Нова „Секта иконобораца” подметнула бомбу у Атини, најављује јаче нападе

Чланови те организације су у прогласу написали да им је циљ „наношење највеће могуће штете неком попу или стаду верника”

Фото: ЕПА/ЕФЕ/Alexandros Vlachos

Грчка полиција сматра да су подметачи импровизоване бомбе у понедељак Атини, млади нападачи који још експериментишу с експлозивом, пише данас атински лист „Катимерини”. Бомба је била постављена у ограду Кампуса Атинског универзитета, прекопута полицијске станице, крај места где полицајци паркирају возила.

Полицајци су утврдили значајне сличности јучерашње импровизоване бомбе по начину постављања и ожичењу механизма, с бомбом постављеном априла 2018. године испред Грађевинског факултета у Атини. Одговорност за ту бомбу је скоро годину дана касније саопштењем преузела „Секта иконобораца”, преноси Бета.

Историјски, „Иконоборци” су покрет против икона, фрески, статуа, реликвија и других визуелних представа богова и светаца и против верских објеката сопствене религије, јер све то „иконоборци” сматрају идолопоклонством.

Нова, атинска „Секта иконобораца” је пре годину дана поставила експлозивну направу на степенице једне цркве усред Атине, на Колонакију, где увек има полиције. Као ни јуче, ни тада није претходио позив упозорења, те је експлозија ранила једног дечака и једног полицајца.

Бомбу је јуче код ограде Кампуса Универзитета случајно видео полицајац када је паркирао свој мотоцикл. Дошла је пиротехничка екипа и бомбу неутралисала контролисаном експлозијом.

Бомба се, по полицијским изворима, састојала од барута усутог у чврсто затворену металну цев која је била стављена у пластичну теглу од пет литара, до врха напуњену ексерима. Бомбу је требало да активира варница струје из батерије повезане с малим, стоним сатом.

Полиција каже да је таква била и бомба постављена априла 2018. године на Грађевинском факултету у Атини коју су пиротехничари неутралисали.

Тек јануара ове године „Секта иконобораца” је преузела одговорност за тај и сличан ранији бомбашки напад код цркве на Колонакију, о чему је објавила проглас на веб-страници на шпанском под називом „Еко-екстремистичка клетва” (Maldicion Eco-extremista).

Тим прогласом, чланови „Секта иконобораца” су преузели одговорност за још три напада запаљивим бомбама јануара 2018. године: на једну цркву у Атини, на антену мобилне телефоније и на низ паркираних аутомобила код друге цркве.

Чланови те организације су у прогласу написали да им је циљ „наношење највеће могуће штете неком попу или стаду верника”.

Поводом тога што су у нападу код цркве на Колононакију двојица „само рањена”, „Секта иконобораца” је написала да су они „случајно избегли смрт јер експлозија није била снажна колико смо планирали, али научили смо лекцију за следећи пут”.

(Политика, 17. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Класични анархо-комунистичко-протестантски new-age фанатици, били скоро и у Београду, радили оно њихово preaching у центру града. Мрзи их да изучавају историју уметности, па куну дела од Господа и Господом испирисано. Господ нас погледао, брзо су отишли, надам се да ће да им превремено у рукама експлодира једна од тих бомби следећи пут кад крену у терористички напад на поштен свет.

  2. Историјско “иконоборство” је измишљотина ватикана којом се борба западних варвара и инвазиониста против изворног словенског православља и уништавање словенских трагова прикрива и тумачи лажним идеолошким изговорима. Цела тзв византијска историја је историјска лаж ватикана и немачке конструисана на истим антисловенским основама.

Оставите коментар