Бошко Мијатовић: Застој на Косову

Родољубива опозиција у Србији тражи да се прекину преговори и сукоб замрзне, односно решење остави за боља времена. Парадоксално је да им достизање овог циља може обезбедити само Аљбин Курти, а не Вучић

Бошко Мијатовић (Фото: Медија центар)

Око Косова тренутно влада застој, не због Вучићеве борбености, како сугеришу режимски медији, већ због сукоба међу Албанцима да ли Србима дати макар минималну заједницу српских општина или не.

Оквирни договор је, верујем, одавно прихваћен од стране председника Вучића, представника ЕУ и Хашима Тачија: Србија ће потписати „свеобухватан правно обавезујући споразум“ (како тражи ЕУ) којим ће дати пуну независност Косову, укључујући и чланство у Уједињеним нацијама. Једино не би било изричито поменуто признање независности, како би се Вучићу олакшала медијска одбрана овог споразума: моћи ће да каже да Србија НИЈЕ признала Косово.

Албанци би требало, као свој прилог историјском договору, да одобре оно што су већ давно потписали: заједницу српских општина (ЗСО). До сада је нису оперативно дали да би имали шта да наводно „жртвују“ када дође тренутак. Овим би омогућили Вучићу да се хвали како је изборио високу аутономију за Србе и тиме их заштитио од албанске мајоризације и евентуалних зулума. Причаће како ће српска деца на Косову сада моћи мирно да спавају и сличне пропагандне флоскуле.

Та ЗСО свакако не би донела широку аутономију српским општинама: у  косовском систему општине имају мала права, тако да ЗСО не би имала надлежности које се сматрају државним атрибутима (полиција, судство, порези итд), већ ће бити углавном номинална, без важнијих надлежности. Својевремено је албански став чак био да ЗСО не треба да има ни скупштину, ни неки извршни орган, већ да буде практично место размене мишљења и искустава између представника општина.

И тако, требало би да се Србија дефинитивно одрекне свих права на Косово, а да добије само неважну ЗСО, без икаквих озбиљних надлежности. Вучић је свакако спреман на ову „трампу“ како би се реализовала његова трговина са ЕУ и САД: ви мени власт, ја вама Косово.

И све је лепо договорено, кад’ види враже! Аљбин Курти не да Србима ни ЗСО. А он замало да добије последње изборе са својом радикално националистичком странком. И сада се Тачи, ЕУ и други муче да врате албанску страну на пут старог договора, али им тешко иде.

Курти види да Албанци имају добре карте у рукама: имају пуну подршку САД и других западних сила, контролу над целим Косовом после укидања српских институција од стране Србије, функционишу у међународном саобраћају готово као независна држава после учлањавања у ММФ, Светску банку, Међународни олимпијски комитет уз сагласност Србије и, можда најважније, Србија је талац косовских управљача, јер јој је потребан договор са њима да би се задовољио услов ЕУ за придруживање Србије о решеним свим спорним питањима са суседима. Зато Курти тражи све.

Али, Србија има у руци једну карту коју Курти потцењује, а Вучић лоше користи: она признаје или не признаје независност Косова. Међународни фактори то савршено добро схватају и зато ломе Албанце како би косовски проблем коначно био решен, посебно имајући у виду Вучићеву кооперативност и минималне захтеве са његове стране.

Уопште, током свих ових година Србија је врло кооперативна, а једини „отпор“ који је пружала тицао се рокова, односно одуговлачења. Нисмо чули да постоји нека озбиљна црвена линија преко које се неће прећи (шта би с толико рекламираним Вучићевом планом?), не види се одлучност српских преговарача у борби за државне интересе већ поданички однос са Могеринијевом.  Као да се ради о ситном трговинском питању, а не о целој покрајини.

Да се у последњој деценији тврђе преговарало, шансе за повољније решење биле би веће. На пример, уместо ЗСО можда би се могле добити северне општине. Или повољније решење за ЗСО. Или више пара, било шта. Овако ће Србија остати и без покрајине и без било каквог другог добитка. Једино ће нам остати Вучић.

Родољубива опозиција у Србији тражи да се прекину преговори и сукоб замрзне, односно решење остави за боља времена. Парадоксално је да им достизање овог циља може обезбедити само Аљбин Курти, а не Вучић.

Опрема: Стање ствари

(НИН/Србија и свет, 12. 7. 2018)Категорије:Преносимо

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s