Раскрикавање: Шта је Вучић рекао на састанку који се није десио

Након вести да је састанак Ангеле Меркел и Александра Вучића одложен Информер је променио објављену вест на насловној страни тако што ју пребацио у будуће време

На насловним странама Блица и Информера објављено је да су се Вучић и Меркелова састали у Њујорку и разговарали о Косову, а Информер је известио и шта је тачно Вучић поручио канцеларки. Ипак, у моменту када таблоиди износе ове „информације” поменути састанак се није ни догодио јер је у међувремену одложен за уторак 24. септембар. Иако је насловна страна Информера измењена у међувремену, остаје отворено питање да ли и како Информер унапред зна ко ће шта изговорити, или је заправо реч о измишљеним изјавама и измишљеним анонимним изворима?

На насловној страни Информера који је синоћ послат медијима читаоци су могли да прочитају колико је оштар био председник Вучић у разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел, те да су њих двоје разговарали о Косову.

„Рекао сам канцеларки, Србија не може да изгуби све“, преноси Информер Вучићеве речи наводно извештавајући са састанка који су Вучић и Меркел имали у Њујорку.

Ипак, након вести да је састанак одложен, Информер је променио насловну страну и то тако што је дословно Вучићеву реченицу само пребацио у будуће време.

Фото: Раскрикавање

Информер у данашњем тексту преноси тврдње њиховог „одлично обавештеног дипломатског извора“ да ће Вучић поновити став да Србија не може да прихвати максималистичке захтеве Приштине.

Посебно истичу да је Меркел инсистирала на састанку са Вучићем што представља посебну част за Србију.

На Блицовој насловној страни и даље стоји погрешна информација да су се Вучић и Меркел састали, иако се у тексту унутар новина каже да ће се њих двоје састати данас на маргинама Генералне скупштине УН.

Брзоплетост или намерно спиновање?

Стефан Јањић, асистент на Филозофском факултету у Новом Саду и уредник Fake News трагача каже да се у овом случају сигурно не ради о брзоплетости јер се не може известити о догађају који се није десио.

„Да ли би се новинари Блица и Информера на исти начин упустили и у предвиђање резултата спортских дешавања“, пита се Јањић у изјави за Раскрикавање.

„Грешке Блица и Информера су драгоцени примери, настали сплетом непредвиђених околности, који нам допуштају да завиримо „иза сцене“ и схватимо како изгледа новинарство којем уопште није потребан догађај да би се о догађају писало, нити је потребан инсајдер да би се објавила изјава добро обавештеног извора“, каже Јањић.

Главни уредник новинске агенције Бета Драган Јањић са друге стране сматра да је вероватније да је реч о брзоплетости – само није сигуран да ли дневних листова или Вучићевих сарадника.

„Могуће је да је такав сусрет био незванично најављен од стране Вучићевих сарадника и да су медији унапред припремили извештај и дали у штампу, без претходне провере да ли је тачно или није“, казао је Драган Јањић за Раскрикавање.

О састанку на насловној страни Блица

„Намерно спиновање ми изгледа прилично нереално јер је реч о ствари која може да буде проверљива у року од неколико сати. То не значи да се не спинује, и то масовно. Ако гледамо широку медијску сцену, односно мејнстрим медије, ми заправо имамо тржиште спинова, а не тржиште информација“, каже Јањић.

Блиц и Информер нису одговорили на питања Раскрикавања шта се догодило у овом случају.

И Српски телеграф извештавао са састанка који се још није догодио

Како је Раскрикавање писало у јулу прошле године, Српски телеграф је известио са састанка министара одбране у Загребу наводећи теме о којима се разговарало и имена људи који су председавали уз тврдње да је амерички министар одбране Џејмс Матис побеснео када је чуо да Александар Вулин не долази на тај састанак јер му је забрањен улазак у Хрватску.

Испоставило се да се тај састанак у том моменту није ни догодио, а из америчког Министарства одбране за Раскрикавање су навеку да су све ове тврдње биле лаж.

Опрема: Стање ствари

(Раскрикавање, 24. 9. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Овакво “предвиђање” догађаја, сусрета и изјава у неким новинама није откриће у овом веку. У роману Ги де Мопасана из средине XIX века – “Љубимац” (Bel Ami), има један разговор између јунака романа и уредника листа “Француски живот” (Vie Francais). Разговор је био о посети високих државних званичника из Индије и Кине Француској. Љубимац је упитао уредника када ће обавити интервјуе са њима. А он му је одговорио: – Ви сте заиста наивни! Зар ви мислите да ћу ја стварно ићи да питам тог Кинеза и тог Индијца шта мисле о посети Француској. Као да ја не знам боље од њих, шта они треба да мисле за читаоце “Француског живота”.
    Тако и данас, весели уредници “Информера”, “Блица”, а и “Српског телеграфа” “знају” боље од председника Вучића шта он треба да каже за читаоце њихових “листова”.

Оставите коментар