Дејан Мировић: Дачић помаже дукљанским србофобима и шовинистима

Да Дачић заиста жели да нешто корисно уради, наводи Мировић, он би раскинуо уговор из 2014. којим је дао на коришћење преко 40 српских амбасада србофобним Ђукановићевим дипломатама

Дејан Мировић (Фото: ИН4С)

Ивица Дачић: Не могу Србијом да владају агентуре црногорских служби

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је у Београду да у Србији не могу несметано да делују или да њом владају агентуре црногорских служби које раде против интереса српског народа у Црној Гори и Српске православне цркве.

„Овде сте добили све, имате бизнис, империју, имовину, криминалне кругове, јавне личности, а из Србије радите на ширењу мржње и одузимању права српског народа и СПЦ у Црној Гори. То је неморално и ниједна држава на свету то не би дозволила“, рекао је Дачић новинарима после састанка с британском амбасадорком у Србији Шан Меклауд.

Дачић је казао да „то мисли и народ у Србији и Срби из Црне Горе“.

Ивица Дачић (Фото: Бета)

„Тај што музе из Србије све, то улаже да помаже Милу Ђукановићу и црногорском режиму против Срба. Да ли је то нормално“, рекао је Дачић.

Оне који га осуђују због недавне изјаве да треба преиспитати да ли они који подржавају црногорски режим заслужују држављанство Србије, Дачић је упитао зашто осуђују њега, а не осуђују „режим у Црној Гори за однос против Србије“.

„Што неки од ових што мене осуђују не осуде режим у Црној Гори, него потписују апеле да су Срби геноцидан народ, да су криви за све ратове, да је Република Српска (РС) геноцидна творевина и да треба признати Косово. Срам вас било“, рекао је Дачић и додао да није изјавио да некоме треба одузети српско држављанство.

Он је рекао да је „срамота када неко ко је дошао из Црне Горе не реагује када земља из које је дошао прогања Србе“ и оценио да је „то могуће само у Србији“.

„Ништа њима неће фалити, али морају да знају да су раскринкани, да не могу више овде да граде империје, а да финансирају Ђукановића“, навео је.

Поводом спорног црногорског закона о слободи вероисповести, Дачић је рекао да се позиција Србије није променила, да Београд сматра да све проблеме треба решавати на миран начин и додао да Црна Гора није требало да доноси закон са којим нису сагласне све верске заједнице у тој земљи.

Дачић је оценио да би даља примена тог закона “у смислу одузимања цркава и манастира” отворила могућност даљег заоштравања ситуације и рекао да се нада да то “ником неће пасти на памет”.

„Остајемо при ставу да треба тражити решење које ће свима одговарати. Чврсто стојимо иза српског народа у Црној Гори, јер Србија има моралну и уставно-правну обавезу да брине о Србима ван земље“, рекао је Дачић.

Казао је да се Србија „не меша у унутрашња политичка питања у Црној Гори“ и додао да питање положаја српског народа у тој земљи „није мешање у унутрашње ствари“.

„У Србији се имовина враћа црквама кроз реституцију, а овде (у Црној Гори) имате подржављење, конфискацију, национализацију. Нисам чуо да негде постоји такав закон. Или је против Срба све дозвољено“, упитао је.

Дачић је навео да Срби у Црној Гори „нису национална мањина него аутохтона национална заједница“ и да Србија „са братским црногорским народом жели мирно да решава све проблем“.

„Увек смо били браћа, али браћа морају да се понашају као браћа. Ако смо ми нешто погрешили, дајте да то исправимо. Црна Гора је погрешила јер је донела закон који нарушава права Срба и СПЦ“, додао је шеф српске дипломатије.

Он је рекао и да „не може само Србија да има акционе планове за националне заједнице, а други да немају“ и додао да све што неко тражи за националне заједнице у Србији мора да постоји и за Србе у другим државама.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Н1, 8. 1. 2020)

Дејан Мировић: Дачић помаже дукљанским србофобима и шовинистима, и њиховом лидеру Ђукановићу

Поводом изјаве министра иностраних послова Ивице Дачића да сви држављани Републике Србије поријеклом из Црне Горе морају да се изјасне о Закону о слободи вјероиспосвјести и да им у супротном треба одузети држављанство, реаговао је Дејан Мировић.

Он је оцијенио да је изјава на граници фашизма и да представља несумњив поклон дукљанским србофобима и шовинистима и њиховом лидеру Ђукановићу, јер им, како је казао, даје квази-аргументе за извођење лажне симитерије.

„Она истовремено разбија јединство вјерника у Србији и Црној Гори за које се успјешно и достојанствено боре митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије. Дачић на тај начин слаби и протесте у Србији плашећи се скандирања и критика против Вучића као на студентском протесту испред амбасаде у Београду“, оцијенио је Мировић.

Како је додао, Дачић помажући Милу и изазивајући најниже страсти и српско-српске сукобе тврди и да су људи из Црне Горе владали Србијом.

„Он, међутим, прећуткује чињеницу да су људи из Црне Горе били и највеће жртве комунизма, на Голом Отоку. Не помиње ни да је тада Србијом владао његов и Ђукановићев идеолошки идол, Хрват, Јосип Броз“, навео је.

Мировић је упитао да ли је Дачић свог пријатеља из Котора Родољуба Радуловића, у српским медијима познатог као Миша Банана (и са којим је сликан на вечери), питао да се изјасни о Закону?

Ивица Дачић и Родољуб Радуловић, познат и по надимку Миша Банана, 2009. (Фото: КРИК)

„Можда није стигао пошто је у међувремену за том особом расписана међународна потјерница за шверц наркотика“, казао је Мировић питајући се да ли ће „да одузме држављанство још једном српском држављанину поријеклом из Црне Горе, Беби Поповићу, јер, како је навео, Беба је пријатељ и сарадник Ђукановића али и миљеник власти у Србији.

„Да ли је Дачић свог колегу Дармановића питао о Закону када је у Будви у мају 2019. плесао и карикатурално пјевао уочи изрицања пресуде деветоро српских држављана као и [Андрији] Мандићу и [Милану] Кнежевићу“, упитао је, оцјењујући да је „посебно  срамно што ћути о случају Бранке Милић, баке и мајке, која се преко годину дана налази у српској амбасади због прогона црногорских власти“.

Игор Лукшић и Ивица Дачић, тада шефови дипломатија Црне Горе и Србије, потписали су у јуну 2014. споразум о заједничком коришћењу појединих дипломатских представништава (Фото: Бета)

Да Дачић заиста жели да нешто корисно уради, наводи Мировић, он би раскинуо уговор који је потписао 2014. са Лукшићем којим је дао на коришћење преко 40 српских амбасада србофобним Ђукановићевим дипломатама.

„Неки од њих попут Мирне Никчевић позивају на паљење цркава и вјерника“, подсјетио је упитавши зашто није казнио конзула у Подгорици Драгану Вапу која је, како су свједочили оптужени за такозвани државни удар а пренио угледни сајт ИН4С, тражила од српских дрзављана да признају наводну кривицу.

„За њега су очигледно важније бизнис комбинације са опскурним режимом у Подгорици од Бечке конвенције о дипломатским односима из 1961. и Устава Србије који му налажу да штити српске држављане у иностранству“, закључио је Мировић.

(ИН4С, 14. 1. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Предлог за амбасаде може мало сачекати.
    У политици никад не треба делати у стању афекта и преко колена.
    Текст је бледа сенка онога што је професор досад писао и говорио.
    Зачуђујуће је да озбиљан човек као г. Мировић на поменутој слици види И. Дачића
    и прети му Бананом.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading