Љубиша Спасојевић: О столицама, људима и распореду седења

Људи који код нас седе у првом реду, када оду у иностранство седе у последњем, јер код нас постављају сами себе, а у иностранству их постављају тамо где им је место

Извор: Гардијан/Твитер

Столице су део намештаја, као што могу бити и неки људи, јер столице што каже народ, нит’ роморе, нит’ говоре, баш као и неки људи, за које се због тога каже да су део намештаја.

Могу бити од различитог материјала, баш као и људи. Уобичајено се праве од дрвета, а у њиховом луксузној верзији – фотељи најчешће се налазе балвани и букве. Због тога у народу постоји изрека: „Седи дрво на дрво.“

За столице се приликом продаје добија гаранција, али за људе не, јер се покварене столице могу поправити, а покварени људи не.

Столице се могу набављати и на лицитацији. То су углавном вредни примерци. Људи се такође могу набављати на лицитацији, што је у данашње време уобичајено пре, за време и после избора, али је ту реч о безвредним примерцима.Столицама тако цену одређују други, а људи цену одређују сами себи.

Столице се могу користити, поред уобичајене и за друге намене  – жонглирање, тучу, украс, итд. – баш као и људи. Жонглирање људима се дешава приликом поделе функција, када жонглер покушава да задовољи све апетите. Туче се дешавају како међу истомишљеницима, тако и међу неистомишљеницима. Резултат је да и једни и други после туче постају неистомишљеници. Украшавање људима је јасно видљиво када неко значајан за говорницом даје изјаву, а око њега се налази гомила људи као украс.

Столице могу бити у реду и онда се да се налазе у првом другом, трећем и тако даље реду, односно тада су уређене, а могу бити у нереду, односно унеређене, што је још једна сличност са људима. Људи који код нас седе у првом реду, када оду у иностранство седе у последњем, јер код нас постављају сами себе, а у иностранству их постављају тамо где им је место.

Столица такође може бити света и обична. На светој столици седе обични људи, а на обичној седе свети.

Столице уобичајено имају четири ноге, што је још једна сличност са неким људима који се крећу четвороношке.

Столица може бити безлична, а имати и сто лица као што јој и име говори, баш као што и људи могу бити безлични, а истовремено имати сто лица.У оба случаја је реч о масовној производњи.

Закључак: Столица се може анализирати, баш као и људи, а резултати анализа показују да разлике између столице и неких људи уопште нема.Categories: Сатиристика

Tags: ,

Оставите коментар