Вучић именовао Верана Матића за свог специјалног изасланика за решавање питања несталих са Хрватском

Матић је у писаној изјави навео да му је част што ћу бити у прилици да допринесе решавању тако значајних питања за породице несталих и успостављање услова за нормализацију односа између Србије и Хрватске

Веран Матић (Фото: Медија центар)

Председник Србије Александар Вучић именовао је Верана Матића за свог специјалног изасланика за решавање питања несталих са Хрватском, саопштено је из кабинета српског председника. Као специјални изасланик председника Србије, Матић ће сарађивати с посебним саветником хрватске председнице за питања несталих, градоначелником Осијека Ивицом Вркићем.

Вучић је недавно на састанку с Вркићем рекао да је решавање питања несталих најважније цивилизацијско и хуманитарно питање за Србе и Хрвате и да државни органи Србије чине све ради проналажења несталих и расветљавања њихових судбина.

У саопштењу се подсећа да у Декларацији о унапређењу односа и решавању отворених питања Србије и Хрватске коју су 20. јуна 2016. године у Суботици потписали српски председник Александар Вучић, тада као председник Владе, и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, речено је да су обе државе сагласне да је потрага за несталим лицима приоритетно хуманитарно питање и да ће уложити искрене и максималне напоре у тражењу несталих лица.

Матић је у писаној изјави навео да му је част што ћу бити у прилици да допринесе решавању тако значајних питања за породице несталих и успостављање услова за нормализацију односа између Србије и Хрватске.

„Породице чији су најдражи нестали пре готово тридесет година морају да добију информације о њиховој судбини, без обзира којем народу они припадају и коју су улогу имали током ратних збивања. Питање несталих је првенствено хуманитарно и цивилизацијско питање. Оно је такође важно и за суочавање са прошлошћу, као и за демократизацију друштва, владавину права и европске интеграције”, поручио је Матић.

Додао је и да му је драго што ће на овом важном задатку сарађивати са Вркићем, и да ће настојати да деполитизују процес потраге за несталим лицима, и да помогну да интензитет активности свих страна буде највећи могући, у континуитету и без обзира на дневно политичке односе.

„Циљ нам је да допринесемо да се ефикасније примењују сви потписани споразуми и протоколи, помогнемо да сарадња између институција које се баве питањем несталих буде ефикаснија и унутар Србије и Хрватске, као и да се унапреде капацитети институција у чијим је надлежностима потрага за несталима”, истакао је Матић.

Поред ослањања на комуникацију са грађанима који би могли да имају корисне информације о судбини несталих, удружења која имају најбољу документацију, невладиних организација које се специјализовано баве суочавањем са прошлошћу, Матић додаје да ће настојати да се отворе и архиве, значајне за цео овај процес, утврђивање судбине несталих и места страдања.

„Ангажман специјалног изасланика не схватамо као замену за институције, већ као допуну њиховим досадашњим напорима и активностима, са добром вољом да се успоставе неопходни мостови унутар институција наше две земље, невладиног сектора и удружења несталих унутар Србије и Хрватске. Ово није професионални ангажман и обављаћемо га без надокнаде, и било каквих привилегија”, објаснио је Матић.

Истиче и да очекује да све стране приступе решавању проблема несталих са истим уверењима, без било каквих условљавања.

Опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 10. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. Ovo je S*anje stvari ili stvarno stanje stvari? Zbog tekućeg stanja stvari sve teže je pisati za S*anje stvari. Ili režimlije pretpostavljaju šta bi S*anje moglo da objavi pa to brže bolje (u)rade da ne budu provaljeni.

    Kako god #zloinaopako

  2. Боље ставити вампира за ноћног чувара у заводу за трансфузију крви него Верану Матићу поверити задатак од националног значаја. Но јасно је, овај је ту и постављен да начини неку штету. На примедбу да се наштетити додатно не може, јер Срби побијени од неоусташа одавно нису међу живима на земљи, ваља приметити да је основни смисао овог потеза врховног београдског потурице у још једном чину изругивања над страдањем нашег и некад његовог народа.

  3. Откриће најскоре, овај керан млатић, да се Србље нестало намерно крије да би усташе крвницима начинило… И то су, та Србска ђубрад што се жмурке играју и срећу кваре усташама, керану и ******* вучићу, потомци онијех зликоваца Срба који побише Јевреје у Другоме Великоме Рату… Керан је увек био средње име истине и части…

  4. Веран, витез легије части. Занимљиво је да су Французи, желећи ваљда да нас што више понизе, делили Легију части и шаком и капом највећој антисрпској олоши. Почев од Велмарке, до овог несрећника са женским именом коме је додато слово.
    Највише чуди како је Кустурица пристао (није имао довољно, ни снаге ни мудрости, а ни разборитости..), да се сврста у исти ред са овим башибозлуком кога су китили легијом части, као што је Броз некад китио и курту и мурту партизанском споменицом.

Оставите коментар