Златибор Лончар: Загађења има, али оно не може да доведе до озбиљнијих здравствених проблема

Нећемо рећи нема загађења – има, али то није таквог опсега да може да доведе до озбиљних последица и да изазива панику, рекао министар здравља

Златибор Лончар (Фото: BizLife)

Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је да загађења ваздуха има, али да нема разлога за панику, јер оно не може да доведе до озбиљних здравствених проблема.

„Овако ће бити до суботе, јер нема ветра. Још нико није измислио да створи ветар и да растера загађење“, рекао је Лончар за ТВ „Пинк“.

Он је напоменуо да деца, стари и хронични болесници не треба да имају физичке активности напољу у данима када је повећано загађење ваздуха, а уколико су напољу треба да ставе шал преко уста.

„Проводите мање времена напољу. Вртићи и школе не морају децу да изводе напоље, могу да осмисле нешто друго док се не промени време. Ово стање не може да доведе до озбиљних акутних или било којих других последица“, навео је Лончар.

Фото: Н1

Он је напоменуо да није повећан број деце која остају у болници због загађења ваздуха и да те податке проверавају на сваких неколико часова.

„Ми смо можда погрешили што то нисмо на време саопштили људима, али није било ништа алармантно“, навео је Лончар и подсетио да је већ сачињен тим који ће се бавити питањем загађења ваздуха.

Лончар је рекао да су велики загађивачи ваздуха аутомобили и индивидуална ложишта, додајући да је у Београду у последњих неколико година број аутомобила повећан за 400.000. Он сматра да питање загађења ваздуха не треба да се политизује, јер тиме треба да се баве стручњаци.

„Нећемо рећи нема загађења. Има, али то није таквог опсега да може да доведе до озбиљних последица и да изазива панику. То је нешто што се дешава и што ће се дешавати“, додао је Лончар.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 16. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар