Евростат: Домаћинства у Србији по ризику од сиромаштва у европском врху

Домаћинства без деце у Србији у просеку имају највећи ризик од сиромаштва у Европи, а 37,1% њих има примања испод 60% медијалног прихода након намирених рачуна, саопштио Евростат

Фото: Д. Јевремовић

ЕУ рачуна да су материјално угрожене особе оне које су лишене четири од девет категорија: редовног плаћања закупнине или комуналија, довољног огрева, оброка са месом или рибом сваког другог дана, једнонедељног одмора ван куће, аутомобила, веш машине, телевизора у боји или телефона.

Слично стање у домаћинствима бележи се и у Северној Македонији (36,2%), Летонији (35,5%) и Бугарској (35,2%). Најугроженија категорија становништва обухваћеног истраживањем живи само, односно, у домаћинствима са по једним чланом.

Када се анализирају домаћинства која живе са децом, од Србије су по ризику од сиромаштва лошије рангиране само Турска и Северна Македонија, где је нешто више од 44,5% целокупне популације у опасности да склизне у сиромаштво.

Државе са најмањим ризиком у обе посматране категорије су Чешка, Исланд, Словачка, где стопа ризик од сиромаштва не прелази 14%.

Еуростат је поводом Међународног дана борбе против сиромаштва такође саопштио и да око 7% домаћинстава у ЕУ током 2018. године није успело да у протеклих 12 месеци намири станарину или комуналне рачуне на време.

Најгора ситуација била је у Грчкој и Бугарској, где је око трећине свих домаћинстава каснило са плаћањима, а најбоља ситуација је у Холандији, где су само 1,5% становника нередовне платише.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 20. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар