Митрополит Амфилохије: Ако Влада инсистира на безакоњу, као митрополит кажем – доље таква Влада!

Народ позива ову власт, која каже да је народна, да се уклони овај антицрквени и антинародни закон. Ако послуша народ – потврдиће да је народна власт, рекао је у Тивту митрополит Амфилохије

Митрополит Амфилохије на молитвеном окупљању у Тивту, 16. 1. (Фотографије: Митрополија црногорско-приморска)

На Молебан Пресветој Богородици у цркви Светог Саве у Тивту вечерас се сабрало више хиљада вјерника на молитвени отпор намјери властодржаца да да озаконе пљачку имовине Митрополије црногорско-приморске и осталих епархија СПЦ у Црној Гори.

Након Молебана, пред полазак Литије градским улицама, Митрополит Амфилохије је благословио сабране ријечима да се молимо за све нас и за наше непријатеље.

Литија у Тивту, 16. 1.

Казао је да се вечерашњи молитвени сабор одржава поред Михољске Превлаке, гдје је Свети Сава поставио првог Епископа зетског и да спаљене Савине мошти свједоче да је оно што је Божије вјечно и неразориво.

„Сви свети људи се опредјељују за вјечно људско достојанство“, казао је он.

Владика је поменуо многобројне свештеномученике и мученике који су од безбожника страдали у току и након Другог свјетског рата.

„Чак и кад су биле окупације и вршени многи злочини, прихватано је да је у имену Божијем суд и правда и није позивано на скрнављење и отимање светиња Божијих. Први пут се безакоње гоњења Цркве и отимања храмова претвара у закон. То је велики злочин“, казао је Владика Амфилохије.

Литија у Тивту

„Тражили смо и од Владе и од Скупштине да не чине то безакоње, јер је то заснивање Црне Горе на духу богоубиства и братоубиства. Чак се ни безбожници послије Другог свјетског рата нису усудили да ово чине, чиме се унижавају сви који вјерују. И види се ових дана да је огромна већина народа против тог безакоња. Народ позива ову власт, која каже да је народна, да се уклони овај антицрквени и антинародни закон. Ако послуша народ – потврдиће да је народна власт. Ако инсистира на безакоњу – ја као Митрополит кажем: Доље безакона влада! Ако је народна – нека то потврди! У супротном – нека се скине са народне грбаче“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Владика Амфилохије је додао да се наш глас вјерног народа Црне Горе чује на свим странама свијета.

Литија у Тивту

„Сва Црква Божија Истока и Запада је против овог безакоња. Ми смо против безакоња, а не против закона. Тражимо од власти да нас ослободи тог безакоња. Кад нам се скине овај богоубилачки и братоубилачки закон с врата – можемо братски да се загрлимо – сви заједно, без обзира на вјеру. Бог је једини наш Господар коме служимо“, закључио је Митрополит црногорско-приморски.

Сабрани народ одговарао је Владици клицањем: Не дамо светиње!

По повратку Литије, која је прошла градском ривом, пред црквом Светог Саве вјерни народ је поздравио архимандрит Михаило, игуман манастира Светих архангела код Призрена.

Казао је да нема предаје на Косову и Метохији.

Литија у Тивту

„Ни ви се не предајете, иако смо забринути за вас, као што и ви увијек мислите на нас. Нема дана да неко код нас не дође из Црне Горе да нас посјети и подржи“. казао је отац Михаило.

На крају је Митрополит Амфилохије посебно поздравио најмлађе учеснике сабрања с поруком властодршцима да послушају дјецу која учествују на Литијама свих ових дана, ако већ неће одрасле.

Раније данас, са которског кружног тока кренуло је према Тивту три хиљаде људи, који су ноћас учествовали у молебану и Литији.

Радосав Рајо Војиновић

Фотографије: протопрезвитер Игор Балабан

Опрема: Стање ствари

(Митрополија црногорско-приморска, 16. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Одржите, Високопреосвећени, опело и таквој влади, ако хоћете и смете, као онда српској!
    Можда се Мило уплаши и предомисли.

Оставите коментар