Политика: Ватикан оптужује Салвинија за „суверенистички фашизам”

Римокатоличка црква је оштро реаговала на призивање Богородице за победу на европским изборима и целивање бројанице на политичком скупу десничара

Матео Салвини (Фо­то: EPA-EFE/Mat­teo Baz­zi)

Лидера италијанске деснице који се уживео у улогу политичког крсташа који брани хришћанску Европу од најезде миграната два пољупца бу могла да коштају гласова на европским изборима. Ако за први Матео Салвини није директно одговоран, за други, којим је мислио да ће придобити гласаче који верују у бога, јесте. Једино што није рачунао да ће изазвати толики бес Римокатоличке цркве.

Салвини, увек оран за селфије са својим присталицама, крајем априла на Сицилији неспретно је улетео у припремљену фото-замку две геј активисткиње које су се пољубиле док је он позирао како би изразиле протест против његове политике, која, како кажу, води у средњи век.

Снимак се као пожар раширио путем друштвених мрежа и изазвао салве подсмешљивих коментара на рачун италијанског вицепремијера.

„Мислиле су да су ме прешле, али био сам задовољан. Није ме брига да ли девојка жели да води љубав са другом девојком све док мајка и отац нису избрисани”, невешто је лидер Лиге покушао да поправи штету изазвану непријатном ситуацијом у којој се нашао.

А онда је дошао на политички скуп у Милану на којем је нови апостол европских десничара пред изборе за Европски парламент хтео да поентира.

„Сигуран сам да ће нам Пресвета Богородица помоћи да победимо на изборима”, узвикнуо је лидер Лиге у суботу испред миланске катедрале Дуомо на скупу на којем су присуствовали његови европских идејни истомишљеници.

Након што је хвалио католичке свеце и бивше папе Јована Павла Другог и Бенедикта Шеснаестог Салвини је из џепа извадио бројаницу и љубио крст. Кад је у политичком говору споменуо садашњег папу Фрању, заговорника отворене политике према мигрантима којој се Салвини оштро противи, из окупљене масе су се чули звиждуци.

Одмах је реаговао државни секретар Ватикана кардинал Пјетро Паролини, који је критиковао иступ италијанског вицепремијера.

„Политика дели људе, док Бог припада свима. Врло је опасно присвајати Бога само за себе”, рекао је Паролини, а преноси италијанска новинска агенција Анса.

После дипломатског укоравања Салвинија, другог човека Ватикана, на лидера Лиге се обрушила католичка штампа и остали прелати. Тако је недељник „Фамилија кристијана”, који подржава либерални курс садашњег папе оптужио Салвинија за „суверенистички фашизам” због коришћења хришћанских симбола како би се оправдавала системска кршења људских права кроз рестриктивну политику према мигрантима. Језуит Антонио Спадаро, уредник часописа „Католичка цивилизација”, на „Твитеру” је изразио резерве према политичарима који се „размећу оним што припада Богу”.

Најоштрије је политику вицепремијера напао бискуп Доменико Могаверо за говорницом бискупске конференције у Риму: „Време је да кажемо доста. Не можемо више да ћутимо на вербалне рафале све арогантнијег министра. Ко год је са Салвинијем, не може се назвати хришћанином јер је одбацио заповест љубави.”

Али Салвини се не обазире на критике из врха Католичке цркве, јер, како каже, сведочи своју веру тако што се бори не само против трговаца људима, због чега је број миграната који се искрцавају у Италију опао за 90 одсто, већ и против бриселских бирократа, који не бране јудео-хришћанске корене Европе.

„Коме смета што носим бројаницу у џепу? Више бринем за поједине исламске екстремисте који хоће да уклоне распеће, божићну јелку и Исуса из наших живота”, каже кардинал Паролини. „Далеко од тога да сам добар хришћанин. Разведен сам, говорим ружне речи и идем у цркву три пута годишње, али ипак, браним нашу религију”, рекао је Салвини у телевизијском наступу поводом напада из цркве.

Миленко Пешић

(Политика, 21. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Онда мора бити да постоји и несуверенистички фашизам? Питам се шта би то могло да буде? Можда би неко могао да пита.
  Да ли је могуће да су људи из Ватикана до те мере наивни да не виде шта се спрема Европи под масовном најездом уљеза друге расе и друге вере или је дошло дотле да су заиста део глобалистичке елите и намерно учествују у уништавању и европских нација и Римокатоличке цркве? Познато је да свештена лица имају проблем са разумевањем политике и да често показују наивност у тумачењу политике, што се лако може објаснити “професионалном деформацијом”. То имамо прилике да видимо и код нашег свештенства, али одобравати политику која води у уништавање народа који је део цркве, представља већ безумље. У сваком случају, смањити доток непожељних и опасних уљеза за 90% је велики успех, а какав је папа, рекао бих да је Салвини већи католик од папе. 🙂 Ми у Србији немамо никога сличног Салвинију. Мислим, тих што су разведени и говоре ружне речи имамо на претек, али Салвинија немамо, ни на видику. Уопште, ништа конзервативно, десно и национално, у политичкој форми, у Србији не постоји. Зато нам остаје да навијамо за Салвинија и екипу. Европа Европљанима, Италија Италијаниима, Србија Србима!

 2. ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

  Ко зна шта је све још, какве врсте докази, потребни, па да душе Православне схвате и разумеју да римокатоличка ‘црква’ није црква, још мање Црква, да са Христом и Хришћанством нема никакве, али баш никакве везе.
  Већ да је у питању само једна (назовимо то политички коректним именом) мулти-национална компанија, веееелика корпорација, материјално и политички веома, веома моћна.
  Добро је да се овакве ствари дешавају, управо због горе поменутих душа Православних, које којекакви начитани, речити, веома, веома образовани аналитичари (па још и верски), публицисти (па још и верски), говорници (па још и верски), председници каквих института стратегијских (па још и националних) залуђују на готово дневном нивоу.
  Ватикан са архијеретиком на челу се бави политиком, искључиво. Уз, подразумева се – бизнисом.
  Чак је неважно ко је заиста и какав један Матео Салвини, важна је раакција корпорације, мултинационалне компаније, кроз коју се све види, као на длану.
  Ко год не спроводи зацртану политику, тај је проблематичан, па чак и непријатељ. Да ли он(она) љуби бројаницу, Пресвету Богородицу Владичицу нашу, Крст часни, или не љуби, па чак (Боже ме прости) пљује и на бројаницу и на Пресвету Богородицу, на Крст часни – све то није важно. Важно је само да ли је на линији архијеретика или није.

  Не дао нам Бог да будемо на линији архијеретика, да нас исти брани, или заступа наше (Православне) ставове, или ради у интересу нашем! Далеко му лепа кућа!

  Миодраг Таназовић

 3. Оптужити некога да је фашиста…. то је један од постулата Сорошеваца, либерала, трансхуманиста. Тако избегавају да улазе у расправе са супротним мишљењем. Друга форма тог напада је антисемитизм.

 4. Европа већ одавно није хришћанска, а иза тога стоји и сам језуита папа, ако му је толико стало до тих намерних избеглица нека их прими све код себе у Ватикан можда још успе и да их покатоличи.
  И он носи Крст око врата, а сваком приликом и појавом показује сатанистичка обележија.

 5. Ово је навијачки чланак. Види ствари како ја наручено.

Оставите коментар