Нова економија: За национални стадион одвојена средства, иако нема идејног решења

Гради се девет нових стадиона у градовима широм Србије, од чега ће у првој фази бити изграђено њих шест, изјавио Синиша Мали

Цртеж Националног стадиона (Фото: Фудбалски савез Србије)

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је Србија само у буџету за 2020. годину издвојила 250 милиона евра за изградњу националног стадиона и да ће пројектант бити изабран у наредним данима, пошто је тендер „при крају“.

Мали је у интервјуу за Курир навео да је за ту јавну набавку пристигло четири понуде, а да је на простору од око 600 хектара око стадиона предвиђена изградња стамбених и пословних квартова, као и забавни паркови.

„Спорт је одавно престао да буде само спорт, то је и бизнис. Гради се девет нових стадиона у градовима широм Србије, од чега ће у првој фази бити изграђено њих шест“, рекао је Мали.

Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре је овог месеца продужио рок за израду просторног плана подручја посебне намене Националног фудбалског стадиона до децембра 2020. године.

Синиша Мали у Народној скупштини (Фото: Тања Валич/Танјуг)

У образложењу те одлуке се наводи да Министарство извођачу радова није на време доставило студију која би дефинисала капацитете и ниво опремљености комплекса, због чега Урбанистички завод Београд није могао да отпочне са израдом просторног плана.

Такође се наводи и да се просторни план не може урадити без идејног пројекта, за који је тендер расписан у августу, односно осам месеци након што је закључен уговор са Урбанистичким заводом Београд.

Транспарентност Србија је крајем октобра упозорила да Министарство финансија нема студију оправданости изградње националног стадиона, као ни  информације коме и како је поверена њена израда, иако је Мали најавио да ће тај документ бити завршен још у мају.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је 2018. године да ће изградња стадиона код Остружнице коштати између 200 и 250 милиона евра, али је министар финансија Синиша Мали у априлу текуће проценио вредност радова на 50 до 70 милиона.

Док је код нас цена непозната, суседна Бугарска је у мају ове године добила понуду од 600 милиона евра за изградњу сопственог националног стадиона.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Нова економија, 26. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар