Вучић и Тачи: Тражимо подршку за историјски договор

На питање организатора Вучићу да ли ће признати Косово на крају бриселског процеса, Вучић је одговорио да „то није помињао, као ни поделу, јер је процес преговора у току“, додајући да не жели да говори о детаљима преговарачког процеса

Александер Ван дер Белен, Александар Вучић, Хашим Тачи и Борут Пахор на Европском форуму у Алпбаху у Аустрији (Фото: Getty Images)

Председници Србије и Косова, Александар Вучић и Хашим Тачи, истакли су на Европском форуму у Алпбаху у Аустрији, да је споразум између Србије и Косова кључан за стабилност у читавом региону, и да траже подршку за постизање договора.

Двојица лидера Косова и Србије заједно су учествовали у дискусији на тему „Нове перспективе проширења Европске уније“.

Председник Косова Хашим Тачи казао је да је Косово одлучно да постигне правно-обавезујући споразум са Србијом, те да се истражује свака могућа опција за то, укључујући и корекцију границе.

„Време да се то уради, јер сада и имамо могућности. Није ни мало лако, врло је тешко. Зато морају сви да буду иза тога, потребна нам је подршка свих. Није то само питање унутрашњег консензуса, већ нам је потребна подршка свих оних који желе да виде Западни Балкан у ЕУ“.

„Желећи да то постигнемо, радимо тешко на томе. Зато смо одлучили да истражимо сваку могућу опцију. Водимо разговоре пет-шест година са Александром и сада смо одлучили да истражимо сваку опцију, а из моје перспективе, и корекцију границе како би реализовали напоре да постигнемо договор“.

Тачи: Нико не треба да се плаши споразума

„Државе нашег региона, ЕУ државе и остале земље света не треба да се супротставе или плаше потенцијалног споразума Косова и Србије, чак и ако такав споразум предвиђа корекцију границе. Гарантујем да потенцијални споразум Косова и Србије под тим сценаријом неће бити на основу етничких линија. Косово ће остати мултиетничко друштво и наставиће да поштује права заједница, а исто треба да важи и за Србију, зато што ће мировни споразум и узајамно признање позитивно утицати на регион и шире“, рекао је председник Косова додајући да ће „потенцијални мировни споразум бити један од највећих допринос у реализацији ЕУ агенде за проширење на Западни Балкан“.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ако ће се постигне договор између Косова и Србије, то ће бити веома значајно за Балкан, и „нешто о чему нисмо могли ни да сањамо“.

На дискусији „Нове перспективе на тему проширења Европске уније“ Вучић је додао да се врше напори да се нешто уради „за наше народе“.

„За Србе и Албанце, јер о њима се ради. Ми треба да живимо заједно“, казао је Вучић.

Он је, међутим, додао како сви више брину од Срба и Албанаца.

„Више гласова чујем из Британије него што долази од нас. Питам где су границе? Јер ми га (Косово) сматрамо делом Србије, а они независном државом. Где су границе? Пола света каже да је Косово независно, пола да није“, истакао је Вучић.

Вучић: Представљају ме као издајника

Он је додао је како је у Србији под снажним притиском, да га представљају као издајника који жели да да Косово.

„Ви ме посматрате као заговорника Велике Србије. Само покушавам да утичем колико могу да се одржи мир и стабилност у региону. И сада, када смо коначно кренули да радимо, питају нас – шта то радите? Радимо на будућности Срба и Албанаца“, казао је он.

„Да ли мислите да је Хашим одушевљен што седи поред мене на овом панелу? Или да сам ја био одушевљен? Не! Да ли му се ја допадам? Не. Ни он се мени уопште не допада. Можете да се смејете сад томе што сам рекао, али нас двојица морамо да разговарамо и да тражимо решење које неће трајати две године или 20 година, него 200 година. И, ако успемо да постигнемо договор, то ће бити само ако добијемо подршку ЕУ. Без тога, никада нећемо постићи договор“.

„Ако успемо да постигнемо договор, то ће бити нешто веома значајно за Балкан, нешто о чему нисмо могли да сањамо“, закључио је Вучић.

Комесар за проширење Јоханес Хан током панела је казао да не треба искључити ни једно решење.

„Циљ је стабилност и решење не би требало да изазове нова питања. Не би било мудро да ми (ЕУ) нагињемо ка неком решењу. Треба прво да се постигне договор“, казао је Хан.

Тачи је такође током панела рекао да је време да се пише нова историја, те и без обзира што се он и Вучић међусобно не воле, имају обавезу да седну за сто и разговарају како би се покушало да се постигне мировни споразум.

„На каквој смо позицији сада, имамо замрзнути конфликт. Уместо да блокирамо једни друге, требамо да посредујемо једне друге на путу ка ЕУ“, истакао је Тачи.

„Нико не треба да се плаши мировних преговора Косова и Србије. Треба нам подршка ЕУ и САД“, нагласио је он.

Хан: Историјски тренутак

На питање организатора Вучићу да ли ће признати Косово на крају бриселског процеса, Вучић је одговорио да „то није помињао, као ни поделу, јер је процес преговора у току“, додајући да не жели да говори о детаљима преговарачког процеса.

Хан и аустријски председник Ван дер Белен казали су да се на форуму десио историјски тренутак с обзиром на оно што су панелисти рекли.

Вучић је, пред отварање „Политичких разговора“ Европског форума, где заједно са Тачијем учествовао у дискусији „Нове перспективе на тему проширења Европске уније“, изјавио да ће разговарати са председником Косова као и са многим међународним партнерима, укључујући и тему решавање питања Косова.

„То је тешка тачка и сасвим је извесно да ће то бити једна од кључних тема разговора и са Себастијаном Курцом, Јоханесом Ханом, председником Аустрије Ван дер Беленом, па и са Тачијем, уз представнике ЕУ. Не очекујем ништа лако, ништа једноставно. Али, да видимо да ли можемо да се приближимо нечему или смо и даље подједнако удаљени као што смо и били до сада“, рекао је Вучић.

На Европском форуму, у аустријском Алпбаху, окупило се више хиљада учесника и званица, али и шефова држава.

Вучић и Тачи заједно су били на Форуму у Алпбаху свега две недеље уочи наредне рунде бриселског дијалога, која је заказана за 7. септембар а који улази у интензивну фазу која би требало да се оконча постизањем споразума о свеобухватној нормализацији односа између Београда и Приштине.

Такође, председници Србије и Косова се састају у Алпбаху у тренутку у коме се интензивно говори о решењу које би могло обухватати, како су наводили званичници, поделу, разграничење или корекцију границе.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Радио Слободна Европа, 25. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. И док ратни (и послератни) злочинац и терориста навелико износи своје намере, овај му полубрат мули и све нешто округло па на ћоше изјављује.

Оставите коментар