Александар Вучић: Црна Гора о закону да преговара са СПЦ, а не са Митрополијом

Разговор мора да се води са СПЦ, а не са Митрополијом црногорско-приморском као неким издвојеним делом цркве, поручио председник Србије

Обраћање Александра Вучића (Фото: Танјуг)

Председник Александар Вучић поручио је данас да црногорске власти о спорном Закону о слободи вероисповести треба да разговарају са представницима Српске православне цркве, чије је седиште у Београду, а не са представницима Митрополије црногорско-приморске.

„Црногорске власти увек говоре о Митрополији црногорско-приморској. Разговор мора да се води са СПЦ. Да ли ће СПЦ да одреди једну своју митрополију или неколико епархија или ће то да буде неко други… Али Митрополија црногорско-приморска није нека посебна митрополија“, поручио је Вучић.

Вучић је и српској Цркви указао да на то посебно обрати пажњу — да нам неко, како каже, не би рекао да неки манастири припадају Митрополији црногорско-приморској или другим епархијама, јер је питање да ли ће их увек неки, пре свега црногорска власт, видети као део СПЦ.

„Замолио бих људе из СПЦ да буду посебно обазриви и пажљиви по том питању. Да буде јасно да је реч о СПЦ са седиштем у Београду, јер то је наш захтев и у разговорима са Албанцима, са Бриселом, да се јасно стави до знања, да не би они сутра измишљали ’православну цркву Косова‘ или ’епархију Косова‘ и рекли да је то косовско наслеђе“, рекао је Вучић.

Председник је то рекао, коментаришући поруку Владе Црне Горе, која је навела да је спремна да, без одлагања, отпочне дијалог са свим верским заједницама о примени Закона о слободи вероисповести, као и да је са Митрополијом црногорско-приморском спремна да разговара и о условима под којима би могао бити закључен темељни уговор.

Додао је да у међувремену о спорном закону није разговарао са председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

Он је навео да је Србија спремна да помогне по свим питањима, али да види да постоји велика трка и да би сви да се укључе у то питање.

Упитан да ли је Србија покренула неке дипломатске активности у вези са кршењем права српског народа усвајањем закона, Вучић каже да јесте.

„Много смо урадили чим смо то подигли на пиједестал, говори се о томе на великом нивоу, у Европи и на другим местима“, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 14. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар