Спасавање ЕУ: Меркел и Макрон потписали проширени Јелисејски уговор

Прецизира се и да ће један од приоритетних циљева француско-немачке дипломатије бити да Немачка постане стална чланица Савета безбедности УН

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон након потписивања споразума у Ахену (Фото: АП/М. М.)

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон потписали су у Ахену нови споразум о јачању немачко-француских односа да би послали позитивну поруку Европској унији, ослабљеној порастом национализама.

Француска и Немачка су се сложиле да прошире уговор о послератном помирењу из 1963. у настојању да покажу да је осовина Европске уније и даље јака, упркос нарастајућем еуроскептизму и национализму у неким другим државама чланицама.

Проширење Јелисејског уговора око којег су се сагласиле владе две државе, Меркел и Макрон су потписали у немачком пограничном граду Ахену, историјском симболу европског јединства, преноси Ројтерс.

У тексту споразума, у који је агенција имала увид, стоји да ће „две државе овим споразумом проширити своју сарадњу у спољним пословима, пословима одбране, спољне и унутрашње безбедности и развоју, а истовремено ће заједнички радити на јачању способности Европе да делује независно”.

У Паризу је, из кабинета председника Макрона, раније саопштено да ће „проширење Јелисејског уговора помоћи европским силама да се ухвате у коштац са изазовима са којима ће се суочити у 21. веку” и да се овим споразумом предвиђа њихово „даље продубљивање заједничког ангажмана у циљу веће сигурности и даљег просперитета две државе у Европи која је још више суверена, уједињена и демократска”.

Фото: АП/М. М.

Проширењем овог уговора, који је договорен током прошле године, прецизира се и да ће један од приоритетних циљева француско-немачке дипломатије бити омогућавање Немачкој да постане стална чланица Савета безбедности УН, у телу у којем она већ годинама покушава да обезбеди већи утицај, а где су већ заступљени њени савезници САД, Велика Британија и Француска, наводи британска агенција.

Поред САД, Велике Британије и Француске, сталне чланице Савета безбедности УН су Русија и Кина.

Ројтерс наводи да је, иако је јасно да ће и Немачка и Француска остати посвећене ЕУ и НАТО, овај споразум сигнал да ће две државе удружити напоре у борби са неким националистичким политичарима како би сачували Европску унију са 28 чланица.

То је јасна потврда да, суочавајући се с новим изазовима као што је администрација председника Доналда Трампа у САД, или владе у Италији, Пољској и Мађарској, Меркел и Макрон не желе никакав напредак за евроскептичне странке у Европском парламенту, оцењује Ројтерс, преноси Танјуг.

Постигнути споразум две државе даље наглашава блиску сарадњу између обавештајних служби и полиције у борби против тероризма и организованог криминала, и посвећеност даљем економском приближавању две државе.

Остале области сарадње које споразум укључује јесу култура, здравство, нове технологије и транспорт, преноси агенција.

Ахен, место церемоније потписивања новог споразума, био је резиденција Карла Великог, франачког владара, познатог и као „отац Европе”, пошто је успео да уједини већи део западне Европе почетком деветог века.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Лепо је председник САД Доналд Трамп рекао председнику Француске Макрону, при сусрету у Паризу за Дан примирја у Првом Светском рату: – „Ви сте овде учили немачки језик док нисмо дошли да вас ослободимо“. Изгледа да се Историја понавља; први пут је драма а други пут – фарса. Ипак ће садашње учење немачког језика бити у „мирнодопске“ сврхе. Пошто се успешно показала учешћем у операцијама НАТО пакта, где друго него на Србију, Немачка је заслужила да буде и стални члан Савета (не)безбедности УН. Једино што може да им ствара бриге, су мигранти које обе државе желе да примају.

Оставите коментар