Александар Лазић: Дан када је отишао Тирке

Десет година од како са нама није Тирке – засигурно најбољи новинар кога смо имали. Многи су га мешали са Александром Тијанићем – али овај потоњи „најбољи новинар сваког режима“ никад није добацивао до „Тиркетових“ висина

Александар Лазић: Дан када је отишао Тирке

tirke-240

Богдан Тирнанић (Београд, 14.9.1941—16.1.2009)

Да на тај дан није било формулација угледни београдски новинар, један од најпознатијих новинара у Србији или један од најбољих српских новинара – овог текста не би ни било; ако нису имали куд, могли су да цитирају Ђорђа В. из једног „Утиска недеље“: „Богдан Тирнанић је редовни освајач нашег признања колумниста године, ми у НСПМ-у сматрамо да је  он наш најбољи живи новинар“ (по сећању, као и сви наводи који следе). А заправо ни горњи цитат није довољно јак – требало би парафразирати речи једног (светог) владике о другом:  Богдан Тирнанић означава велики празник у животу српског новинарства. Он стоји усамљен међу осталим знаменитим новинарима, без претходника и без следбеника.

Обашка (copy by Б. Т.) што некрологе пишу они који су с њим ишли у гимназију коју није завршио или пили виски у „Два јелена“; ипак, неки међу вама знају (Б. Т., примајући неку награду у Загребу) да је просечан тирнаноид о Тиркету знао све из његових текстова! Да живи на Дорћолу сазнали смо кад је ономад (copy by Б. Т.) побегао тигар из Зоо-врта и Тирке из новина схватио да се те ноћи из Скадарлије није вратио кући (иначе би био поједен, разумесмо штос кроз неколико дана); да станује баш у Јевремовој објаснио нам је кад је морао да гласа за комшију Коштуницу; заједно смо с њим били поносни на стрица му, фудбалског репрезентативца; нешто смо мање били поносни што је рођен исте године кад и С. М.; од оног уверавања/правдања зашто треба писати за таблоиде једино је више пута писао о цртаном филму у којем главни јунак таман зачепи једну рупу а оно искочи пребројиво много нових (Србија forever); чекали смо Фест због његових критика, знали све о његовим Раним радовима и маштали да сазнамо зашто му толико Недостаје Соња Хени (иако смо, наш грех, гледали и филмове које он није препоручивао); поносно је писао да је некоћ (copy by …) имао завидну каријеру телевизијског водитеља, „мада ме нико није ништа разумео, осим у ретким приликама када су ме титловали“; покушавали смо немогуће – да запамтимо његове усмене колумне на ТВ Политици и сачувамо изрезане „Друге (ТВ) стране“ из такође поч. Наше борбе; узгред, ако некога занима Америка за специјалисте – трк у НИН архиву и читајте њега & гледајте Петернека.

bt

И тако: из текстова смо сазнали ко му је супруга („Познајем добро госпођу. Наиме, то ми је жена“), зашто не иде на летовања, да не вози, гледали смо како од атеисте постоје (не)верник, веровали му да пад на главу (и Ургентни) нису били због алкохола већ од поледице. Говорио је да ће се тешког новинарског аргата решити чим прије, а заправо је (на срећу) писао скоро до краја, укључујући и кад текстови нису излазили у Дневном телеграфу него завршавали у корпи за отпатке. Као овисник о новинама, открио нам је тајну да купац листова није ни у каквој обавези да исте прочита. Економску пропаст деведесетих осетио је први – чињеницом да радње нису биле константно снабдевене истом врстом пива; убедио нас је да је фудбал огледало друштвa, и да не може бити добро стање у фудбалу кад није у земљи. И обратно (научио нас и да тачком ломимо реченице где лекторима никад на памет пало не би). Знали смо кад шта чита и како му је један роман Грејема Грина (у некој полемици) надоместио што никад није био у Лондону. Сам је себе хиротонисао у овдашњег феноменолога, а пустио нас да сами схватимо да озбиљни текстови никако не морају да буду досадни. Мрзећи исправке, послао нам је поруку (које је иначе, слао само поштом) да колумна обавезно треба да буде забавна а опционо тачна. Пишући о себи, Тирке је заправо писао о нама: нема боље слике наше мегаломаније од оне његове параболе о Србима који шта год да граде – у једном делу предвиде оперу с лифтом за довођење великих животиња на сцену.

Тир(н)анисао нас је док нисмо схватили да је битно и име рубрике – 6,25, Бувљак и Дух из боце нису само наднаслови испод којих се потписивао већ и дијагнозе; ако једном темом не пунимо Два ступца, показао нам је да смемо у једном тексту да пишемо о више ствари. Дакле, свему нас је научио. Oсим да пишемо као он.

Први пут објављено: НСПМ, 18. 1. 2009.Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , ,

3 replies

  1. Радови напредују одлично: Обилазница око Београда биће завршена 2125. године, била је уводна реченица из једне од пошљедњих колумни Богдана Тирнанића. Читао сам га од тамо краја седамдесетих у 12. години када је НИН у енормном тиражу сахрањивао Тита, Тирке је маестрално сахрањивао Хичкока пишући о његовим „мекгафинкама“, морао сам да утврђујем градиво у Кинотеци. Маршала Меклауна већ сам од Тиркета научио: медиј је (већ) порука. Касније кад сам се враћао старим НИНовима видео сам како је млади Тирке код легендарних Барбијерија и Жике Богдановића прови „прокљувио“ језик као (не)телевизијско средство драме код Аце Поповића у „Целом животу за годину дана“. Говорио је да не пише за фиоку, правио компромисе са силницима, схватајући, опет први да се не може попут Владе Мијановића Револуције побећи у шуму, јер шума више бити неће. НИН је цензурисао Магичног Ћиру који је разоткрио Коштуницу, његов недолазак на сахрану човјеку који је свој већи ауторитет подредио његовом мањем. Од тада је НИН упокојен. Сад му је осамдесетогодишњица, не знам никог у ближој и широј фамилији, међу пријатељима, који је купио јучерашњи јубиларни НИН, а одрастали смо на њему, по црногорски уџерицама, студентским домовима, шумадијским варошицама, било да смо бравари или врхунски интелектуалци, да не речем по црногорски: брави. А тек ћемо учити од Ђорђа Раденковића, Зире Адамовића, Стевана Станића, Драгослава Ранчића, Максимилијана Еренрајха који је преводио за нас читав свијет, а у „Православљу“ као Јосиф Љубицки отварао врата древне вјере, а као Карло Остојић дао карактеристику до Михаила Радојчића који је у НИНу могао да се размаше о Фил стриту и јагодама са Вимблдона, ако смијем да откријем љекарску тајну, мој први најсмиренији и најсрећнији умирући пацијент до Васе Поповића, који се по Моми Капору напије у првој репортажи из Москве, па редом дуж трансибирске магистрале, мом пошљедњем срећном пацијенту у смртним урама.
    Бранчило Петровић, пјесник опасник и НИНов разложник писао је у једној редакцијској кадровској драми: „Само нека излази НИН“. Сумњам да у садашњој редакцији разумију ту „мекгафинку“.

  2. Novinari-kolumnisti su jedna od najznacnija karika u potiskivanju intelektualaca i njihove zamene „javnim licnostima“ i „publicistima“.Ljudi koji izvetavaju o cenama na Kalenic pijaci, pa ako to dovoljno dugo rade, dobiju pravo da iznose svoje „misli“ u kolumni.Mislioci opste prakse koji su duhovnost zamenili duhovitoscu, originalnost stosom.Nasa kultura je kolumnisticka, a internet, blogovi, jutjub televizije, samo nastavak toga, kao sto su komentari nastavak pisama citalaca, samo sto ih sada mogu objavljivati i nepismeni.Kao sto su kolumnisti postali mislioci za mase, tako su se pojavili i naucnici za mase, paraistoricari, paralingvisti, parafizicari, cime je dovrsena „pravedna socijalna raspodela znanja“ tako da i budale dobiju svoje parce nauke.Negde u sredistu toga je novinarstvo, a u njegovom sredistu lik kolumniste, kao „mislioca“ sa kraja XX i pocetka XXI veka.

    4
    1
  3. A, do tog zakljucka sam dosao bas preko Tirketa, buduci da bejah voleo da ga citam.U mojoj kuci su se citale dvoje dnevnih novina („Politika“ i „Novosti“), a ponekad i treca („Ekspres politika“) kao i svi nedeljnici („NiN“, „Duga“, „Osmica“, „Intervju“, „Svet“…), tako da od kada naucih da citam, citah novine! Kako sam se obrazovao (dovoljno da shvatim da su vecInu onoga sto danasnji srpski intelektualci pricaju pokupili iz novina i sa neta, ali ne onog izvornog, vec ovog prirucnog, a da se knjiga ne hvataju), tako su mi sve vise smetale povrsnosti i „dosetljivosti“ nasih kolumnista, njihovi citati van konteksta i pameti, kao pretece danasnjih „lepih misli“ po fejsbuku, povrsnost kao lakoca i vrlina, licni stil kao nadoknada za odsustvo sadrzaja.Danas mi je smesan i sam pojam „novinara“ u socijalizmu, svestan za koga su pisali jedine znacajne tekstove i u cijim arhivama leze njihovi najbolji citati.Imitirajuci Zapad uveli su kritiku „sistema“ u ime nicega, polusvest kao put ka danasnjoj nesvesti.Novinari, kao i „intelektualci“, u socijalizmu su bili samo simulacija Zapada, kao sto je danas Zapad realizacija te simulacije.Danas, novinar je izvrsio svoju istorijsku ulogu zamene intelektualca, javnost je pretvorena u masu masovnim medijima, „zanimljivost“ i „popularnost“ su postali kriterijumi i za uzvisene stvari, a dosada je postala zamena za smrt koja je iscezla iz zivota ispunjenih stalnim dogodovstinama ili celodnevnom zauzetoscu.Nema vise ni kafana, ali ostala je srpska kafanska demokratija i rusofilija koje iscezavaju odmah po napustanju objekata sa ozvezavajucim napitcima da bi im se trag u potpunosti izgubio pred glasackim kutijama! Eto, dve godine i jedan dan kasnije!

Оставите коментар