Међународна агенција за атомску енергију: Иран прескочио границу за обогаћивање уранијума

Према извештају Ројтерса генерални директор ИАЕА информисао је борд гувернера Агенције 8. јула како Иран обогаћује уранијум изнад споразум прописане границе

Председник Ирана Хасан Рохани на обележавању Националног нуклеарног дана (Фото: Бета/АП/Политика)

Иран је прекорачио ограничење за обогаћивање уранијума од 3,67 одсто, потврдила је данас Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА).

„Генерални директор (ИАЕА) Јукија Амано информисао је борд гувернера ИАЕА да су инспектори Агенције 8. јула утврдили да Иран обогаћује уранијум изнад границе од 3,67 одсто”, навео је портпарол ИАЕА, пренела је агенција Ројтерс.

АП је раније данас навео да Техеран сада обогаћује уранијум до 4,5 процената.

Ограничење од 3,67 одсто обогаћења уранијума је лимит успостављен нуклеарним споразумом са светским силама 2015. године, а из којег је амерички председник Доналд Трамп повукао САД у мају прошле године и потом увео санкције Техерану.

Иран тражи да ЕУ нађе начине да се санкције САД ублаже и остваре обећану економску помоћ, иначе, Техеран поручује да последња шанса Европи за спасавање нуклеарног споразума из 2015. године истиче за 60 дана, преноси Танјуг.

Према речима иранског министра спољних послова Абаса Мусавија, Техеран неће нудити више „крајње рокове” како би спасио споразум.

(Политика, 8. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags:

Оставите коментар