале дијалога дође што пре, поручио је Вујановић и додао да би и сам био на литијама да постоји намера да се одузму светиње.

На питање како коментарише изјаву председника Србије Александра Вучић да Срби из Црне Горе треба да имају статус као Албанци у Северној Македонији и да ли је то добар предлог, Вујановић је казао да Срби свој статус у Црној Гори треба сами да определе.

Каже да тај статус Срби у Црној Гори доживљавају на три начина: да су Срби конститутивни народ, што није спојиво са Црном Гором као грађанском државом, затим да део сматра да треба Срби да буду аутохтони, а трећи да треба да буду мањина.

„Ми унутар Црне Горе не мислимо да држава треба да арбитрира, већ да сами Срби треба да виде шта је њихов интерес. Суштински би било важно за унутрашње односе у Црној Гори, али и односе Србије и Црне Горе, да српска национална странка буде у влади, али она која прихвата стратешке циљеве Црне Горе – да буде члан НАТО, чланица ЕУ, као и да прихвата грађански основ функционисања Црне Горе”, рекао је Вујановић, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари 

(Политика, 2. 3. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Значи, Срби треба да прихвате све антисрпске тековине Монтенегра, па да онда бирају свој статус у њој. Не брате, Срби ће да прогласе Српску државу, а ти ћеш да бираш да ли ћеш у Албанију, Хрватску или ћеш да останеш ту где си. Али не можеш да се асимилујеш међу Србе. Касно је за тебе, само би опоганио све око себе. Накр’о си се доста, иди негде и крцкај то.

  2. Па нису у литијама само Срби, већ сви православци и понеки муслиман, можда и католик.

Оставите коментар