Вучић поверовао у лажну вест о перачима прозора

Доиста је „пре седам година је објављена студија по којој један перач прозора погине на сваких десет секунди“, али „на сатиричном порталу The Onion“ који објављује лажне вести

Сатирична вест о “помору” перача прозора (The Onion)

Председник Србије Александар Вучић је, коментаришући погибију двојице радника на градилишту Београда на води, оценио да је то велика трагедија и упутио саучешће породицама, али је такође навео и да се „у Србији, на опасним пословима, попут грађевине, дешава пропорционално много мање несрећа“.

„Што се тиче оптужби на рачун државе, ја хоћу грађанима – мислио сам да о томе не говорим – хоћу људима само да прочитам неке податке. Знате ли да у Америци сваких десет секунди када тај посао обављају, гине један од перача прозора? Сваких десет секунди“, прочитао је Вучић на конференцији за новинаре податке с папира.

Портал Vice.com је на то донео текст у којем стоји да је доиста „пре седам година је објављена студија по којој један перач прозора погине на сваких десет секунди“, али „на сатиричном порталу The Onion“ који објављује лажне вести. The Onion је, иначе, најпознатији светски сајт за лажне вести – он је био и узор за најпознатији сатирични сајт у нас „Њуз.нет“.

Текст на порталу Vice.com

Vice.com даље изводи рачуницу да, по председнику Вучићу (заправо, по измишљеној сатиричној вести сајта The Onion) у САД годишње гине „три милиона перача прозора!“

ТВ N1 је чак пренела изјаву директора за безбедност Светске асоцијације перача прозора, Стефана Брајта, који демантује Александра Вучића (а и лажну вест сајта The Onion) и тврди да у САД има 10 хиљада професионалних перача прозора, „а у последње четири године бележе се просечно три смрти годишње, или мање“.

На крају се, на данашњој конференцији за новинаре, председник Србије извинио „због нетачне изјаве о перачима прозора“.

„Био сам уморан, нормално је да грешите. То што је то била глупост и што сам испао глуп било је без лоше и без зле намере”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре са потпредседником Индије.

Истакао је да за грешку нису криви његови саветници, него он, да му је због тога непријатно, али да је сматрао да мора да се извини јавности због тога.

Свој тим саветника је похвалио: „Они добро раде, увек су побеђивали и увек ће побеђивати.“ (Танјуг)

Подсетимо, својевремено је Војислав Шешељ поверовао у нашу лажну вест („вест као да је права“) и тражио од Александра Вучића да га хапси. Наше „С*ање ствари“ је тада ексклузивно донело да је „за албанску ТВ Вучић изјавио да ће ухапсити сваког ко заговара Велику Србију“.

(Стање ствари)

Помозите рад и опстанак Стања ствари

Овде можете унети суму коју желите, с тиме што је минимална уплата 20 евра и то можете помножити бројем којим желите. Ако остане број 1 – онда је то 20 евра укупно.

€20,00Categories: Противу дезинформација

Tags: , , , , ,

Оставите коментар