Душко Марковић: Отворени смо за разговоре о закључивању уговора са Митрополијом

Душко Марковић казао и да је Црна Гора претходних недеља, упркос великом броју, како је навео, субверзивних активности којима су били изложени, успела да очува безбедност

Душко Марковић (Фото: Н1)

Црногорски премијер Душко Марковић изјавио је да остају отворени за разговоре са Митрополијом црногорско приморском о условима за закључивање темељног уговора када за то искажу спремност.

Марковић је на представљању приоритета хрватског председавања Саветом Европске уније подсетио да је Црна Гора недавно донела Закон о слободи вероисповести.

„Имали смо опсежне и детаље консултације са свим верским заједницама у Црној Гори. Након што смо прихватили њихове препоруке које су у складу са међународним стандардима затражили смо мишљење Венецијанске комисије. Све препоруке Венецијанске комисије уврштене су у текст закона и њиме је потврђен секуларни карактер наше државе“, истакао је Марковић.

Министри спољних послова и правде, Срђан Дармановић и Зоран Пажин послали су претходних дана поруке да је држава спремна на дијалог са СПЦ.

Председник Србије Александар Вучић је казао да Влада Црне Горе треба да разговара са Српском православном црквом, а не Митрополијом јер је Митрополија део СПЦ.

Марковић је казао и да је Црна Гора претходних недеља, упркос великом броју, како је навео, субверзивних активности којима су били изложени, успела да очува безбедност.

Додао је да је Црна Гора на примеран и одговаран начин, како и доликује чланици НАТО и држави која је дубоко у процесу европске интеграције, одолела непримереној и агресивној медијској кампањи уз велики број дезинформација и лажних вести – са циљем узнемиравања јавности и грађана и подстицања нереда и нестабилности.

Он је рекао да Црна Гора разуме ситуацију у којој се налази Европска унија, али је додао да већ преговара по до сада најстрожим критеријумима, да као лидер интеграција не може да се пореди са државама које тек почињу преговоре, те да измене процеса не би требало примењивати ретроактивно.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Н1, 15. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар