Протојереј Андреј Ткачов: Петар и Февронија

Далек је XIII век у којем су живели Давид и Ефросинија. Али је близу Муром, где почивају њихове мошти. Близу је и Господ свима онима који Га призивају у истини

Св. Петар и Февронија (у монаштву Давид и Ефросинија)


За шта ратује Америка? – За пун резервоар горива и за долар као светску резервну валуту.

За шта ратује Европа? – За то да Џон има право да легне у Мајклов кревет и да се назива његовом женом. И још за право рибице из акваријума да не буде испечена.

За шта ратује радикални ислам? – За победу шеријатске државе на целој земаљској кугли.

А Русија? Да ли она ратује или не? Ако ратује, за шта? Ратује, будите сигурни. Али без касетних бомби и хемијског оружја. Она ратује за породицу, брак и верност. Нису то некакви пуни резервоари, акваријумске рибице, па чак ни шеријaтске држава. То је нешто боље.

Рат увек има идејну основу. Светска хегемонија, победа неких идеја, финансијска глобална власт и др. А Русија је у последње време приметила да се човечанству измиче тле под ногама. Другим речима – нестаје породица. Вековима су живели деда и баба, унуци и унуке, мама и тата, браћа и сестре. И одједном се појавила перспектива по којој нема више никог. Само неки чудни ликови који су изгубили и остатке памети због полне презасићености. Односно, живот је на измаку. Врло рукотворан, па чак и оргазмичан крај света. И Русија се залаже за то да се живот настави. То се не може учинити ни на који други начин осим залагањем „за“ очување класичне породице.

У овом рату ни у кога не треба пуцати. Русија то ни не жели. На питање: „Да ли Руси желе рат?“ одговор је исти. Не желе. Дакле, ратују литургијски. Објављују празник, заказују окупљање, узносе молитве, држе проповеди. Плод таквог рата је већи него од обичног рата. Добро би било кад би се у рат укључили и мобилисали обични грађани и грађанке, како не би били само потрошачи празничних задовољстава, већ и свесни учесници у прослави.

О чему се ради? О томе да се породица, као ваздух, не примећује и не оцењује по заслузи док постоји. А ако је нема, нестаје монаштво и свештенство, суши се њива живота и човек више нема разлога за постојање. Изумиру уметности, закржљавају науке. Само трговина дрогом цвета. Дакле, треба опевати земљу онако како она то заслужује. Треба обратити пажњу на њу.

Најбоља ствар је угледати се на оне који су достојни да буду узор. То су свеци. Истина, овде постоји једна зачкољица. Већина наших светаца су монаси. А монаси, обуздавајући тело и борећи се за његов преображај, нису превише склони да хвале живот по телу. Ипак, нашли су се они који су умрли у монаштву, али су живели и у супружништву; они који су спојили те две ствари; и једно су учинили, а ни друго нису заборавили. То су Петар и Февронија.

У монаштву су Давид и Ефросинија. Као што су Владимир и Олга у Крштењу – Василије и Јелена. Али, ко се још тога сећа? Петар и Февронија су ступили у брак упркос класној неравноправности. Ова ствар је и данас актуелна, пошто сиромашни и богати увек личе на рибе и птице. Једне живе у води, друге лете у ваздуху. Птице једу рибе, а рибе не једу птице. А такви су односи између богатих и сиромашних. Брак између њих је исто толико успешан као између караша и роде. Међутим, у случају Петра и Февроније био је успешан. Као код Исаије: лав је легао поред јарета. Значи, благодат побеђује, благодат мења природу и слама вековне баријере. Ако је данас богаташ заволео обичну девојку или богата дама обичног човека, да би избегли будуће скоро неизбежне проблеме треба да призивају у помоћ Петра и Февронију. Помоћи ће.

Петар је избегавао Февронију, а она га је и желела и тражила. Напокон га је нашла. И овде је у питању закон: муж је жени потребан као ваздух, као оправдање живота. Жена је мужу мање потребна. Потребна му је, али мање. „Идеш ли код жене? – питао је Ниче. – Понеси прут.“ Таква је мудрост Нормана. Очигледно, данас је на снази друга страна медаље, па жене, обучене у кожу, туку бивше викинге прутом. Нека би Русија била слободна од овог безумља! Код нас ни муж не може без жене, ни жена без мужа. Али, Февронија се борила за супруга, а он је био тврдоглав (читај житије). Тако и данас жене војују за мужеве који пију, чекају повратак блудних мужева у породицу. Нека им света Февронија свима помогне својом молитвом.

Живот је леп, али треба умирати. И будући живот обећава да ће бити лепши од садашњег. Због лепоте будућих добара људи су од давнина примали монашки чин. Идеални супружници живот завршавају идеално – у монаштву. Умиру истог дана. Живети срећно и умрети истог дана – зар то није идеал? А не умрети, већ вечно живети у Богу – зар то није још виши идеал? Нашим слављеницима је то дато, даровано им је, јер су достојни.

Шта је хришћански брак? То је живот двеју душа у једном телу (плот једина). У таквом животу се људи не крију од Господа, већ колико је могуће, живе пред Његовим Лицем. Они су заједно – и пред Богом. Ето шта је земаљски брак. А кад пређу у вечни живот, из земаљског у небеско, биће пред Богом. Али и заједно. На земљи су заједно, али пред Богом. А у вечности – пред Богом, али заједно. Такви су Петар и Февронија. И такав је Промисао Бога да су људи који су имали власт зачули шапат Духа у својој души и родили су празник. Празник као указивање на смисао. Празник као брану против прљавих вода распојасаности и озакоњеног разврата. Празник као покушај да се будућим генерацијама да перспектива живота, правог живота, а не скотског и демонског.

На дан празника, православци, идите у храм. Идите, држећи се за руке: женик и невеста, муж и жена, родитељи и деца. Благодарите Богу за чудо породичног живота које вам је даровано. Молите се за своју децу да њихов будући брак буде једини у срећан. Помињите оне који су вас родили: очеве, мајке, деке и баке. Градите кроз молитву и сећање живе везе с онима који су живели пре вас и који ће живети после вас. У овом испреплетеном јединству народ постаје непобедив и целовит. Стара Русија улази у данашњи дан како би га укрепила и осветила. Будућност се наговештава данас и ова будућност ће бити благодарна данашњем дану због тога што нисмо пристали само на јурњаву за профитом и задовољствима, већ смо потражили и пронашли прави смисао живота.

Далек је XIII век у којем су живели Давид и Ефросинија. Али је близу Муром, где почивају њихове мошти. Близу је и Господ свима онима који Га призивају у истини. Призовимо, православци, Господа у ове дане и помолимо се, како за своју породицу, тако и за сваку хришћанску породицу. То је наш рат, и победа у њему је победа живота над смрћу, победа Едема над Содомом.

Са руског Марина Тодић

Опрема: Стање ствари

(Православие.ру, 8. 7. 2018)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , ,

1 reply

 1. Епископ будимски Данило каже:
  ПОРОДИЦА ЈЕ “ЦРКВА У МАЛОМ“, где је муж –
  “ПАТРИЈАРХ“, жена – “ВЛАДИКА“,
  а деца – “ПАРОХИЈАНИ“

  Породица – ДОМАЋА ЦРКВА – почетак и крај живота
  заједнице

  У књизи “Поуке Божанствене Љубави“ /Београд, 2001./,
  Старац Пајсије Светогорац каже:
  “Једина животна вредност је породица. Кад пропадне
  породица, пропашће и свет… Кад пропадне породица,
  пропашће све: и свештенство и монаштво. “
  /тачка, став 12., стр. 178/
  “Лако је родити дете, ли га је тешко васпитати.“
  /тачка , став 14., стр 178/
  “Држава се често од орла. каква би требало да буде,
  претвара у врану која кида своје грађане. На речима је
  спремна да умре њих, док у ствар-ности ништа не чини.“
  /тачка, став 15. , стр. 178/
  Да комунисти нису против Бога ја бих се сложио са њима.
  Лепо је да њиве и фабрике припадају свима, а не да неко
  нема ништа а други да се разбацују.“
  “Ако се материјална добра не буду делила по јеванђељу
  на крају ће се делити ножем“. /тачка, став 86., стр. 212/
  И: “ДРЖАВА ЈЕ ПРОШИРЕНА ПОРОДИЦА!“
  Породица је за све “одговорна“, а немоћна да било шта
  промени!
  Породица ни од куда нема помоћи, и упућена је на саму
  себе.
  Помоћ породици се углавном даје у виду савета и
  добрих намера, али стварна помоћ изостаје.
  Када су држави потрбена средстава, држава лепо
  распише зајам и враћа дуг кад може и колико може
  /ради репрограм/.
  А, када се породица задужи, породици кредитори
  продају у бесцење некретнину и породица остаје на
  улици, без средства за живот.
  Када су средства потрбена разноразним удружењима и
  организацијама, траже се и налазе донатори и спонзори.
  Иста је ситуација и са Црквом: када су Цркви потрбна
  средства, она тражи и налази мале и велике добротворе
  и ктиторе.
  Родитељи деце раде у све робовскијим условима рада –
  од СВАНУЋА ДО СМРКНУЋА / по “флексибилном“
  радном времену – од 10 и више сати дневно/ па се са
  децом ретко виђају, а камоли да имају времена да их и
  васпитавају, на начин како се то сугерише и очекује.
  Деца су ускраћена за свакодневно виђање и контакт са
  родитељима, ускрађена су за родитељску љубав, а
  помањкање родитељске љубави jе узрок свему овоме о
  чему се говори у наслову теме.
  Немање времена “да се има времена“ не одређује
  појединац или породица, већ друштвени систем који гази
  и меље – појединца и породицу.

  У актуелном систему вредности, уопште узев, важи
  правило:
  “Човек је човеку вук“, за шест дана док завршава све
  своје послове, а седмог дана, када је у храму, цркви –
  “Човек човеку је ближњи, брат у Христу Исусу“!
  Тај парадокс носи у себи актуелни друштвени систем,
  заснован на експлоатацији и израбљивању – “ЧОВЕК
  ЈЕ ЧОВЕКУ ВУК“ и “ЧОВЕК ЈЕ ЧОВЕКУ БЛИЖЊИ,
  БРАТ У ИСУСУ ХРИСТУ’ – са којим породица живи и не
  може сама да се носи, због чега се све више и више
  урушава.

  А шта да се каже на;

  ‘ВИДОВДАН. ОРГ.
  Инфо

  Родитељима у Србији одузето 5.668 деце за пет година
  15. јула 2018.

  Инфо

  Др Зоран Чворовић: Одузимање деце и тајна безакоња

  16. јула 2018.

  Инфо

  КАКО ЈЕ СРБИЈА ДОТАКЛА ДНО: Највиши трошкови
  живота, а најнижи животни стандард

  15. јула 2018.“ ?

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s