Тајни снимци открили аферу, могла би скупо да кошта Штрахеа

Реч је о снимку направљеном 24. јула 2017. године на Ибици, на којем се виде Штрахе и његов потпредседник странке како седе и разговарају са наводном нећаком руског милијардера

Ханс Кристијан Штрахе (Фото: Танјуг)

БЕЧ – Аустријску јавност вечерас је узбуркао видео снимак на којем аустријски вицеканцелар и лидер Слободарске партије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе наводној нећаки руског олигарха за финансијску подршку нуди пословне повластице у Аустрији, преноси Танјуг.

Ради се о снимку направљеном 24. јула 2017. године на Ибици, на којем се виде Штрахе и његов потпредседник странке Јохан Гуденус како седе и разговарају са наводном нећаком руског милијардера која тврди да жели да купи удео високотиражног бечког дневника „Кронен цајтунг”.

Под насловом „Може ли се купити аустријски вицеканцелар?” снимак је објавио немачки магазин „Шпигел”, чији је тим, заједно са екипом Зидојче цајтунг истражио недељама шта се дешавало поменуте вечери на Ибици.

Штрахе и Гуденус су упали у „истраживачку замку”, која им је постављена у облику наводне нећаке руског милијардера која је тврдила да жели да инвестира 250 милиона евра у Аустрији, и то не преко банке, и легално, што је њен пратилац у више наврата рекао на снимку.

Дружење у вили трајало је шест сати и читав скуп је снимљен камерама.

Наводна Рускиња је обећала да ће подржати финансијски ФПО, а састанак је одржан за време предизборне кампање за парламентарне изборе у Аустрији.

Штрахе и Гуденус су обећали да ће јој, ако Рускиња помогне странци финансијски да победи на изборима, омогућили бројне државне послове које актуелно добија концерн Штрабаг.

Иако је жена у више наврата навела да се ради о „илегалном новцу”, Штрахе и Гуденус нису прекинули разговор, што је била клопка у коју су упали.

Штрахе је чак објаснио да финансијске донације Рускиња не треба да дâ директно партији, већ преко једног удружења, што су наводно исто чинили и други подржаваоци са пуно новца.

С тим у вези он је поменуо и власника компаније „Глок” Гастона Глока, фирму „Новоматик”, али и тајкуна Ренеа Бенкоа, што су поменути у међувремену демантовали.

Овај видео затекао је ФПО на погрешној нози, а коалициони партнер Народна партија (ОВП) и њен шеф канцелар Себастијан Курц најавили су за сутра изношење свог става.

Видео снимак могао би изазвати тежак потрес у ФПО, али и распад коалиције.

Уједно овај снимак могао би имати и правне последице по Штрахеа и Гуденуса.

Политички ова афера могла би означити крај ере Штрахеа на челу ФПО, коју би, у случају његове оставке могао преузети Норберт Хофер, који је на прошлим председничким изборима остварио запажен резултат.

На другој страни Курц би могао одлучити, да спречи да ова афера утиче на популарност његове партије, да иде на превремене изборе.

Пошто ће афера имати велики утицај на имиџ ФПО, а тренутно је и Социјалдемократска партија (СПО) у дубокој кризи, могао би освојити и апсолутну моћ и решити се коалиционог партнера.

ОВП и Курц у свим истраживањима јавног мњења јасно воде, а у случају превремених избора само би могли даље јачати код бирача.

(Политика, 17. 5. 2019)

Шта је бивши аустријски вицеканцелар на Ибици причао о Србији?

Дојучерашњи аустријски вицеканцелар је, према писању медија, на тајном састанку на Ибици помињао и Србију – једном је хвалећи, а други пут је критикујући. Његов речник сасвим се уклапао у тон те пијане вечери.

Вишесатни састанак у вили на Ибици у лето 2017. године већ је практично срушио аустријску Владу. Канцелар Себастијан Курц је најавио ванредне изборе, а актери састанка – вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе и његова десна рука Јохан Гуденус – већ су се повукли са свих функција.

Оно што се дало закључити на основу исечака снимка које од петка објављују Зидојче цајтунг и недељник Шпигел, потврдио је и сам Штрахе – био је прилично пијан. Дојучерашњи шеф аустријске десничарске FPÖ би хтео да види цео седмосатни снимак, а истоме се нада и аустријско тужилаштво, али медији којима је снимак скривених камера достављен одбијају да то ураде штитећи изворе.

Тако је велика непозната не само ко је организовао намештаљку у коју су лидери Слободарске странке Аустрије спектакуларно упали, договарајући мутне послове са наводном руском богаташицом, већ и шта би још могло да се види и чује на комплетном снимку.

Србија „фантастична“

Шпигел и Зидојче објавили су тек неколико сцена, али су у штампаним текстовима били издашнији са цитатима. Разговор је очито био прилично неповезан и лежеран, па се лутало до разних тема – између осталих и до Србије.

Према писању Шпигела, Штрахе је рекао да је Србија „фантастична земља“, да је неколико његових пријатеља тамо уложило много новца и да је у Србији у анкетама омиљен скоро као руски председник Владимир Путин.

Он је иначе наглашавао да Аустрија „снажно треба да се оријентише ка Истоку“, посебно према земљама Вишеградске групе јер на Западу влада „декаденција“. Штрахе је додао да је био у Москви много пута и да се са Путиновим саветницима састајао још пре десет година правећи планове „како можемо стратешки да сарађујемо“.

Међутим, у тексту Зидојче цајтунга овог викенда је Штрахе цитиран са сасвим другачије интонираном изјавом о Србији. Своју „руску“ саговорницу је упозорио да не инвестира на Балкану: „Хрватска је срање, обично срање“, рекао је он према писању овог листа. Додао је да треба избегавати и Србију јер су тамо његовим аустријским пријатељима неке фирме „извучене испод гузице“ – што би требало да значи да су оштећени у некаквом послу.

Зидојче и Шпигел још нису објавили саме снимке на којима Штрахе помиње Србију.

Српске везе FPÖ

Претеривање и вулгарности уклапали су се у тон вечери на Ибици током које је Штрахе разне људе називао „будалама“, новинаре „највећим курвама на планети“, а о тобожњој руској богаташици говорио да је „scharf“ што би се могло превести као „добра риба“. Штрахе се у обраћању у суботу извинио и својој супрузи.

На састанку на Ибици је, како је већ писао DW, била и Тајана Гуденус, супруга Јохана Гуденуса, пореклом Српкиња из Бањалуке. Она на објављеним снимцима није проговарала.

Иначе је познат флерт FPÖ са делом аустријског бирачког тела српског порекла. Штрахе је био радо виђен гост у Београду и Бањалуци и у међународној штампи препознат као неко ко се залаже за „српску ствар“ – било у Босни и Херцеговини, било на Косову. Неколико пута је отворено говорио да би Република Српска требало да има право на уједињење са Србијом.

(Дојче веле/Данас, 20. 5. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading