Бивши аустријски министар Кикл опет тврди да је са Србијом договорен поврат миграната

Мој посао као министра унутрашњих послова је да ти људи напросто више не буду у Аустрији, изјавио је бивши министар Херберт Кикл

Херберт Кикл (Фото: Дојче веле)

Бивши аустријски министар унутрашњих послова Херберт Кикл понавља тврдњу да је са Србијом било договорено враћање потражилаца азила из Аустрије. Међутим, тај наводни уговор јавност и даље није видела.

„Сада могу то да кажем: током министарског мандата сам наложио да се испреговара уговор са Србијом у којем смо се сагласили да тамо заједнички управљамо повратничким центром. Тамо бисмо могли да пошаљемо људе који немају право на азил, али које њихове матичне земље не желе да приме“, тврди Херберт Кикл у интервјуу за аустријски Клајне цајтунг.

Бивши аустријски министар додаје да не зна шта се десило са том идејом и уговором након његовог одласка са власти.

На питање новинара да ли би слање људи у Србију ишта решило или само пребацило проблем са једног на друго место, Кикл је рекао: „Да, наравно, не иде друкчије. Циљ јесте био да их сместимо негде другде. Али мој посао као министра унутрашњих послова је да ти људи напросто више не буду у Аустрији.“

О наводном споразуму са Србијом је Кикл говорио још септембра прошле године, али сада први пут помиње некакав „повратнички центар“ на територији Србије којим би наводно заједнички управљали Беч и Београд.

Протести против Кикла у Бечу у новвембру 2018: „Не дајте да нацисти владају“ (Фото: Л. Фегер/Ројтерс)

Изјаве једног од водећих људи аустријских Слободараца су крајем прошле године биле повод десничарима у Србији да упале аларме – да ли Аустрија збиља враћа одбијене тражиоце азила баш у Србију, чак и ако нису српски држављани?

Нигде доказа

Истраживање Дојче велеа је крајем јануара показало да и у Бечу и у Београду ћуте о наводном уговору, па је све остало на сазнањима бившег министра Кикла да је споразум потписан на „чиновничком нивоу“ и да се најпре радило о враћању „око 200 особа“.

„Уговор је у сваком случају испреговаран до краја и, према нашим информацијама, обе стране су га потписале на нивоу чиновника. Није нам познато да ли се наставило са тим пројектом након што је Херберт Кикл престао да обавља дужност министра односно да ли се тиме бави актуелна црно-зелена Влада“, одговорио је посланички клуб Слободарске партије Аустрије тада на упит Дојче велеа.

Мигранти на путу из Србије у Хрватску, октобар 2015. (Фото: Д. Војиновић/Ројтерс)

Из одговора аустријског Министарства унутрашњих послова могло се закључити да се тај радни споразум – ако уопште постоји – темељи на Споразуму Државне заједнице Србије и Црне Горе са Аустријом који је потписан у јуну 2003. године и регулише „враћање и прихватање лица са нелегалним боравком“.

Међутим, тај споразум је прилично компликован и захтевао би да Аустрија појединачно шаље замолнице за сваку особу које хоће да врати у Србију, те да Србија са тим мора да се сагласи.

Десетак дана после писања Дојче велеа је Светлана Палић из српског Комесаријата за избеглице за Н1 изјавила да ниједан мигрант из азијских или афричких држава није враћен из Западне Европе у Србију по споразуму о реадмисији.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 22. 2. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар