Арно Гујон: Забрањен ми је улазак на КиМ на неодређено

Циљ им је да приводе не само Србе већ и оне који помажу Србима у енклавама, рекао је Гујон

Арно Гујон (Фото: Н. Неговановић)

Оснивач француске хуманитарне организације „Солидарност за Косово” Арно Гујон је добио забрану уласка на КиМ на неодређено време.

Како је Гујон рекао Танјугу, задржали су га на административном пункту Мердаре, потом су га привели и испитивали и онда му је „уручена забрана уласка на неодређено време без икаквог образложења”.

„Сада је мој хуманитарни рад доведен у питање”, рекао је Гујон видно узнемирен, и додао да је сваког месеца ишао на КиМ где је боравио по недељу дана, пратио хуманитарне акције, разговарао са људима…

Додао је да има право на жалбу, што ће свакако искористити.

„Циљ им је да приводе не само Србе већ и оне који помажу Србима у енклавама”, рекао је Гујон. (Танјуг)

Косовска полиција задржала хуманитарца  Арноа Гујона

Косовска полиција задржала је на административном пункту Мердаре француског хуманитарца Арноа Гујона, јавља извештач РТС-а.

Поред Гујона, косовска полиција задржала и двојицу активиста хуманитарне организације „Срби за Србе”, преноси РТС.

Припадници косовске полиције су, задржавајући Гујона, навели да нема дозволу за посету Косову.

Двојица активиста организације „Срби за Србе” су послати на ванредни преглед.

Гујон је на Косово дошао како би присуствовао отварању фарме живине за потребе народне кухиње Епархије рашко-призренске у српском селу Прековце код Новог Брда.

Марко Ђурић: Привођење Гујона доказ антисрпске природе структура моћи у Приштини

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић осудио је, како је навео, привођење француског хуманитарца Арноа Гујона на административном прелазу Мердаре.

„Једини грех Гујона је то што помаже Србима и што успешно светом проноси истину о страдањима и обесправљености српског народа на Косову и Метохији, а његово задржавање на административном прелазу Мердаре је управо доказ суштинске антисрпске природе појединих структура моћи у Приштини”, навео је Ђурић.

Он је оценио да је Приштина, тиме ;што је Гујону забранила слободно кретање Косовом и обављање филантропског рада, погазила елементарна начела хуманости на којима почива цивилизован свет.

„Албанском народу није страна хуманост, међутим поједине злочиначке структуре у Приштини не знају за хуманост, или барем мисле да Срби имају мања права од осталих људских бића”, оценио је Ђурић

Он је додао да „сулуда” одлука да се Гујону практично забрани рад „потпуно разоткрива шовинистичку природу дела владајућих структура у Приштини” и додао да међународна заједница мора да буде упозорена, јер следећи корак може бити „затварање Срба у гета и њихово формално стављање у ранг бића другог реда”. (Бета)

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар