Драгослав Бокан: Где су грешници да се извине нашем Патријарху?

Митрополија није од јуче. Она постоји стотинама година, и оно што припада званичној цркви не може бити ни на који начин узето или одузето…

Драгослав Бокан (Извор: ФБ страница Д. Бокана)

Много шта се овде догађа олако и без икакве одговорности за изречено (па и за отворене клевете и исмевања). А једна од најчешћих жртава оваквог понашања је нико други до Његова Светост, Господин Иринеј, Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски.
Његове бројне изјаве и поступци се овде гледају потпуно нецрквеним, неправославним и, често, непатриотским (и потпуно нелогичним) погледом, без било каквог дубинског расуђивања и контекстуалног разумевања.
То све иде “у пакету” са све гласнијим и агресивнијим нападима на нашу Цркву, и то из најразличитијих перспектива и најневероватнијих (политикантских) углова.

Тако је било и са патријарховом прошлогодишњом изјавом, када је (крајем јула, у интервјуу за црногорски “Дан”) рекао да је положај Цркве данас у Црној Гори гори него под Османлијама, док је “положај Срба као у време озлоглашене фашистичке Независне државе Хрватске”. И тиме изазвао праву буру у нашој (на патријарха пословично осетљивој) јавности.

Говорећи о најави црногорских власти да ће отети имовину Српској Православној Цркви, патријарх Иринеј је казао:
”Читајући нешто о том питању и проблему, увиђам да је то незамисливо у нашем времену. Да су то радили Турци или усташе у своје вријеме, то би се могло разумјети и схватити… Али да се то ради у времену мира и слободе, у времену када владају принципи закона и законитости, то је апсолутно неприхватљиво, не само за Европу него и за Азију”…

Патријарх Иринеј (Фото: Срђан Суки/ЕПА)

Додајући, чврсто и непоколебљиво:
“Не само да хоћемо, него је наша обавеза да као Црква иступимо и заштитимо Митрополију… На Сабору је већ било о томе ријечи и ми смо упутили Влади Црне Горе допис и надамо се да ће од тог безакоња одступити јер ту нема никакве логике… Митрополија није од јуче. Она постоји стотинама година, и оно што припада званичној цркви не може бити ни на који начин узето или одузето… Ми ћемо ако до тога дође, ангажовати не само себе, него ћемо алармирати цијели свијет… Црква и вјерници бране Цркву, а ни правна логика не дозвољава такво понашање!”

Поводом односа црногорског режима према “питању Косова”, патријарх Иринеј је јасно и гласно прокоментарисао:
“Да Црна Гора пошаље војнике на Косово и да тамо стишава и смирује Србе и ко зна шта још да ради, то здрав разум и здраво поимање не разумију. Тим прије што то ради Црна Гора, која је православна земља, српска земља, да чини такво једно дјело у корист оних који су стотинама година рушили и палили и отимали и сада да им још помогне у том незаконитом дјелу…”

И све то је тада описано од многих као “прејако изречено”, тобоже “без упоришта у реалности онога што се стварно догађа у Црној Гори”. Уз многе увреде и ироничне коментаре на рачун нашег актуелног наследника Светог Саве.

Е, па сада је време да их, све, подсетимо на то да би било ред да се, бар једном, покају због оваквих својих “оцена” и извине ономе кога нису умели, ни желели да разумеју.
Чисто истине ради.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Драгослава Бокана)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Тако је господине Бокан али тај који је говорио да су изјаве Патријарха претеране је одликован највишим орденом СПЦ. Можда је то мудар потез СПЦ али је најблаже речено лукав. Гори су од њега добијали одликовање СПЦ али никад атеиста или како сам каже не баш неки верник, али нису били централна личност прославе 800 година континуитет наше највеће институције. О намерама отимања имовине СПЦ у ЦГ је неко ко се налази на месту председника Србије морао бити упознат, па га то није смело изненадити. Слажем се са вама око извињења, па нек изволи нек се извини, за почетак. Људски је погрешити али је људски и покајати се.

  2. Лекару, излечи се сам! Бокане, покриј се ушима! Ниси ти задужен да заступаш патријарха пред народом, заступај себе самог пред судом за почињена недела.

  3. Страшно и незамисливо!!! Да нам Бокан попује и да нас позива на покајање, стварно су последња времена!!! Ужас!!!

Оставите коментар