Никшић: Пројекција документарног филма „Пакао Независне Државе Хрватске“

У Никшићу је, у Духовном центру Преподобног Исаије од Оногошта, у суботу 23. децембра 2017, приказан документарни филм „Пакао Независне Државе Хрватске“.

Догађај су организовали Институт за српску културу из Никшића и Музеј жртава геноцида у Београду, у чијој продукцији је и снимљен овај документарац.

Филм је режирао Драган Ћирјанић, а сценариста је проф. др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида, који је присуствовао пројекцији у Никшићу. Он је, овом приликом, говорио о самом филму и активностима Музеја.

„Пакао Независне државе Хрватске“ садржи до сада непознате чињенице о злочину над Србима у Хрватској током Другог свјетског рата. Подијељен је у два дијела – први приказује историјат усташке идеологије и однос према српском народу, а други говори о судбини српске дјеце у усташким логорима и акцији Диане Будисављевић на њиховом спашавању.

Ђурић је подсјетио да је Музеј основан 1992. ради „трајног сјећања на жртве геноцида над Србима, прикупљања, обраде и коришћења података о њима и остваривању обавеза из Међународне конвенције о спрјечавању и кажњавању злочина геноцида. Музеј је био организатор и саорганизатор научних скупова (Београд, Њујорк, Бања Лука, Јерусалим), а њени представници су учествовали на бројним научним скуповима у Србији и иностранству.

Сарађују и размењују искуства са музејима, институцијама и појединцима како у земљи тако и у свету: Yad Vashem у Јерусалиму, Музеј холокауста у Вашингтону, Визенталов центар у Јерусалиму, SHOAH центар у Лос Анђелесу, Dokumentationsarchiv des Österreichischen Wiederstandes у Бечу, Документациони центар за прикупљање грађе о ратним сукобима 1991-1995. у Бања Луци, Документациони центри „Веритаса“ у Београду и Бања Луци, Музеј Републике Српске у Бања Луци, Хрватски институт за повијест у Загребу и други.

Најзначајнији пројекат ове институције јесте пројекат „Жртве рата 1941-1945“ (Ревизија Пописа „Жртве рата 1941-1945“ из 1964. године), чији циљ је поименично утврђивање жртава Другог светског рата са пуном идентификацијом, без обзира на националну, вјерску, етничку, идеолошку и војно-формацијску припадност.

Са благословом Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија и Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, у Никшићу је, у августу ове године, потписан Протокол о сарадњи између Института за српску културу из Никшића и Музеја жртава геноцида из Београда. Њихов први заједнички пројекат биће истраживање злочина над српским народом у Горњем Полимљу и Пиви о чему је др Ђурић говорио и након пројекције филма у Никшићу.

„Музеј ће, у жељи да покрије територију српског народа у некадашњој Југославији, заједно са Институтом за српску културу из Никшића радити научно-истраживачки пројекат утврђивања жртава злочина почињеним над српским народом у Пиви и Горњем Полимљу 1943. односно 1944“, директор Музеја жртава геноцида, г-дин Вељко Ђурић Мишина.

Поменута истраживања биће дио ширег пројекта – истраживања злочина и пописивања жртава у Другом свјетском рату.

Епархија Будимљанско-никшићка

(Православие.ру, 30. 12. 2017)

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар