Александар Вучић: Без свеобухватног пакета нема споразума о КиМ

Ако неко мисли да је могућ споразум без свеобухватног пакета, који би се тицао будућности Србије, без додатне економске помоћи, драматично бржег раста, не пада ми напамет, јасно је поручио Вучић

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић нагласио је данас да није могуће да Србија прихвати споразум о Косову и Метохији без свеобухватног пакета за Србију.

Он је, упитан за изјаву агенцији Ројтерс, према којој тражи гаранције за чланство Србије у ЕУ 2025. ако потпише споразум са Албанцима, подсетио да је то и раније, 100 пута, говорио међународној заједници.

„Међутим, ми немамо ни споразум, ни нацрт, нити предлог”, подвукао је Вучић додајући да треба пустити да се воде разговори.

Указао је да није оптимиста по питању споразума, али да ће дати све од себе да се направи договор.

„Али, ако неко мисли да је могућ споразум без свеобухватног пакета, који би се тицао будућности Србије, без додатне економске помоћи, драматично бржег раста, не пада ми напамет”, јасно је поручио Вучић.

Он је оценио да је Србија добро поставила своју платформу.

„Ако неко каже да се ради само о новцу, наравно да је новац важан, али пре свега се ради о интересима нашег народа на KиМ, а потом све друго што можемо да обезбедимо. Да ли је то реално? Није, али је немогуће да прихватимо споразум без свеобухватног пакета”, закључио је Вучић.

Вучић: Надам се добрим вестима из Кине

Председник Србије Александар Вучић изјавио да са великом жељом и очекивањима вечерас путује у Кину, као и да су најмоћније компаније из те земље најавиле да са нама хоће да разговарају.

„Надам се и очекујем да ћемо донети добре и важне вести за наше грађане и додатно убрзати раст наше економије”, рекао је Вучић после учешћа на српско индијском привредном форуму, а уочи посете Кини, почетком наредне седмице.

Указујући на значај те посете, указао је да ће се по пети пут срести са кинеским председником Си Ђипингом и да је то огромна част за нашу малу земљу, као и да ће се разговарати о свим облицима сарадње.

Истакао је да се очекује много споразума, а као најважнији навео је споразум са „Зиђином” за РТБ Бор.

Он је подсетио да је у четири наврата покушано да се пронађе партнер за Бор, али да нико није хтео да учествује и да су у отвореној тендерској процедури стигле две понуде Русије и Кине.

„Спасли смо Бор”, рекао је Вучић, и истакао да тај уговор значи и спас за источну Србију, не само Бор и Мајданпек, већ и Неготин, Зајечар, Књажевац…

Он је истакао да ће значај споразума са „Зиђином” да се осети 2020. године и да ће се то одразити на додатних 1,5 одсто привредног раста годишње.

Објаснио је да ми то сами не бисмо могли и да су доспеле обавезе РТБ биле 1,2 милијарди евра.

Рекао је и да ће бити потписан уговор „Линглонгом” од готову милијарду долара што ће променити готово све у Зрењанину, али и средњем и јужном Банату и целој Србији бити од значаја.

Најавио је и друге споразуме везане за инвестиције у Зрењанину, као и за индустријску зону и друге вазне инвестиције и значајне пројекте за напредак Србије.

Вучић је рекао и да може да се похвали тиме да ћемо први пут купити и наоружане беспилотне летилице за нашу војску.

Казао је и да је Икарбус још једна уништена фабрика за време претходне власти са око 1.300 људи и да се за њу налази стратешки партнер.

Најавио је сарадњу са Кином и кинеском банком када су у питању обилазница око Београда, Коридор 10 и други инфраструктурни пројекти.

Каже и да сваки пут поново кинеске пријатеље моли за нешто ново, али да када се све заврши то знаци смо решили велике бриге и да ће новац моћи да се врати повериоцима.

Истакао је да ће Србија за три године имати најбржи раст у Европи, не рачунајући Ирску.

„Сада смо други, Ирску не можемо да стигнемо, све друге можемо да стигнемо и побеђујемо”, рекао је председник.

Говорећи о продаји ПКБ-а рекао је да је то предузеће било 90 милиона евра у минусу, и да је претходна власт задужила ту компанију.

„Ми хоћемо здрав економски модел, капиталистички модел производње као у свету”, истакао је Вучић наводећи да то значи да радници имају посао, а да држави иде порез.

Он је рекао и да је веома задовољан данашњом посетом потпредседника Индије Србији и да ће то значити нове послове са том земљом.

Вучић је истакао да отвореност Србије према земљама Азије и Африке доноси нови квалитет у инвестирању и позицији Србије и навео да су Србију у протеклом периоду посетили највиши званичници Јапана, Кине, Индије, Уједињених Арапских Емирати, Казахстану… и да се од сарадње са тим земљама много очекује у будућности.

Неки би да газе Устав Србије, Санџак и РС нису исто

Председник Александар Вучић изјавио је данас да би неки у БиХ радо и лако газили Устав Србије и подвукао да Република Српска и Санџак никако нису исто, ни по чему, а посебно не по Уставу.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у вези изјава датих у БиХ, рекао да су – на његове речи да волимо РС и поштујемо њен интегритет у оквиру интегритета БиХ – обојица кандидата, који ће добити бошњачку већину, а један вероватно бити и изабран за члана Председништва из редова Хрвата, говорили о Санџаку и о томе како воле Санџак.

Таква поређења не стоје и нису безазлена, сматра председник.

Он је подсетио да је Србија финансирала изградњу школе, вртића у БиХ, у РС и дали им име Србија, а да је тамошњим политичарима рекао да би и они могли да изграде школе и вртиће у Новом Пазару, колико хоће, и да их назову како хоће, БиХ или Босна, али да ниједне од тих грађевина нема, већ их је изградила Србија или њени пријатељи из УАЕ или других земаља.

„Санџак – ово није отоманска империја, не постоји као такав”, навео је и додао да неки не поштују ни сопствени Устав, а лако би газили Устав Србије, док су, истовремено, страшно осетљиви на саму помисао, што наравно он никада није радио, да се погази Устав БиХ или Дејтонски споразум.

РС и Санџак, истакао је, немају ни по чему сличан, а камоли исти статус, говорећи у уставноправним категоријама, да се и не говори о величини или неким другим стварима.

Вучић критичарима: Ниска цена за ПКБ? Па што нисте ви купили?

Председник Србије Александар Вучић узвратио је данас критичарима, који кажу да је ПКБ приватизован за мале паре, питањем зашто га онда нису они купили.

„Што се буните? Кажете – ниска је цена. Што нисте купили ви, пошто сте успешни бизнисмени. Продавали сте маглу да сте продавали жваке, а онда смо видели да сте се обогатили за време власти. Што нисте купили ПКБ, била је отворена тендерска процедура”, упитао је Вучић критичаре.

Рекао је да на та питања нема одговора, јер они лажу:

„Мислите да не би купили ови наши, Мишко, Коле, Карић…Сви би, али морају да се дају паре, а не као раније – да дају милион или два председнику општине или неком другом да би платили 50 уместо 200 милиона”, истакао је Вучић.

Он је рекао да у случају ПКБ нови власник мора додатно да плати милионе за краве, па на то има обавезу инвестиције од 30 милиона, уз раскидну клаузулу.

Кад препоштени судија постане препоштени политичар…

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је адвокат Народне странке Вука Јеремића у праву када каже да њега, Вучића, могу само силом да склоне са власти.

„Па, у праву је”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о тој изјави, и додао: „Па ко ће за њих да гласа? Како да ме другачије сруше?”.

Морали би да знају, додао је, тај адвокат и бивши судија Вучинић, који је од наводно препоштеног судије постао препоштени адвокат, да људи у Србији нису фасцинирани силом, њиховим лоповлуком и снагом.

„Наше је да штитимо поредак, а на изборима се доносе одлуке о власти”, рекао је Вучић.
Народ, уверен је, за такве, као што је судија који је био на Мишковићевом платном списку, сигурно неће да гласа.

(Политика, 15. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар