Дојче веле: Размена територија – сахрањена идеја?

Два угледна франкфуртска листа доносе текстове у којима се идеја о промени граница Србије и Косова посматра као већ пропала – због мањка подршке у ЕУ и отпора у самим земљама, посебно у Приштини

Косовска Митровица (Извор: N1)

Швајцарски таблоид Блик преноси да у уторак у Женеви шефови држава и влада Западног Балкана разговарају у оквиру Светског економског форума. Тамо нема Александра Вучића, већ Србију представља премијерка Ана Брнабић. Ипак, Блик извештава под насловом: „Ново приближавање Србије и Косова?“ сматрајући самит посвећен економији као прилику за релаксацију односа Београда и Приштине.

Лист подсећа да је пре неколико седмица у Бриселу отказан састанак двојице председника, Вучића и Хашима Тачија, након што се у јавности недељама дебатовало о могућој размени територија. „Планови о замени територије наишли су на негодовање и у становништву.“

Међутим, ако је веровати конзервативном Франкфуртер алгемајне цајтунгу, „ЕУ одбија идеје о размени територија“.

Михаел Стабенов, дописник листа из Брисела, пише да је „повереница за спољну политику ЕУ Федерика Могерини прекршила један табу у балканској политици ЕУ. Од крвавих сукоба деведесетих за европске политичаре важи девиза да размена територија по етничком критеријуму није решење. То би, сматрало се, само пооштрило тензије у региону. Па ипак је Могерини показала наклоност плановима за размену територија које су летос формулисали српски председник Александар Вучић и његов косовски колега Хашим Тачи, премда они нису ишли у детаље.“

Франкфуртер алгемајне своју тезу да „ЕУ одбија идеју“ извлачи из става Немачке додајући да, осим Берлина, идеју одбија и „јасна већина држава ЕУ“. Дописник Михаел Стабенов не наводи како је дошао до тог закључка осим да је „то постало јасно на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ у Бечу крајем августа“.

„Могерини се изгледа не може обесхрабрити. Повереница за спољну политику ЕУ се нада да изглед (скорог) српског чланства у ЕУ и (знатно каснијег) приступања Косова представљају довољну мотивацију да се спусте напетости између Београда и Приштине. Изгледа да њој није превисока ни цена размене територија, која је проказана у ЕУ“, додаје се у тексту.

Осим на већ позната упозорења о домино-ефекту – рецимо на отворено писмо тројице бивших високих представника у БиХ Билта, Шварц-Шилинга и Ешдауна – аутор се позива и на „интерне оцене“ које су изнели председник Одбора Бундестага за спољну политику Норберт Ретген (ЦДУ) и бивши високи британски дипломата Роберт Купер након посете Косову.

„Њих двојица долазе до закључка да је председник Тачи изгубио подршку страних посматрача у региону и да има знатне тешкоће да постигне консензус на Косову. Европски амбасадори у Приштини сагласни су да промена граница вероватно не би могла да се одвија мирно, пише у извештају. ’Владе и посматрачи не би еуфорично требало да посматрају идеју о размени територија’.“ Ретген и Купер закључују да ће идеја о промени граница вероватно бити одбачена.

Додуше, додаје се да у последње време „корекцију граница благонаклоно гледају Сједињене Државе и Русија – која свакако има у виду и конфликт у Украјини“.

У другом угледном франкфуртском листу, Франкфуртер рундшауу, објављен је коментар Андреаса Витковског, стручњака Центра за међународне мировне мисије у источној и југоисточној Европи. „Ваља бити сумњичав увек када се пропагирају једноставна решења за дуготрајне конфликте“, пише Витковски који је до 2008. радио за УНМИК на Косову.

Он наводи да предлог Вучића и Тачија представља „забадање ножа у досадашњу мантру међународне заједнице да су границе на Балкану коначне. Тиме би ветар у леђа посебно у Босни и Херцеговини добили политичари који одбацују заједничку државу. А у Македонији би албанска мањина почела да мозга има ли можда нечег бољег од мултиетничке државе ’Северне Македоније’.“

Наводећи да је из последњих наступа Вучића и Тачија ипак јасно да је идеја на предугом штапу те да постоје отпори и из грађанског друштва и из националистичког миљеа у обе земље, Витковски пише: „Тај политички бродолом може сада имати само још једну предност: да свима појасни да етничко повлачење граница није решење. Прави ’историјски компромис’ су биле и остале две државе које својим грађанима гарантују једнака права и мултиетнички суживот.“

„Посебно Косово, којем прети бег целог становништва, оставља овде простора за делање одговорних државника и државница. Предлог председника је свакако нашкодио том циљу. Он шаље фатални сигнал да се на крају исплате етничко учауривање и политика блокада. Ради сопствене веродостојности би Европска унија требало да надаље инсистира да услов за приступање ЕУ буду разјашњени односи у постојећим границама“, закључује познавалац Балкана у тексту за Франкфуртер рундшау.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 2. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар