Џејмс Хупер: Столица у УН предуслов споразума Србије и Косова

Веома је ризично за Косово да иде ка будућности са суседом као што је непријатељска Србија, каже бивши амерички дипломата

Џејмс Хупер (Извор: Нови стандард)

Бивши амерички дипломата и стручњак за Балкан Џејмс Хупер (James Hooper) сматра да би коначан споразум Косова и Србије требао да, у позитивном смислу, промени однос Косова са САД и ЕУ. У интервјуу за Радио Слободна Европа он наводи да је регулисање односа Косова и Србије важно за стабилност региона, али да у то треба да се укључи и међународна заједница.

Хупер међутим наглашава да САД данас нису оне Сједињене Државе које су биле крајем ’90-их година.

Он додаје да уколико Косово не добије столицу у УН-у на основу коначног бриселског споразума, мале су шансе за постизањем споразума. Такође, наглашава да косовски председник Хашим Тачи треба добро да утврди да ли Србија може да спречи деструктивну улогу Русије на Балкану.

Председници Косова и Србије Хашим Тачи и Александар Вучић су, и поред сумњи да ли за то имају мандат или не, говорили о идеји о промени границе. Њихов назив за то се разликује, за једног то је „корекција границе“, за другог „разграничење“, али у принципу обојица говоре о промени граница. Колико су данас такве идеје опасне?

– Желео бих да упозорим да народ Косова треба да гледа на ово из перспективе тако да ове разговоре процене „хладне главе“, јаким али контролисаним нервима и без емоција. Мислим да је јако важно да сачекамо резултате ових разговора. Ево зашто.

Док је ово пројектовано као расправа о границама, било да се ради о делимитацији, корекцији или подели, оно што заиста јесте то је расправа о споразуму који би требало да промени однос Косова са САД и Европом, и то у позитивном смислу, да побољша односе. Не ради се само о односима Косова и Србије. Према томе, заиста желим да пошаљем поруку да народ Косова треба опрезно да размисли о томе, јер се ради о будућим односима са САД и Европом.

Многи кажу да се граница између Косова и Србије не може променити а без утицаја на БиХ и Македонију. Какав ризик заправо постоји од тога?

– Мислим да постоји широк ризик да ће промена границе између Косова и Србије моћи да утиче на Босну и Македонију, и зато је тако важно да се на ово питање гледа из једне шире перспективе. Међународна заједница треба да буде укључена. Веома је важно да међународна заједница покаже посвећеност резултату, томе о чему ће се постићи договор. Можда договора и неће бити, или договор ће бити нешто мање од онога око чега људи брину. Али, за стабилност региона веома је важно да међународна заједница на ово питање гледа из шире перспективе. Европска унија и Сједињене Америчке Државе требају да гледају на ове разговоре као на рестабилизацију Балкана. Ситуација у Босни није стабилна у више аспеката, и увек постоји забринутост око Македоније. Међународна заједница треба да буде део стабилизације региона и ка томе, делимично, иду ови разговори, на индиректан начин. То такође треба да представља забринутост косовском руководству, током ових разговора и преговора.

Лондон и Берлин су јасно нагласили да су против било каквог померања границе, Вашингтон је пак имао нешто мекшу позицију, позивајући обе стране на флексибилност и креативност. Како гледате на то?

– Мислим да Вашингтон сигурно има другачији поглед на ово питање од Берлина и Лондона. Зато народ Косова треба добро да схвати да Сједињене Државе данас нису Сједињене Државе из 1998. – 1999. или 2000. Ситуација се променила. Колико видим, то указује на потешкоће да Косово буде мала држава у нестабилном региону. Ових дана је веома ризично за Косово да иде ка будућности са суседом као што је непријатељска Србија. Ублажавање тог непријатељства Србије је важно за Косово.

Запамтите да је пут којим је кренуло Косово у региону испуњен рупама. Према томе, Косову је увек потребан добар возач. А сада се поставља питање да ли ће народ Косова да верује свом руководству. Када је у питању Тачи, знам да је било критика на локалном нивоу, али мислим да је он народу Косова пружио добро руководство у међународним питањима, према томе народ Косова треба то да има на уму.

Искрено, идеја о размени територије, разграничењу, или чак о корекцији границе није нешто ново и о томе већ неко време говоре законодавци, страни и домаћи, различити аналитичари. Оно што је ново јесте да о томе говоре највиши званичници обе државе. Зашто сада?

– Један од разлога зашто су људи забринути јесте зато што је регион постепено склизнуо у нестабилност. Други разлог забринутости, од онога што сам чуо, јесте да госпођа Могерини завршава мандат следеће године, и неки су рекли да она жели да се постигне споразум, који може да сматра својим трофејом. Амбиције људи у међународној заједници могу да утичу на појединце који се баве овим питањем, и могу да утичу на правац којим разговори иду. Према томе, народ Косова а посебно господин Тачи треба да буде посебно опрезан у том аспекту, зато што ту можда и постоји истина да Могерини жели да се памти као успешна висока представница.

Оно што је за мене ризично јесте да особа која постиже успех док одлази, односно постизање споразума са неким ко одлази је тешко, зато што је потребно да у овом случају Могерини осигура да ће се нови односи спровести онако како су договорени. Уколико се то постигне пре њеног одласка, онда каквог ће утицаја она имати у будућности? Председник Тачи треба да се увери да уколико буде било потписивања споразума у којем је укључена и Могерини, исто треба да подразумева да ће споразум подржати немачка канцеларка или остали које ће бити ту дуже од Могерини. То треба да буде тако како би Тачи имао коме да се обрати у случају да се један евентуални споразум не спроведе.

Зашто би Вучић и Тачи толико ризиковали? Оба председника делују да су „усамљени“, унутар и ван земље, у овом њиховом заједничком подухвату.

– Они виде да Балкан не може да буде миран, ситуација је динамична. Они су схватили да не могу да се надају мирној ситуацији. Желим да кажем да не може да се очува статус кво тако што се ништа не чини. Ово је динамична ситуација и једини начин да се постигне стабилност у региону је да се иде напред.

То може да се постигне односима између Косова и Србије и анализирајући уколико може да се створи неки процес који би унапредио ствари. На Косову ће анализирати шта ће бити са Заједницом општина са српском већином, који се део њихове историјске територије треба предати и како ће то све утицати. Свака страна жели да постигне максималне амбиције, а да не да ништа. То је рецепт за нестабилност и повратак насиља региону у будућности. Једна страна то треба да превазиђе. Однос Косова и Србије је најважнији у региону. Не знам какав ће да буде коначан резултат, чак не мислим да то знају ни сами Тачи и Вучић, тако да желе да тестирају посвећеност САД и Европе. Али, мислим да је важно да се на то не гледа као на сметњу. Оно што бих ја ставио у први план, пре Босне и Македоније, је то да ли ће Косово да се учлани у Уједињене нације. Уколико Косово, на основу споразума, не буде део овог тела, онда мислим да постоје мале шансе да се постигне неки споразум.

Оно што се крије у позадини је Русија, која ће вероватно сваку поделу на Балкану искористити као потврду својих тврдњи у Украјини (Крим), Молдавији (Транснистрија) и у вези распада грузијског региона Абхазије, Јужне Осетије. Другим речима, хоће ли пример Косова и Србије, у случају размене територије, служити као преседан Москви за територијални апетит?

– Добро питање, и имам сумње да је то оно што Москва жели да добије из овог процеса. Они ће покушати да добију нешто од САД у овим разговорима, и надам се да ће САД одбити да се са тиме сложе. То је оно што Тачи треба да види и утврди током ових разговора. Он треба да утврди да ли Србија може да спречи Русију и њену деструктивну и реметилачку улогу, као део споразума Косова и Србије. Уколико Србија то не може или не жели да уради, а што заправо треба да буде кључна тачка у дијалогу између Тачија и Вучића, онда можемо да изгубимо шансу да постигнемо споразум са Србијом. Србија треба да покаже да је способна да ограничи капацитете Русије који теже да дестабилизују Балкан и ситуацију између Србије и Косова.

Аутор Арбана Видишићи

Извор РСЕ, 22. август 2018.

(Нови стандард, 22. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар