Црногорско Министарство одбране: Црна Гора под хибридним утицајем Србије и Русије

На питање које хибридне претње је детектовао НАТО контрахибридни тим, из Министарства одбране Црне Горе наводе да њихов циљ није био да детектује претње

Илустрација (Извор: Актуелно.ме)

Подгорица – Крајем новембра прошле године у Црној Гори је боравио НАТО контрахибридни тим, јер је Црна Гора у Алијанси препозната као земља под великим хибридним утицајем, пре свега од Србије и Русије, тврде из црногорског Министарства одбране, пишу подгоричке Вијести.

Из тог ресора су за овај дневник навели да је крајем новембра прошле године у Црној Гори боравио НАТО контрахибридни тим, у коме су били „експерти из земаља чланица НАТО-а који се баве питањима стратешких комуникација, очувања критичне инфраструктуре, питањима сајбер одбране…”

Лист пише да представници власти последњих месеци указују на ову проблематике и опасност од хибридног рата, док аналитичари наводе да је то „врста еуфемизма, односно огољена пропаганда у којој нема скрупула да се неко оптужујете за све и свашта”.

У Стратегији националне безбедности хибридни рат се помиње као нови облик савременог ратовања.

Илустрација: Војнополитичка осматрачница

„Хибридне претње, кроз све појавне облике и специфичне механизме меке силе, представљају нови облик савременог ратовања. Сложени механизми хибридног деловања, које може обухватати снажну пропаганду, сајбер нападе, формирање параинституција, организација и медија, а све чешће и мешање у изборне процесе, намећу потребу изградње и унапређења капацитета за супротстављање и јачање отпорности на овај безбедносни изазов”, наводи се.

На питање које хибридне претње је детектовао НАТО контрахибридни тим и које мере се предузимају, из Министарства одбране наводе да њихов циљ није био да детектује претње, већ да помогну у јачању националних капацитета за препознавање претњи и суочавање са њима.

„Хибридни утицај смо и раније препознали, пре свега током претходних парламентарних избора, тако да Црна Гора већ од тада ради на јачању институционалних капацитета и успостављању одговарајућег легислативног оквира, па ћемо у том правцу и наставити активности”, наводи се из Министарства одбране.

Подаци о хибридним претњама третирају се као тајни, па је скупштински Одбор за одбрану и безбедност о томе расправљао у децембру иза затворених врата, пишу Вијести, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар