Одбор за професионалну етику БУ: Неакадемско понашање Синише Малог

Одбор за професионалну етику констатовао да предложену меру јавне осуде декан Факултета организационих наука није изрекао

Ректорат Универзитета у Београду (Извор: Сајт БУ)

Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду на седници одржаној 21.11.2019. године преиначио је Одлуку Наставно-научног већа Факултета организационих наука 05-01 број 131 од 28. 10. 2019. године и једногласно је утврдио постојање неакадемског понашања Синише Малог приликом израде докторске дисертације „Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације – теоријске концепције и остварени резултати у Србији“, коју је именовани одбранио на Факултету организационих наука 2013. године, чиме је именовани учинио повреде из члана 22. Кодекса професионалне етике, јер је у делу дисертације дословно преузимао текстове односно целе пасусе из текстова других аутора, без навођења имена тих аутора.

Одбор за професионалну етику је констатовао да предложену меру јавне осуде декан Факултета није изрекао, а изрицање мере је у надлежности декана факултета.

Одбор за професионалну етику доставиће коначно Решење Сенату Универзитета ради поступања у складу са Правилником o поступку поништавања дипломе и додатка дипломи.

Опрема: Стање ствари

(Универзитет у Београду, 21. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Kada sam upisivao fakultet, vodila me je zelja za stvaralastvom.Zeleo, kao kada sam bio klinac i u analizama knjizevnih dela ili poezije ili u razgovorima o filmovima, video ono sto drugi ne vide, da tako nesto ostvarim i u onome sto sam upisao.Zelja da sve procitam, vodila me je do citanja magistarskih i doktorskih radova mojih profesora za koje se cesto pokazivalo da nemaju veze sa predmetom koji predaju, da se od seminarskih radova (da se pohvalim, uvek su mi bili najbolji), razlikuju samo po obimu prepricanog, uz veliku nesrazmeru procitane literature i njenog kvaliteta, sa kvalitetom izlozenog (cesto bih pomislio da bi bolje bilo da su neke od knjiga iz literature preveli, nego sto su napisali to sto su napisali).Mnogi profesori nisu nista objavljivali, a onda kada su ih pritisnuli poceli su da objavljuju svoje magistarske i doktorske radove (za neke se pokazalo da nisu ni doktorirali, a bili su vrlo strogi i zahtevni) i to su njihovi jedini naucni doprinosi.Po zbornicima su uvek najbolje radove objavljivali autori koji nisu bili deo institucije fakulteta i osim tih sjajnih tekstova, o vecini se nije vise nista culo.Od studentskih dana (napisah prvo „studentskih dama“, o njima su mi secanja daleko povoljnija) mi je ostala ta navika, pa i danas skidam sa neta doktorate iz tema koje me zanimaju i u njima nalazim mnogo veci trud i da se pruzi nesto novo i da se iscrpno prikaze.Ipak, originalnost za nasu humanistiku ostaje nedohvatna

    Doktorat pregleda mentor i komisija (cuo sam da Rusi imaju instituciju „djavoljeg advokata“ koji osporava doktorat, tako da odbrana nije rutina i moze se pasti).Pogresna citiranost se moze utvrditi i softverskim programima i ako nije utvrdjena, onda je to krivica i autora i komisije.Pogresno citiranje je propust u metodologiji izrade rada, ne cak ni u metodologiji primenjenoj u radu.Plagirati se moze ideja, metod njenog izlaganjam, izvodjenja i dokazivanja, u celini ili delovima (ponavljam da citajuci Hegela nailazite na gomile Selinga, Hajdegera-Huserla, Levinasa-Berdjajeva…).Dakle 7,65 odsto nepravilnih citata znaci samo da su autor i cela komisiji imali isti propust u metodologiji izrade rada.

    Sada dolazimo do najgoreg, a to je zahtev za ponistenjem doktorata od strane 300 profesora koji nisu imali uvid u taj doktorat, nemaju strucnost da ga procene, a to sve pokazuje kakav je moral nase inteligencije, lazan, oportunisticki, sklon lincu.Sa druge strane , kada institucije zakazu, komisija ne uradi svoje, fakultet ne uradi svoje, onda to preuzmu oni koji to ne mogu da preuzmu, studenti, veciti borci za tudje interese, znam bio sam svojevremeno deo toga, potpirivani ovim oportunistima ciji doktorati nisu ni za biber bolji.

    Nadam se da se onaj ko ce procitati ovo shvatiti da ne branim optuzenog, vec principe i ukazujem na ono o cemu kuckam i kada kuckam o politici, sta biva kada se institucije povlace, na njihovo mesto dolaze autoritarci, a na njihovo rulja.

Оставите коментар