Марко Гашић: Русофобија стварност, Косово родило Крим

Крим се отцепио од нелегалне владе у Кијеву, у земљи у којој, практично, није постојао Устав и у којој је вођена ултранационалистичка кампања против Руса на Криму. У случају Косова ви сте 2008. године имали легалну владу у земљи која је имала све одлике државе, рекао је Марко Гашић

Семјуел Грин и Марко Гашић

(Britić – The British Serb magazine, 8. 6. 2018)

Енглеска телевизијска кућа „Скај њуз“ позвала је Мaрка Гашића, енглеског коментатора српског порекла, да учествује у дебати о томе да ли Запад води кампању русофобије или – да се употреби згодан израз – „грубо одговара на понашање медведа“.

У расправи емитованој 1. априла, поред г, Гашића, учествовао је и Семјуел Грин из Руског института Краљевског колеџа.

Грин је јасно нагласио да не верује у русофобију, тврдећи како израз сам по себи изазива забуну, јер се ствара утисак као да је такво понашање карактеристично за стање психе на Западу. Уместо русофобије, Запад само следи трагове доказаних руских непријатељских испада.

Марко Гашић је приметио да је све састојало од позивања на измишљене изјаве измишљених сведока, о којима Русија уопште није имала прилике да се изјасни. Замољен за мишљење о руској интервенцији на Криму, г. Гашић је најпре упоредио случај Крима са случајем Косова и Метохије. „Крим се отцепио од нелегалне владе у Кијеву, у земљи у којој, практично, није постојао Устав и у којој је вођена ултранационалистичка кампања против Руса на Криму. С друге стране, у случају Косова, ви сте 2008. године имали легалну владу у земљи која је имала све одлике државе.“

Затим је настављена расправа о Криму, а г. Грин је показао приличну нервозу, нарочито док је г. Гашић помињао улогу лидера Европске уније у време пуча у Кијеву, када је оборена легална влада Украјине.

Са енглеског посрбио: Војислав М. СтанојчићКатегорије:Посрбљено

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s