Небојша Стефановић: Србија регионални лидер у уништавању лаког оружја

У 2019. години уништено је 15.430 комада оружја, што Србију сврстава у апсолутне лидере у региону, рекао министар унутрашњих послова у Берлину

Једна од бројних заплена илегалног оружја (Фото: МУП Србије)

Потпредседник владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је у Берлину да је беспоштедна борба против свих облика криминала приоритет који заузима једно од највиших места у агенди владе Србије, саопштено је из МУП-а Србије.

„Чланство у Европској унији стратешко је опредељење Србије и на том путу наша земља настоји да развије снажне и стандардизоване механизме и у сузбијању оружја у илегалном поседу, у складу са европском безбедносном политиком“, рекао је Стефановић на састанку високог нивоа у оквиру француско-немачке иницијативе о спровођењу Мапе пута за свеобухватну контролу малог и лаког оружја на Западном Балкану.

Он је на скупу представио шта је Србија урадила у претходној години у оквиру четири правца реформи, почев од доношења нове Стратегије за контролу малог и лаког оружја, преко унапређења техничких капацитета и људских ресурса и стварања услова за континуирано уништење вишкова оружја, муниције и експлозива.

Небојша Стефановић и Бранимир Филиповић из Министарства спољних послова на скупу у Берлину (Фото: Политика)

„У 2019. години уништено је 15.430 комада оружја, што Србију сврстава у апсолутне лидере у региону. Такође, поднето је 1.411 кривичних пријава против 1.463 особе од којих је одузето 1.680 комада оружја, 30.960 комада муниције, 133 комада минско-експлозивних средстава, 47 килограма експлозива и два ручна ракетна бацача“, рекао је Стефановић.

Он је подсетио и да су припадници МУП-а Србије у септембру учествовали у великој међународној акцији која је била усмерена на сузбијање кријумчарења оружја са Западног Балкана у Западну Европу и том приликом одузели 32 комада ватреног оружја, од чега 7 аутоматских пушака, 13 пиштоља, 6 ручних бомби, 2.164 комада муниције…

Стефановић је као један од јасних и мерљивих показатеља да је Србија предузела озбиљне напоре у овој области навео и податак да је од укупно 81.846 кривичних дела која су извршена у 2019. години у 276 ватрено оружје евидентирано као средство извршења и да је тај број из године у годину мањи.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар