Порошенко потписао закон који канонску Украјинску православну цркву обавезује да промени име

Порошенко је изјавио да новим законом крши верске слободе, а да ће верници моћи лакше да се определе „између руске и украјинске цркве“

Порошенко и расколник Денисенко

Црква је и у Украјини формално одвојена од државе, али суштински – није.

Украјински постпучистички председник Петар Порошенко, који је марионета Вашингтона, не само да је организовао уједињавање својих расколника у једну „украјинску цркву“, него је и прогурао кроз парламент (Врховну раду) којим канонску Украјинску православну цркву покушава да присили да промени име!

Тражи од канонске УПЦ да у свом новом имену недвосмислено укаже да је повезана са Московском патријаршијом.

Верујући да је лукав, Порошенко је прво изговорио тврдњу да новим законом, који је управо потписао, не крши верске слободе, а да ће верници моћи лакше да се определе „између руске и украјинске цркве“.

Дакле, он тобоже ништа не крши, а више од  хиљаду свештеника је – док је он потписивао свој силеџијски закон – протестовало испред зграде парламента.

У међувремену се, иначе, појавио транскрипт разговора између поглавара украјинских обједињених расколника, Епифанија, и познатих московских пранкера Вована и Лексуса који су са њим разговарали изигравајући познатог функционера Европског парламента Дејвида Мекалистера.

У том разговору је Епифаниј „Мекалистеру“ рекао да је поглавар канонске Украјинске православне цркве „телом Украјинац а у души Рус“ и да „прима наређења из Москве“.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 22. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

  1. За допуну, ево стенограма јучерашњег излагања Патријарха Кирила о украјинском црквеном питању на последњој овогодишњој редовној седници Врховног Црквеног Савета у Москви. Можда не би било лоше посрбити овај текст: https://echo.msk.ru/blog/echomsk/2340923-echo/?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com

  2. Арсеније Стојковићу,
    можете ли Ви да посрбите текст који сте предложили?

    Хвала унапред

  3. @Стање ствари: На жалост, моје године (80) и дужина текста то онемогућавају… Зато се и ограничавам на кратке коментаре и на скретање пажње на текстове за које сматрам да су релевантни. Иначе, Стање ствари пратим и ценим од првог дана нестанка сајта и његове мисије. На млађима свет остаје!

  4. пардон – не „нестанка“, него настАнка! Видите, године чине своје…

Оставите коментар