Јован Тамбурић: Докле манипулације пензионерима у Србији?

После свега може се доказано утврдити да се са болесним и осиромашеним пензионерима увелико манипулише

Фото: Н1/Shutterstock

Терорисање пензионера и јавности Србије вестима о повећању пензија и додели једнократне новчане помоћи пензионерима је настављено. Уместо директора Фонда ПиО одлуку и вест нам је саопштио председник СНС  на седници Главног одбора коју су преносиле све телевизије под контролом. Иако траје непрекидно, може се рећи да је предизборна кампања за парламентарне изборе у 2020. години бројем телевизија које су је преносиле, почела брже боље и јаче. Једнократна помоћ од 5.000 динара у децембру и никад веће повећање у јануару наредне године је вест која пензионерима треба да замени сиромаштво и све до сада отето.

Уствари као и до сада, изјава председника је најава избора и манипулација старим и болесним пензионерима која траје годинама. Основне поруке у манипулацији су: успешно извршене финансијске реформе захваљујући одрицању пензионера за постизање финансијске стабилности, да председник свега у Србији води рачуна о стандарду пензионера, да у буџету постоји суфицит, да су пензије никада веће, да ће пензионери добити највеће повећање из реалних извора, да је претходна власт неодговорним повећањем пензија у другој половини 2008. године угрозила финансијску стабилност пензијског система итд. О почетку предизборне кампање говоре и информације о организовању излета пензионера које руководства удружења пензионера плаћају предајом спискова општинским одборима СНС  са подацима својих чланова (адреса становања, ЈМБГи број телефона).

Медији који објављују овакве најаве прикривају чињенице о подржављењу Фонда ПиО, дугогодишњој приватизацији односно отимању његове имовине, потпуној обустави редовног усклађивања пензија са растом цена и БДП, игнорисању уставне обавезе државе да пензионерима оштећеним смањењем пензија врати дуг са каматом, да је увећање уз пензију делу пензионера са пензијама до 34 005 динара од децембра 2018. године увредљина и јефтина куповина гласова на најављеним изборима, да је наводна финансијска стаблизација постигнута само преко леђа пензионера док су губици јавних предузећа повећани а трошкови за плате запослених у јавном сектору знатно изнад 7% колико је Законом о буџету било одређено.

Умањивањем од 2013. године а затим и потпуном  обуставом редовног усклађивања пензија у складу са растом цена и БДП од 2015. године остварене су највеће уштеде односно отимање од свих пензионера у Србији које се процењују и до 5 милијарди евра у периоду од 2012 до краја 2019. године. Нуђење новчане помоћи после бахатог и ничим оправданаог смањивања куповне моћи пензија је превара на коју наседа највећи број пензионера којима пензија не обезбеђује ни минимум животних потреба и достојанства. У остваривању манипулације незаменљиву улогу имају медији под контролом атуелне власти.

Редовно усклађивање пензија је, уствари, враћање пензионерима дела прихода буџета који је увећан повећањем пореза и акциза на повећане цене роба и услуга. Уколико нема усклађивања, ти увећани приходи буџета се расподељују на друге трошкове а пензије се тако обезвређују јер им се смањује куповна моћ. За редовно усклађивање пензија са растом цена нису потребна додатна финансијска средства јер она већ постоје због увећања прихода буџета од пореза на увећане цене.  Исто тако због повећаних плата долази и до увећања прихода Фонда ПиО од увећаних доприноса ПиО.

Према статистичким подацима које је користио Фискални савет у својој анализи „У потрази за економски одрживом и друштвено прихватљивом формулом за усклађивање пензија“  од 6. фебруара 2019. године,  видљиво је да је инфлација у периоду од 2012. до 2018. године износила 26,6 одсто а раст БДП 12,1 одсто ( табела 1.). То значи да су пензије требале да се ускладе за најмање 26,6 одсто, односно усклађивање је сваке године требало да буде најмање 5-6%. Ове чињенице се могу утврдити и поређењем просечне пензије и плате иако је раст плата запослених у делу јавног сектора такође био успорен.

У том периоду су пензије усклађене само за 8,9 одсто, што значи да су пензионери остали ускраћени само по основу раста цена односно инфлације за 17,4 одсто једнократно док би парцијално (годишње) усклађивање укупно било и до 25 одсто кумулативно.  Обустављањем редовног усклађивања пензија актуелна власт је исто тако трајно оштетила и око 450.000 нових пензионера којима је почетна пензија одређена на основу вредности општег бода који од 2012. године није адекватно усклађиван са растом цена и БДП.

Смањивањем и неусклађивањем пензија  додатно је урушено поверење у пензијски систем Србије. Тако је у периоду наводног спашавања јавних финасија смањењем и неусклађивањем пензија број уплата на минималну основицу повећан скоро за 100 одсто о чему је податке износио тадашњи министар финансија Душан Вујовић у скупштинској расправи о буџету за 2017. годину.  Део послодаваца уплаћује доприносе на минималну основицу а разлику плате даје на руке. И сам Председник Србије је неколико пута говорећи о просечној плати тврдио да су оне много веће због исплата дела плате на руке.

Смањивањем дела пензија по Закону о привременом уређивању начина исплате пензија, током четири године, од пензионера је отимано око 210 милиона евра годишње. У периоду смањивања пензија од 2014. до 2018. године то је сума од око 840 милиона евра без камата. Укупна „уштеда“ од 2012. године,  смањивањем и замрзавањем редовног усклађивања и смањивањем дела пензија износи преко пет  милијарди евра.

Наводном реформом јавних финасија актуелна власт је извршила прерасподелу БДП-а тако што је новац од неусклађивања и смањења пензија потрошила  на страначко запошљавање, покривање губитака јавних предузећа и финансирање страних инвеститора. Тиме је прикрила своју неспособност да управља државом поштујући имовинска и стечена права њених грађана.

У најави будућег повећања пензија и једнократне помоћи није дат одговор на питање да ли ће увећање уз пензију за преко 1.300.000 пензионера у висини до 5% које су добили корисници  пензија до 34.005,00 динара остати као популистичка мера актуелне власти на рачун свих пензионера.

Војни пензионери су додатно оштећени јер им је Закључком владе Србије 2015. године о ванредном усклађивању пензија од 1. јануара 2008. године за 11,06 % у њега урачунатао законски остварено и кориштено редовно повећање пензија у 2007. години, чиме су оштећени за 4,21% и дискриминисани у односу на остале пензинере у Србији. О наведеној дискриминацији се води судски поступак пред Вишим судом у Београду.

После свега може се доказано утврдити да се са болесним и осиромашеним пензионерима увелико манипулише.

Има ли одговора на питање: До када?

Аутор је председик Удружења синдиката пензионисаних војних лица СрбијеCategories: Противу дезинформација

Tags: , , ,

1 reply

  1. Сва ова тешка пљачка пензионера трајаће докле год им се не утисне у мозгове да злоликови и злодела која су на сцени јесу највећи отимачи пензионерског новца већ скоро 3 деценије. Ово је фантастична анализа али њу неће прочитати ни 1,3 ни 1,7 милиона пензионера. Ноћу не спавају због праћења ријалитија, раном зором се наместе пред тв да гледају свог омиљеног председника који их купује са (њихових) 5,5 %, и 5000,00 дин приде, дању по парковима играју шах а даме шетају своје хладне кости. Готово НИКО се од њих не служи рачунаром и нетом, неће прочитати ни ову и ни сличне анализе. И биће и даље срећни уз реченицу ”Ћути, бре, добро је док д а ј у… 200, по 300, по 500, шта фали ? Нека, добро је…”.

Оставите коментар