Дојче веле: Мегатренд нуди експресно стицање безвредне дипломе на „Пословној школи Западни Лондон“

Лондонски Мегатренд својим будућим дипломцима обећава нострификацију диплома преко београдске испоставе Мегатренда који је акредитован у Србији

Билборд: Заврши Мегатренд и – пали!

Универзитет Мегатренд нуди експресно стицање безвредне дипломе на својој „Пословној школи Западни Лондон“. Како сазнаје Дојче веле, та школа није школа, списак предавача је лажан, а дипломе се потом перу у Србији.

Желите „престижни сертификат“? Баш то нуди „Пословна школа Западни Лондон“ (Wеst London Business School) на својој интернет-страници. Та наводна испостава приватног београдског Универзитета Мегатренд нуди онлајн мастер и последипломске студије скоро чега год хоћете – економија, менаџмент, права, информационе технологије, уметност. Студије трају само три месеца, а тачна дужина зависи и од претходног образовања, радног искуства, али и животног ритма.

Једини проблем – „Пословна школа“ у Западном Лондону заправо не постоји, открива Дојче веле. Према подацима британског привредног регистра, та установа је вредна читавих 549 фунти и није регистрована као високошколска установа. Јесте, додуше, регистрована за курсеве брзог читања, часове вожње, обуку за спасиоце, курсеве рада на рачунару…

Предавачи не знају да су предавачи

Поред српској јавности већ познатих професора Корејца Парка Сунг Јоа и Француза Жан-Жак Шанарона, који су били у комисији за одбрану спорног доктората министра Небојше Стефановића, списак предавача на овом факултету занимљив је и по томе да су поједини професори за Дојче веле потврдили да немају никакве везе с Пословном школом Западни Лондон.

Њихове везе са Мегатрендом углавном се своде на површна познанства и сусрете са Мићом Јовановићем. Један извор Дојче веле тврди да је већина тобожњих предавача школе у Лондону била на научном скупу који је уједно био и прослава шездесетог рођендана Миће Јовановића у јануару 2013.

Немам апсолутно никакве везе с Пословном школом Западни Лондон, али сам се са професором Мићом Јовановићем два пута срео у Београду. Већина оних који су наведени као предавачи на сајту школе, учествовали су на семинару поводом прославе његовог шездесетог рођендана пре неколико година“, објашњава један од „професора“ лондонског Мегатренда. С обзиром на притиске и претње новинарима Дојче велеа током ранијих истраживања сумњивих послова Мегатренда, редакција неће објавити идентитет извора како би их заштитила.

Кабинет ректора Мегатренда позвао је Дојче веле да се упозна са свим професорима лондонске школе који су наводно учествовали на округлом столу на Мегатренду у уторак, 10. септембра 2019. у Београду. Међутим, састанак са Дојче веле отказан је у последњем тренутку.

Такође, на порталу лондонске „школе“ се као један од партнера наводи привредна комора Долина Темзе (Thames Valley) из западног Лондона. Тамо међутим за Дојче веле кажу да не постоји такав партнерски однос. Мегатренд је, наводе, пре шест година био члан коморе, али ништа више од тога.

Турбо мега мастер студије

У чему је онда тајна те пословне школе која није акредитована, нуди студије који личе на курсеве, а има предаваче који тамо уопште не раде?

Одговор се можда крије на самом сајту школе. Тамо истичу да поменута понуда може бити атрактивна и за свршене студенте неакредитованих факултета. Наиме, лондонски Мегатренд својим будућим дипломцима обећава нострификацију диплома преко београдске испоставе Мегатренда који је акредитован у Србији.

То значи да лондонска испостава Мегатренда нуди прање и нострификацију непризнатих диплома преко у Србији акредитованог универзитета Мегатренд.

На исти начин је функционисао и „факултет“ Megatrend International Expert Consortium Limited такође у Лондону. Дојче веле је пре пет година открио да од тог, такође неакредитованог универзитета, постоји само – поштанско сандуче. Та Мегатрендова „испостава“ поново се нашла у жижи јавности након оптужби да је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић тамо завршио „основне студије“, а диплому потом опрао преко београдског Мегатренда.

Физичар и бивши помоћник министра за високо образовање Милован Шуваков за Дојче веле каже да је невероватно да Министарство просвете поводом ове афере не предузима ништа: „Чињеница да је Стефановић ’завршио’ додипломске студије у фирми која је регистрована у Великој Британији за делатност која не обухвата високо образовање није оспорена од стране Мегатренда. Напротив, они су то потврдили и признали да су исту диплому нострификовали. То је у рангу са тим да је нека цвећара у Великој Британији издала некој сталној муштерији потврду да је он мастер куповине цвећа, а да му је потом то неко у другој земљи прихватио као високошколску исправу“, закључује Шуваков.

Мића Јовановић (Фото: Медија центар Београд)

Сличан је бизнис-модел и „Пословне школе“ у Лондону. На сајту не постоје информације о томе колико коштају убрзане „мастер-студије“. Ипак, на сајту београдског Мегатренда доступна је брошура за међународне студенте у којој се, поред других Мегатренд факултета, наводи и „Пословна школа Западни Лондон“. Цене мастер-студија наведене у брошури су три, пет и шест хиљада евра по академској години.

Исплатив посао прања диплома

Раније истраживање Дојче веле показало је да је читава интернационална мрежа „Megatrend University Worldwide“ у ствари обична измишљотина. Једини факултет који је заиста постојао је „Међународни Мегатренд универзитет“ са седиштем у Бечу.

Након скандала у вези са трговином дипломама, а у који је било умешано и српско Министарство просвете и тадашњи министар Жарко Обрадовић, сада народни посланик и члан скупштинског Одбора за образовање, надлежне институције у Аустрији су бечком Мегатренду одузеле акредитацију, те је факултет банкротирао.

За разлику од Аустријанаца, српске институције толеришу перионицу диплома. Није познато колико је диплома ових фантомских школа нострификовано у Србији, нити да ли се те школе спомињу у акредитационој документацији српског Мегатренда.

Кабинет ректора Мегатренда понудио је Дојче велеу увид у комплетну документацију „Пословне школе Западни Лондон“. Тај састанак је такође отказан, а Мегатренд је одбио да одговори на питања Дојче велеа о пословању школе у Западном Лондону. Поједини садашњи и бивши чланови Националног савета за високо образовање одбили су разговор за Дојче веле на тему Мегатренда.

Епилог

Ипак, бивши помоћник министра за високо образовање Милован Шуваков за Дојче веле објашњава да постојање универзитета Мегатренд има и своје позитивне стране: „Оно што недостаје у нашем систему високог образовања је осигурање квалитета. Установе које се понашају на овај начин морају да сносе последице у смислу одузимања акредитације и дозволе за рад. Оног момента када будемо имали успостављен минимум осигурања квалитета, овај универзитет, као и друге сличне државне и приватне високошколске институције неће више постојати“, закључује Шуваков.

Министарство просвете, Национално тело за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању и друге надлежне институције већ годинама уназад толеришу прљаве послове Мегатренда. Међутим, оно за шта би Републичко тужилаштво морало да се заинтересује је Мегатрендова перионица неакредитованих диплома преко у Србији акредитованих факултета. Епилог ове приче морало би да буде одузимање акредитације за рад Мегатренд универзитету у Србији.

Наталија Милетић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 24. 9. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар