Александар Вучић: Надам се позиву за инаугурацију Путина, видећемо…

Можда добијем позив за дан-два, видећемо, још не знам. Да сачекамо још који дан да видимо да ли ће Србија добити званичан позив. Ми имамо одличне односе са Руском Федерацјом. Желимо да имамо још боље, рекао је Вучић

Председник Вучић на испраћају бициклиста (Фото: Танјуг)

Председник Александар Вучић изјавио је да досад није добио позивницу за инаугурацију руског председника Владимира Путина, али није искључио могућност да се то догоди.

„Можда добијем позив за дан-два, видећемо, још не знам. Да сачекамо још који дан да видимо да ли ће Србија добити званичан позив. Ми имамо одличне односе са Руском Федерацјом. Желимо да имамо још боље“, рекао је Вучић новинарима након сто је испратио бициклисте Србије и Турске који су кренули на руту Београд – Истанбул.

Приметио је, међутим, да је мало лидера у свету, изузев турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, који су, попут њега, имали толико састанака са Путином, те нагласио да је Србија независна земља.

„Независна после много година и у доношењу својих одлука. Да будете независни у свему томе потребна вам је много снажнија економија, потребно вам је много снажније руководство него што смо имали. Потребно вам је да издржите многе ствари у међународној арени које није једноставно издржати“, објаснио је.

За ту врсту поштовања, приметио је, треба показати и већу врсту одговорности и већи степен озбиљности, али и издржати многе ствари које иначе не бисте морали.

„Али, то је избор Србије. Избор Србије је њен пут ка ЕУ и њено пријатељство са Русијом, Кином и Турском и да никоме не дозволи да се у то меша. И да не уведе санкције Руској Федерацији. Избор Србије је да буде војно неутрална“, каже председник Србије.

Зато, додао је, Србија мора да јача и у војном смислу, а да ли су сви увек задовољни, прокоментарисао је, те закључио да су сви увек помало незадовољни.

Али, то је најбољи доказ да водимо најбољу политику у интересу Србије, рекао је Вучић, уз опаску да његов посао није да се било коме додворава, већ да проналази најбоље решење за наше грађане.

„Ја се и даље надам скорашњем позиву, а да ли ће га бити видећемо. Не могу да кажем да очекујем, надам се (Путиновом позиву). Ових дана ћемо имати потврду или негацију овог што сам рекао“, закључио је Вучић.

Инаугурација руског председника је 7. маја, а председник Србије је и раније овог месеца рекао да није добио позивницу, док су поједини медији у Србији пренели да је председник РС Милорад Додик позивницу добио, као и да су разлози због којих она не стиже у Београд – блиске везе председника Вучића с немачком кацеларком и нерешени статус руског хуманитарног центра у Нишу.

Вучић: Ми не можемо да кажемо – доста нам је, нећемо ништа

До компромиса о Косову тешко ће доћи, али ми морамо да се понашамо одговорно и не смемо на понашање Приштине, типа ’радите ви Срби шта хоћете, ми смо независни’, да узвраћамо да онда „нећемо ништа“, поручио је и данас председник Александар Вучић.

„Не, ми морамо да учествујемо у разговорима, да се боримо и да покушамо да дођемо до решења“, рекао је Вучић у разговору са новинарима.

„И не треба да се плашимо решења, јер сам ја видео страшан страх код свих наших људи, од било каквог решења. Најбоље да се никада ништа не реши, да бауљамо унапред, чекамо прилику за неки нови сукоб, из којег бисмо изашли тако што бисмо нестали, у сваком смислу, физичком, политичком, економском и сваком другом смислу“, истакао је Вучић.

Додао је да не може више те ствари да објашњава онима којима то није јасно и истакао да то није зато што су Албанци јаки, него што и данас против себе, „у смислу косовске независности, имамо Американце и многе друге моћне земље“, као што смо и некада имали.

„Хоће ли се то променити за пет-десет година? Тешко. Неко ће рећи да се ствари у свету мењају. Мењају се, већа је снага данас и Кине, Русије, Турске и многих других, али, да ли се нешто на терену битније променило, осим што је Срба мање свуда и у Београду“, навео је Вучић.

Додао је да ће зато Албанци на КиМ и даље да „гурају и траже највећи могући притисак на Србију како би се то решило“.

„Они сматрају да је то већ завршено, ми смо независна земља као Косово, а ви Срби радите шта хоћете“, казао је Вучић.

Зато неће ни формирати Заједницу српских општина, рекао је председник Србије.

Казао је да су они јуче на састанку Брдо-Бриони процес почели да говоре да су кренули са управљачким тимом и то тек да би испунили форму.

„Неће они то да раде, па то су рекли јуче и онај Енвер Хоџај и прекјуче Блерим Шлаља. Обојица су рекли да неће да формирају ЗСО, него тек да је ЗСО максимум онога што Срби могу да добију као коначно решење ако признају независност“, казао је Вучић у изјави новинарима.

Додао је да Албанци у Приштини не разумеју да је то њихова обавеза по Бриселском споразуму, у којем се, подсећа, нигде не спомиње независност, као ни УН.

„Нигде им се не помињу УН, иако је у првобитном нацрту то стајало, али ја нисам желео то да прихватим, онда су уследили притисци које нисмо желели да прихватимо, одолели смо им, и тога нема. Али они као да немају стварни текст, него нацрт, па сањају о неким стварима, али не желе да испуне своје обавезе и ја вам кажем унапред неће их испунити“, казао је председник.

Поновио је да јуче на састанку Брдо-Бриони упитао Хрватску и Босну и Херцеговину кога лажу да имају 4,4 милиона становника, односно 3,5 милиона, те кога Србија лаже да има 7,3 милиона становника.

„И сви знамо да је све то значајно мање и да је сваког дана све мање, само волимо да додамо по 400, 500.000 да бисмо изгледали јаче“, казао је Вучић.

Вучић: Нећемо у НАТО, нити друге савезе, водимо своју политику

Председник Србије поновио је данас да Србија нема никаквим аспирација за улазак у било какве војне савезе, па ни у НАТО, те да сматра да је политика коју данас водимо најбоља и најсигурнија за Србију.

Вучић је то рекао одговарајући на питања новинара у вези са представљеном Охридском групом за подршку Македонији на евоатлантском путу, коју чине бивши званичници и дипломате ЕУ и НАТО, и додао да им и не треба та група и да је довољно да се њихови грађани тако изјасне.

Биће значајних промена у војсци и полицији

Биће значајних промена у војсци и полицији, најавио је данас председник Александар Вучић, а о наследнику начелника Генералштаба каже да тренутно не размишља.

„Нисам ни знао да му истиче мандат, није ме војни кабинет упозорио“, рекао је председник новинарима на питање ко ће наследити актуелног начелника Генералштаба, којем мандат истиче у јуну, и додао да је „у сваком случају, оптерећен многим другим стварима, пре свега Косовом“.

Промена у Војсци ће, истакао је, свакако бити, и то значајних:

„Не може да се догоди да кад вам дође генерална инспекција у неку јединицу пола те јединице није ту. И то не зато што нешто раде, већ зато што знају да не могу да савладају одређене физичке и друге препреке. Шта онда да радимо с миг-овима и другим стварима“, упитао је.

Начелно остаје оцена, према председнику, да је у војсци иначе до сада већ доста тога поправљено, те да је Војска, како каже, свакако један од најбољих, ако не и најбољи систем у земљи.

Испраћај бициклиста пут Истанбула

Председник Србије Александар Вучић испратио је данас четворо бициклиста из Србије и Турске који су данас кренули на туру „Мост пријатељства“ од Стамбол капије у Београду до Београдске капије у Истанбулу и поручио да тај гест говори о све снажнијем ближем озбиљнијем повезивању Србије и Турске.

Фото: Танјуг

„Ово је диван знак и гест пријатељства“, рекао је Вучић новинарима на Калемегдану, одакле су по двоје бициклиста из Србије и Турске, Милица Ракић и Александар Мијатовић, Оузхан Ермиш и Мухамед Али Ууз, кренули у Истанбул поводом Вучићеве посете Турској 7. маја.

Он је Милици и Александру поручио да у овом тренутку не представљају само себе и свој бициклистички клуб или савез, већ Србију, све раднике који су у последњих неколико година добили посао у турским компанијама и све оне који ће у њиховим компанијама тек добити посао.

Вучић је истакао да ће за њих вожња трасом дугом 1.200 километара бити изазов и важно достигнуће, те да ће дневно прелазити око 130 километара и то не аутопутем, већ тешким путевима и пожелео им срећан пут.

Пробао је и баклаве, које су понуђене окупљенима.

Иначе, пут дуг 1.200 километара трајаће девет дана, а бициклисти ће дневно између 100 и 160 километара.

Пут ће прећи у девет етапа: Београд-Сребрно језеро, Сребрно језеро-Зајечар, Зајечар-Пирот, Пирот-Софија, Софија-Пазарџик, Пазарџик-Хасково, Хасково-Едирне, Едирне-Чорлу, Чорлу-Истамбул.

Спонзори овог својеврсног моста пријатељства између две престонице, што ће и писати на дресовима које ће бициклисти за ову прилику носити, су истанбулска општина Фатих и фабрика бицикала Салкано (Salcano).

Турски произвођач бицикала већ два пута је био спонзор турских репрезентативаца у бициклизму на Олимпијадама 2012. и 2016.

Вучић о односима с Хрватском: Нек се свађају с ким хоће, ми своје…

Има наде за побољшање односа са Хрватском и гледаћемо да бар нешто урадимо, иако не мислим да смо за било шта криви, изјавио је данас председник Вучић.„Има. Рекао сам већ оно што сви мисле… Смеју нам се сви у свету“, рекао је Вучић на питање новинара има ли наде за побољшање односа са Хрватском. Држава мора да штити своје достојанство, али, додаје, „све је постало помало бесмислено“.„Можда је боље да само ћутите и пустите их да раде шта хоће и то је то. Ако ништа, бар да не могу да нам говоре ’исти сте сви, нема разлике међу вама’. Нека се свађају са Словенцима и Црногорцима око границе, са Мађарима око Ине…Ми да се некако склонимо по страни“, рекао је Вучић.

(Танјуг/Политика, 28. 4. 2018)

 Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s