Косово север портал: Небеска Србија

Док је председник подсећао Србе да се са Неба људи углавном не враћају, остају горе да их више никад не видимо и да их у Србији никад више нема, на педесетак километара даље – у старом Расу – такође о Небу проповедао је један други великодостојник

Петропавловска црква у Новом Пазару на Дан Свих српских светитеља

„Мој посао је реалност, оно што јесте, сада и овде, на овом Косову, у овој Србији, а не некој небеској. Са тог Неба смо већ много пута пали. Пали и озбиљно се разбили, главе су нам крваве, руке поломљене и немамо више кога да шаљемо на Небо, поготову што би пад за све нас био чиста срећа. Са Неба се људи углавном не враћају, остају горе да их више никад не видимо и да их у Србији никад више нема“ – у срцу Србије грађани су данас чули поруке лидера српске државе у његовом, како је најављивано од августа – најважнијем и историјском говору.

„Милошевић је имао Газиместан, шта ћеш ти да кажеш, Вучићу, у Митровици?“ – у августу је рекао Александар Вучић да му је речено, не прецизирајући и ко.

Дводневну, управо завршену посету првог човека Србије – кроз четири општине северног Косова, спроведену прецизно по плану, чак и са оним што је придодато званично представљеној сатници, са десетинама локација које је посетио и групама људи које су га организовано на скуповима расположено дочекивали или му желели добродошлицу – пратиле су камере.

Најутицајније српске телевизије са националном фреквенцијом емитовале су целодневни програм посвећен овој посети, са гостима који су се смењивали у студију и коментарисали. „Посета новог доба“ – описала је ТВ Пинк Вучићев боравак на Косову.

Косовско Поморавље умарширало је у Митровицу са бубњевима, а девојке пред бином су биле у белим мајицама. Бину су красили фолклористи у утегнутим српским ношњама, заставе Србије и Трепче вијориле су се у маси, нови шлемови зажутели су на неколико радничких глава. У првим редовима расположени људи гледали су у бину.

И док је председник, који је до Трга цара Лазара, пре него да се на бину и попне, на дан свог историјског говора, дошао у пратњи последње сапутнице убијеног Оливера Ивановића – Милене Поповић – подсећао Србе да се са Неба људи углавном не враћају, остају горе да их више никад не видимо и да их у Србији никад више нема, на педесетак километара даље – у старом Расу – такође опет о Небу, проповедао је један други великодостојник.

Председник Републике Србије и сапутница Оливера Ивановића

„Не да се сабирамо око једног човека, ма ко био он, који нуди нешто што није у складу са оним што смо примили од наших светих. Ма колико то било тренутно примамљиво, морамо да знамо да је то пролазно и да не треба да продајемо и да се лишавамо онога вечног, да се лишавамо ове свете земље и светиња које су купљене Небом и које су заливени крвљу и сузама наших мученика и светих. Зато смо ми данас овде у храму Апостола светих“, поручио је Владика Теодосије у Петропавловској цркви у Новом Пазару.

Данас је Дан Свих српских светитеља.

Подсећајући на утемељиваче српске државе – Стевана Немању и остале творце, и то у храму у којем и јесте утемељена српска држава осам, односно десет векова раније, рекао је да су они српском народу показали пут и задали вредности – „не земаљске и пролазне, већ вечне“.

„Наши достојни преци до сада су ходили тим стопама и ево, они су нама предали све ово што данас имамо,“ поручио је Владика Теодосије.

Говорећи о снази и нади да ће српски народ трајати а да ћемо „бити достојни да ће наша деца имати на кога да се угледају“, додао је:

„Имамо на чему да благодаримо иако често у малом броју сабирани знамо да сила Божја није у мноштву, ни у овом световном, него је сила Божја у нашој вери, нади и љубави да покажемо ко смо и шта ми данас представљамо у свету у којем живимо.“

Сабрање је важно уочи великој јубилеја – 800 година од независности Српске православне цркве, подсетио је Владика.

„Немојте да слушате кукњаву о разбијању српског јединства, јер је оно разбијено пре више од шест векова“, поручио је председник Републике Србије.

Сачувајмо све што можемо и све што морамо да сачувамо и да полако, сигурним корацима идемо напред у сигурнију и бољу будућност, и то је поручио председник Републике Србије.

Представници цркве и председник се ова два дана нису састали на Косову и Метохији.

Петропавловска црква у Новом Пазару

Литургију у Новом Пазару на Дан свих српских светитеља служиле су владике Јустин Жички, Јоаникије Будимљанско-никшићки и Теодосије Рашко-призренски уз саслужење свештенства и монаштва из више Епархија. Након Св. Литургије у оквиру традиционалног Светопетровског и дежевског сабора одржан је и пригодан културно-уметнички програм.

(Коссев, 9. 9. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар