Срећко Максимовић: Мисли преко Дрине – долази (изборни) циркус

Треба преживјети мјесец дана изборне кампање. Само да крв не падне. Све саме патриоте, борци за правду и слободе. Као лептир преобразе се када избори сврше се

Почео је циркус. Избори ближе се. Непоновљиво искуство за сиротињу – прилика да се опет хватамо за вратове. Једни су црвени, други плави, а трећи опет зелени, а понеки и шаховничари. Идеална прилика да се још више свађамо и дијелимо. Све сами издајници и патриоте зависи из којих уста атрибут дође. А коме вјеровати кога изабрати – чини се батина са два краја.

А опет ако се политиком нећеш бавити она са тобом сигурно ће. Неког ваља заокружити. Вуку те за рукаве – гласај за мене. Нуде брза рјешења бржа од инстант кафе. Царство небеско се нуди, јефтино је, твој глас цијена је. Предизборна кампања прљава, пуна лажи, напада и пљувања. Са плаката лица са осмјехом, загледана у даљину као да поручују не гледамо на вас него на своје хоризонте – Не дирајте наше кругове.

Само понеки далековиди добаци мало даље до понеке куме, кума или прије. Остали се само старају за себе и своје најближе. А коме вјеровати, коме глас дати? Општа је девалвација идеја, мисли и политичке културе као динара деведесетих а гласати опет нужно је. Ако и најмање у демократију вјерујемо онда гласање највећа дужност је.

Треба преживјети мјесец дана изборне кампање. Само да крв не падне. Све саме патриоте, борци за правду и слободе. Као лептир преобразе се када избори сврше се. Из лијепог лептира у црва или боље вампира који ће крв да вам (по)пије. Свети Владика Николај рекао је да нема горе несреће за Србе од партијашења и да су то најгоре секте.

Душу узимају свима, па и онима што владају, што се највише свађају, и то њима понајвише. Партија битнија од човјека и његових способности и моралних начела. Свети владика у праву си био ако нас шта докрајчи то ће бити политичке партије. Борба прса у прса уз залогаје топле јањетине а сиротиња раја око костију нека глође се.

Али оптимистично ипак завршавамо – преживјећемо ово као и све. Царевине су на нама зубе ломиле, па прежвакаћемо и партије и изборе, макар мало душе остаће. Да, преживјећемо извјесно је а за двије године циркус опет почиње. Радујте се и веселите се живот волите.Categories: Српске земље

Tags: , ,

Оставите коментар