Јована Штетин: Пет споразума у Кини, Вучићева молба и Николићево писмо

Делегација Србије, на чијем челу је председник Александар Вучић у посети је Кини. Другог дана потписано је пет споразума – најважнији се тиче стратешког партнерства за РТБ Бор, односно уговора између Владе и компаније Зиђин

(Фото: Танјуг)

Између осталих потписан је и уговор са компанијом Шан-донг Линг-Лонг о фабрици гума коју ће та компанија отворити у Зрењанину, као и Меморандум о разумевању између Републике Србије и Шан-донг провинцијске транспортне групације, као и Протокол о реализацији Меморандума о разумевању Републике Србије и компаније Лан-џоу Гуан-тунг.

„Док Србија спава због различитих временских зона, смо ми важне ствари за нашу земљу овде завршавали“, рекао је Вучић.

Важне ствари су пре свега потписан оквирни споразум између Владе Србије и кинеске компаније Шандонг Линглонг о улагањима у Зрењанин – а план је да произвођач аутомобилских гума уложи скоро милијарду долара. Други важан уговор тиче се РТБ-а Бор.

„Данас је велики и важан дан за грађане Србије, пет великих уговора смо потписали овде у Кини. Пре свега уговор о преузимању РТБ Бора, инвестиција милијарду и 460 милиона долара, толико ће доћи у Бор у наредних шест година“, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

У Кини је било речи и о састанку министара саобраћаја у формату 16+1 који ће средином октобра бити организован у Београду, као и о даљим плановима сарадње.

„Причали смо, такође, о заинтересованости кинеских компанија за изградњу нове луке и за наставак практично Коридора 11, о чему смо, између осталог, данас разговарали са представницима ЦРБЦ-а, а то је она деоница од Пожеге до Бољара“, навела је Зорана Михајловић, министарка грађевинарства и инфраструктуре.

Председник Вучић је у Пекингу разговарао и са представницима кинеске Државне банке и Ексим банке, а најважнији састанак га чека у уторак – каже да жели да осигура нови долазак кинеског председника у Београд.

„А имам и још једну идеју. Хоћу да у иновативним технологијама Србија оствари компаративну предност у односу на многе земље у региону и многе земље у Европи, тако да ћу да имам чудне молбе за председника Сија – надам се да ми се он неће смејати“, поручио је председник Србије.

И док српска делегација наставља посету Кини – од куће писма пише бивши председник и актуелни председник Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином Томислав Николић.

У Београду се састао са амбасадором Кине у Србији Ли Манчангом, а након сусрета је саопштено да је Николић упутио писмо захвалности председнику Си Ђинпингу на досадашњој подршци развоју економских односа између две земље.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 17. 9. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар