Валериј Герасимов: НАТО се спрема за сукоб великих размера

Њихови сценарији указују на намерну припрему НАТО-а за коришћење њихових снага у сукобу великих размера, оценио руски генерал

Генерал Валериј Герасимов (Фото: Бета/АП)

Војне вежбе НАТО у балтичким земљама и Пољској, на Црном и Балтичком мору указују на то да се Алијанса спрема за сукоб великих размера, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов.

Огласио се и портпарол Кремља Дмитриј Песков наводећи да Москва сматра да је истина оно што је рекао Герасимов јер је реч о „поткрепљеном мишљењу професионалаца”. Обраћајући се страним војним аташеима, Герасимов је у уторак рекао да се повећава интензитет војних вежби НАТО.

„Њихови сценарији указују на намерну припрему НАТО-а за коришћење њихових снага у сукобу великих размера”, наводи лист „Краснава Звезда” да је рекао Герасимов, а преноси ТАСС.

Истовремено, како је навео, НАТО промовише тезу о „руској војној претњи”, тумачећи руске акције за осигуравање безбедности или било које друге планиране транспарентне акције у области војне изградње као „претњу миру”.

„У доктринама Брисела, Русија има статус противника”, рекао је Герасимов. Коментаришући изјаву Герасимова, Песков је рекао да се у том случају ради о мишљењу професионалаца, заскованом на анализи коју је спровела руска војска у процесу мониторинга маневара НАТО.

„У овом случају, мишљење професионалаца може бити само истинито”, навео је Песков. Он је додао да администрација председника Русије Владимира Путина не може да даје оцену с војне тачке гледишта.

„Није тајна и добро је познато да наставак експанзије војне инфраструктуре НАТО ка нашим границама изазива забринутост”, закључио је Песков, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading