САД укинуле правила неутралности Интернета

Прихваћена је политика која ће смањити регулативу већих Интернет провајдера и дати им широка овлашћења да одлуче којим садржајима на Интернету корисници могу да имају приступ

Фото: Пиксабеј

ВАШИНГТОН – Америчка Федерална комисија за комуникације (FCC) у четвртак је укинула правила „неутралности Интернета”, уведена пре две године за време администрације бившег председника Барака Обаме, која су гарантовала једнаки приступ Интернету.

Уместо тога, прихваћена је политика која ће смањити регулативу већих Интернет провајдера и дати им широка овлашћења да одлуче којим садржајима на Интернету корисници могу да имају приступ.

FCC је гласао са 3:2 за план који је подржавао председник комисије Аџит Паи, којег је на ту позицију поставио председник Доналд Трамп.

Паи се залагао за „лаку руку” у регулативи великих телекомуникационих компанија и окончање праксе коју је доживљавао као владин „микроменаџмент Интернета”, преноси Глас Америке.

Ова контроверзна промена укида политику из 2015. за коју се залагао бивши председник Барак Обама. Укидање правила неутралности Интернета које комплетан саобраћај на Интернету третира као једнак, изазвало је више стотина јавних протеста и више од милион позива члановима Конгреса у којима су грађани изражавали противљење Паијевом плану.

Неке групе за заштиту потрошача обећале су да ће пред судовима оспорити нова правила.

Новим прописима се смањују рестрикције које су велике провајдере као што су Комкаст, Верајзон и АТ&Т спречавале да блокирају или наплаћују већу цену компанијама које им се не допадају и спречавале да 50 америчких држава спроводи сопствена правила у домену Интернет садржаја.

Паи каже да це се његовим планом окончати непотребна регулатива и већем броју Американаца пружити приступ Интернету.

Великим Интернет провајдерима се даје право да блокирају ривалске апликације, успоравају конкурентске услуге и нуди бржа Интернет веза компанијама спремним да је плате.

„Пре 2015, пре него што су уведена та правила, имали смо слободни и отворени Интернет”, изјавио је Паи за НБЦ.

„То је будућност баш као и тржишни, лаган приступ. Од тога имају користи и потрошачи и предузетници. Свако у Интернет економији боље стоји са тржишним приступом.”, додао је он.

(Танјуг/Политика, 15. 12. 2017)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар